maandag 3 november 2014

Ilse Ruijters - De onderkant van sneeuwAuteur: Ilse Ruijters
Titel: De onderkant van sneeuw
Uitgeverij: The House of books
Genre: Psychologische thriller
Uitvoering: Paperback en Ebook
ISBN: 978 90 488 2207 2

Omschrijving:
Hoe ga je verder met je leven nadat je per ongeluk een meisje van drie hebt doodgereden?

Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet… Dat kon toch niet… Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen.

Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar het verleden achtervolgt haar: ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin staat dat ze nog voor het eind van het jaar zal leren hoe het voelt om je dochter te verliezen. Wie in haar omgeving probeert haar gek te maken, of is ze zélf niet meer te vertrouwen na ‘de moord’ die ze heeft gepleegd? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Irenes beklemmende strijd leidt haar tot in de diepste krochten van haar psyche, steeds verder weg van haar familie, vrienden en haar ‘oude ik’.

Iets over de auteur: (Info van haar eigen site)
Ilse Ruijters (24 juni 1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Haar keuzevakken vulde ze in bij de faculteit Nederlands.
In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Dat betekende een boost voor haar schrijfcarrière. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag.
Inmiddels staat er een fraaie reeks publicaties op haar naam. Ze schreef onder andere artikelen voor Cosmopolitan, Fab! en Lifestyle Almere, en won wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in NRC Next, Literatuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2013 schreef Ilse het Almeers Dictee.
Met De onderkant van sneeuw debuteert Ilse als thrillerschrijfster. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller kwam uit bij The House of Books. Op dit moment is zij hard bezig met het schrijven van haar volgende boek

Mijn leeservaring:
Geregeld zag ik deze titel voorbij komen op twitter met daarbij veel positieve commentaren.
En wat doe je dan als als lettervreter? Lezen natuurlijk.
Het idee alleen al dat je per ongeluk een klein kindje – of überhaupt een mens – zou dood rijden bezorgde me een heel akelig onderbuikgevoel en niet puur om het feit dat ik zelf ook moeder ben. Een nachtmerrie lijkt me dat waar je nooit van je leven meer vanaf komt. Het schuldgevoel en het verdriet lijken me zo intens dat je denkt dat je eigen leven ook zomaar in een klap voorbij is.

Zo ook voor hoofdpersoon Irene.
Ook al wordt ze gesteund van alle kanten, het blijft malen in haar hoofd, zozeer dat haar man besluit te verhuizen van de rampplek naar een dorp waar rust heerst, de prikkels van de omgeving niet meer zorgen dat ze nog dieper wegzakt in haar steeds sluimerende schuldgevoel.
Maar is dit dorp haar wel goedgezind en van wie komt de bedreiging richting haar eigen dochtertje.
Iemand probeert haar “over het randje” te duwen, ervoor te zorgen dat ze helemaal doordraait.
Haar man – zus en vrienden raken er meer en meer van overtuigd dat ze steeds vreemder gaat doen en proberen haar te helpen met behulp van een psychiater en medicatie.
Versuft door alle medicatie en haar wisselende zelfbeeld probeert ze toch om boven te komen drijven, gaat ze op haar eigen manier op onderzoek uit en probeert er alles aan te doen om haar dochtertje te redden. Krijgt ze dit klaar voor het uur U is aangebroken?

Een helse rit van emoties krijg je voor je kiezen omdat het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van Irene. Je voelt de angst en de paniek en het onvermogen om weer zichzelf te worden.
Ilse Ruijters weet je op een verdomd knappe manier vast te zuigen in het hoofd van Irene en leert je daarbij dat niet alles is wat het lijkt. Heen en weer geslingerd worden tussen kippenvel momenten en waterlander situaties.
Maar het ergste is dat ze het zelfs in het laatste hoofdstuk nog klaar krijgt om je een knal te verkopen door middel van een wel heel verrassende twist!

En dan sta je daar met je thriller, volkomen perplex en dan suddert het nog eens na …......

En zoals ik in mijn vorige blogpost al zei dat debuterende schrijvers je vaak heel positief verrassen, benadrukt deze mijn statement nog maar eens.
Drie debuutthrillers op een rijtje:
Eveline KarmanVerstrikt
Jolka Memento Mori
En deze van Ilse Ruijters

Ik ga het lot niet tarten en ga maar eens een roman lezen, want deze 3 waren in mijn ogen te goed om qua debuut zomaar even te overtreffen ;-)

©José november 2014

2 opmerkingen: