maandag 2 maart 2015

Peter James - Doodsklok


Auteur: Peter James
Titel: Doodsklok
Genre: Thriller
Uitvoering: Paperback (384 pagina's) en Ebook
ISBN: 9789026136405

Omschrijving:
Doodsklok is het negende deel in de Roy Grace-serie van Peter James.
Bij een roofoverval in Brighton komt de bejaarde bewoonster om het leven. Hoewel de buit miljoenen waard is, gaat het de familie alleen om een antiek horloge, dat voor hen van onschatbare waarde is. Alles zullen ze ervoor doen om het terug te krijgen, álles. De zoektocht brengt inspecteur Roy Grace in de wereld van het antiek en uiteindelijk leidt het spoor terug in de geschiedenis, naar het New York van 1922. Roy Grace vindt een connectie met de maffia en moet op zoek naar een moordenaar die gedreven door woede en hebzucht tot het uiterste gaat.

Over de auteur (Bron: De Fontein):
In Engeland is Peter James onlangs door lezers uitgeroepen tot ‘Best Crime Author of All Time’. Peter James kreeg een overweldigend aantal stemmen en werd de onbetwiste nummer 1. Hij liet zeer bekende en gewaardeerde auteurs als Karin Slaughter, Lee Child, Tess Gerritsen, Patricia Cornwell, en zelfs Agatha Christie achter zich.
Peter James staat bekend om zijn thrillers met detective Roy Grace in de hoofdrol. Onlangs verscheen in bij De Fontein Doodsklok, het negende boek met Roy Grace in de hoofdrol.
De veelbekroonde boeken van Peter James komen keer op keer op nummer 1 binnen in de Britse bestsellerlijsten en worden regelmatig voor TV en toneel bewerkt. Peters boeken zitten vol intrigerende plot twists en mooie personages die je mee laten leven met hun verhalen. Hij weet de spanning in zijn boeken altijd meesterlijk op te bouwen.

Mijn leeservaring:
Het negende deel in de Roy Grace-serie, maar het maakt in mijn beleving niks uit als dit je eerste is of zou zijn. Op zich beleeft Roy Grace in ieder boek een nieuw “avontuur” dus het is prima te lezen zonder voorkennis. Maar je kent me waarschijnlijk onderhand, vrouw van de series pur sang. Het zal dus wel weer een inhaalslag worden want ik werd zeer positief verrast door deze voor mij eerste kennismaking met peter James.

Voor mij las het als zo'n typisch Engelse mysterie/detective-serie die je in de wintermaanden bij een behaaglijk haardvuurtje gretig van je beeldscherm absorbeert.
Het verhaal begint in feite al in 1922 in Brooklyn – New York. Een horrornacht voor de toen vijfjarige Gavin Daly en zijn drie jaar oudere zusje Aileen.
Als ze uiteindelijk Amerika verlaten doet Gavin een belofte, een belofte die hij koste wat kost wil nakomen. Zijn hele leven staat in het teken van die belofte en een mysterieuze boodschap die hij op de kade bij hun vertrek in zijn handen gedrukt krijg van een vreemde jongeman. “Kijk naar de cijfers” – een puzzel die in zijn hoofd maar niet tot een geheel wil komen. Gefrustreerd maar tot op het bot gemotiveerd zal hij jaren na dato terug gaan naar de plek des onheils, New York.

In 2012 – het hier en nu – wordt op gruwelijke wijze een oude dame in haar huis gemarteld en vermoord. Voor vele miljoenen wordt er aan kunst gestolen. De familie kan het niet eens zoveel schelen dat die kunst waarschijnlijk al lang en breed in de ondergrondse circuits te koop is aangeboden of zelfs al verkocht is. Alleen een antiek horloge van het merk Patek Phillipe dat hun dierbaar is willen ze op welke manier dan ook terug krijgen.
Inspecteur Roy Grace, net vader geworden, wordt geconfronteerd met de antiekwereld, een oprechte maar anderzijds ook zwaar criminele sector die hem uiteindelijk terecht doet komen in maffia-achtige contreien. Ook Grace heeft zo zijn eigen demonen en mensen die als het ware nog een appeltje met hem te schillen hebben. De balans tussen zijn werk en privé en dan met name het verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van zijn gezin is meestal uitslaand naar werk. Zal hij toch zijn gezin kunnen behoeden voor alle narigheid die zijn werk met zich meebrengt? En hoe zit het eigenlijk met zijn jaren geleden verdwenen vrouw? Mysterie en detectivewerk dus.

Veel namen kwam ik tegen in het begin van het boek en ik dacht dat ik waarschijnlijk niks zou snappen omdat het reeds het negende deel is maar nee hoor, het las als een trein.
Peter James verwerkt de nodige info of achtergronden van bepaalde personen flawless door het geheel zodat je meteen snapt wat er aan de hand is of wie wie is.
Spannend vond ik het absoluut! Als je er eenmaal inzit wil je liever niet stoppen, laat staan gestoord worden ;-)
Knap geschreven met een aantal plotwendingen om U tegen te zeggen waardoor het wel een pageturner wordt waarbij je afwisselend heden en verleden voorgeschoteld krijgt en steeds meer je aan de karakters gaat hechten. Emoties mooi geïntegreerd zodat je echt sympathie voor sommigen krijgt en zelfs bij tijd en wijlen een brok in je keel.
Zijn schrijfstijl vond ik fabuleus, omschrijvingen van personen – situaties en gebeurtenissen zijn in principe al meteen klaar om verfilmd te worden, of in ieder geval een tv-serie.
In mijn ogen verheft Peter James de vaak gebezigde schrijftip: Show don't tell tot een Kunst, beeldend tot in de puntjes!

Heel erg graag gelezen dit verkregen recensie-exemplaar van Uitgeverij de Fontein, waarvoor uiteraard weer mijn hartelijke dank!!

Wil je graag zoals ik kennis maken met Roy Grace dan heb je nu de kans om een voordelige jubileum-editie op de kop te tikken van zijn eerste Roy Grace-boek -  Doodsimpel voor maar €4,99 (Paperback). Geniet er van!


©José Maart 2015

3 opmerkingen:

 1. Knap José hoe je steeds weer zo boeiend kan schrijven en je leeservaring van een boek overbrengt.

  Heel veel leesplezier gewenst!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dank je wel voor het compliment Hilly!!
   Ben ik blij mee. Ik probeer "spoilers" te voorkomen en ben soms overenthousiast - maar dat went vanzelf ;-)

   Verwijderen
 2. Oké, die eerdere acht worden opgesnord! Kende ik ook nog niet. Maar ik zit al weer op het puntje van mijn stoel door je recensie :-) x

  BeantwoordenVerwijderen