maandag 9 maart 2015

Samuel Bjørk - Ik reis alleen


Titel: Ik reis alleen
Genre: (scandinavische) Thriller
Uitgave: Paperback (400 pagina's) en Ebook
ISBN: 9789024565559

Omschrijving:
Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.
Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Over de auteur:
Samuel Bjørk, pseudoniem van Frode Sander Oien. Een veelzijdig man, romancier, toneelschrijver en singer-songwriter. Met zijn debuut gelijk al genomineerd voor de Noorse Boekverkopers award in 2013.
Ik reis alleen krijgt een wereldwijde lancering in 21 landen en Warner Bros zal het gaan verfilmen.

Mijn leeservaring:
Waar zal ik eens beginnen!
Laat ik het boekenweekthema maar even aanhalen dan: #WAANZINnig goed boek!!
Tip van @chrisy1972 oftewel Christina's Boekenhoekje waarvoor DANK!

Het eerste deel in een nieuwe serie (goh ik ben eens op tijd ;-)) met in de hoofdrollen Holger Munch en Mia Kruger, leden van een onderzoeksteam dat wordt ingezet op speciale zaken. En dat deze zaak speciaal is dat spreekt voor zich.

De lugubere vondst van een opgehangen zesjarig meisje gaat sowieso al je fantasie te boven.
De omstandigheden waarin ze gevonden wordt duiden erop dat dit niet het laatste meisje zal zijn en dan begint de tijd te dringen natuurlijk …
Je wordt vanaf het begin dus al overrompeld door dit macabere tafereel en ook de vrachtlading namen/karakters die de schrijver over je uitspuwt zijn niet voor de poes maar maken in het geheel het verhaal naar mijn idee beter – spannender. Er is of zijn wel degelijk connecties tussen al deze karakters, de vraag is alleen hoe loopt dit op een gegeven moment in elkaar over of hoe gaat hij (de schrijver) dit af laten lopen?
Je hebt ideeën genoeg hoor maar neem maar van mij aan dat je vaak heen en weer geslingerd wordt tussen die zogenaamde “Aha-momenten”. Het blijft spannend tot het laatst en wordt op zo'n snelle manier verteld dat je maar blijft omdraaien of verder klikken naar de volgende bladzijde.
Meer dan aangenaam verrast was ik door zijn schrijfstijl en hoewel het een thriller is heeft hij me ook met tijd en wijle doen slikken van emotie door het verdriet of de omstandigheden waarin karakters zich bevinden. Meeslepend realistisch omschreven, waarvoor petje af.

Geweldige karakters die mooi uitgediept worden maar nog genoeg over laten om meerdere delen te vullen en ja hoor, die kunnen mij niet snel genoeg geschreven worden!
Holger en Mia – een nieuw duo om in je hart te sluiten. 
Scandinavië op zijn best wederom!


Wil je deze boekenweek nog een boek kopen en weet niet welk? Dan is dit zeker een aanrader!! 

©José Maart 2015


10 opmerkingen:

 1. Mooie recensie José. :-)

  Ik ben blij dat je mijn tip kon waarderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef die lijkt me wel hel spannend....
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een boek dat je niet weg kunt leggen José, lijkt me :-)

  Lentegroet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, en dan zijn ze goed - onweglegbaar ;-)

   Dank je wel Hilly!

   Verwijderen
 4. Eentje voor op mijn "nog te lezen" lijstje! Dankjewel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei, welke moet ik nu eerst lezen??? Ik ben een romannetje aan het lezen maar ik ga mijn best moeten doen om het door te lezen want ik zit nu te popelen om aan dit of dat van Watson te beginnen .... :-) Jij recensiekrakske (en in nog veel meer dingen een krakske :-)) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Too many choices in life ;-) Gewoon welke je het meest aanspreekt in beginnen hahaha.
   Un krakske voelt in jouw geval positief - dacht eerst altijd dat het een scheur was ;-) x

   Verwijderen