woensdag 9 januari 2013

Stoofvlees op zijn Belgisch



Nodig:
Beetje bloem
1 Kg Runderpoulet (of stooflappen in kleinere stukken snijden)
Boter of olie
2 Dikke uien
(eventueel een teentje knoflook)
Klein blikje tomatenpuree
Peper en zout
1 Grote aardappel of 2 kleinere natuurlijk
2 dl Donker bier (zelf heb ik Trappist gebruikt)
(om het bittere van het bier op het laatst iets te verminderen eventueel een eetlepel appelstroop, wat bruine basterdsuiker of een plakje ontbijtkoek naar eigen smaak toevoegen.)

Bereiding:
Strooi de bloem over het vlees zodat het aan alle kanten licht bestoven is.
Laat de boter of olie goed heet worden in bijvoorbeeld een koekenpan en bak het vlees snel aan alle kanten bruin. Pas daarna zout en peper er op doen.
Hevel het vlees over in een stoof/sudderpan (waar in ieder geval een deksel op kan;-))
Bak in de koekenpan in de overgebleven boter/olie nu de uien even aan en voeg dan de tomatenpuree erbij om even te laten meebakken (ontzuren).
Blus het af met het bier, beetje bij beetje erbij gieten – niet in 1 keer.
Even laten doorkoken zodat de alcohol kan verdampen en dan kan het bij het vlees.
Voeg hier water (of een restje bouillon) aan toe zodat het geheel “onder water” staat.
Breng het aan de kook en schil ondertussen de aardappel(s) en snij deze in grove stukken. Voeg de aardappel toe aan het geheel. De aardappel zorgt voor een mooie binding.
Zet de pan op een laag vuur met het deksel er op en laat 2,5 tot 3 uur stoven.
Ondertussen wel af en toe roeren natuurlijk.

Proef het resultaat en voeg dan eventueel voor het zoetje (om het bittere wat op te heffen) de stroop, suiker of ontbijtkoek toe.
Je kunt er natuurlijk eindeloos mee experimenteren.
Heb je onverwacht meer eters dan kun je om wat meer volume te krijgen ook nog champignons er bij doen, altijd makkelijk als je wat potjes of blikjes in huis hebt;-)
Of voeg bijvoorbeeld een keer mosterd toe of sambal voor wat extra pit.
Of in plaats van de tomatenpuree wat balsamicoazijn in laten koken en toevoegen.

Er zijn natuurlijk duizenden varianten, maar dit is hoe ik hem maakte dus.
In ieder geval viel het hier erg in de smaak.
Heerlijk bij zelf gemaakte frietjes, aardappelpuree, of een knapperig vers (zelf gebakken) brood.
Stoven hoort voor mij echt bij de herfst en winter.
Een geur die op een gegeven moment door je huis zweeft en die de thuiskomers verwelkomt als een warme omhelzing.

Eet smakelijk oftewel laat ut Oe smake! ;-)

©José '13

3 opmerkingen:

  1. Jammie, ziet er overheerlijk uit die Belgische stoofschotel.

    Jammer dat ik niet aan kan schuiven :)

    Lieve groet,
    B.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stoofvleesschotel staat te pruttelen, ruikt heerlijk ik voeg op het laatst nog en zak cchampignonroerbakgroenten toe, dat is rode ui, kastanjechampigons, gewone champignons en prei, die ik eerst roerbak en op het laatste toevoeg.Smaak is nu al lekker!!
    Groetjes Lucy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja ook lekker! Ik vind champignons (al hebben ze eigenlijk helemaal niet veel smaak) overal lekker bij!
      Ik had laatst toen ik het vlees had gebakken en in de stoofpan had gedaan, de uien aangefruit en toen een flinke scheut balsamicoazijn bij de uien gedaan en die toen een paar minuten laten inkoken, de balsamico werd heerlijk zoetig van smaak!! Had wel daarna de tomatenpuree weggelaten! Was ook heerlijk!! Leuk om te experimenteren!

      Dank je wel voor de tip Lucy!

      Verwijderen