zaterdag 28 maart 2015

Marianne en Theo Hoogstraten – Evenbeeld


Titel: Evenbeeld
Genre: Literaire Thriller
Uitgave: Paperback en E-book
ISBN: 9789461091147

Omschrijving:
Verleden en heden
1628 Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen.Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?
2013 Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.

Enkele recensenten:
'Dit boek is het resultaat van grondige research en zéér efficiënte verbeelding. Zelfs in de fictieve stukken van de historische lijn zie je dat er zorg is besteed aan het respecteren van de toenmalige leefomstandigheden en geplogenheden. Dat werkelijkheidsgehalte draagt bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Het creatieve talent van deze auteurs doet de rest: vooral de scènes op het schip en de eilanden maken filmbeelden in je hoofd aan en geven je, op de meest emotionele momenten, de illusie dat je zelf één van de schipbreukelingen bent.'De Scriptor ****

'Dat geschiedenis allerminst saai is bewijzen Marianne en Theo Hoogstraaten met Evenbeeld. In deze geslaagde historische thriller laten ze een knap staaltje vakmanschap zien. Vier sterren'
Natascha van der Stelt

Over de auteurs:
In de jaren tachtig schreef Theo zijn eerste jeugdboek. Mariannes rol van kritische lezer groeide uit tot die van co-auteur. Na twintig jeugdboeken vonden ze het tijd om hun talent uit te dagen. Marianne en Theo hebben al vijf thrillers op hun naam staan. Twee van deze boeken, Lokvrouw en Machteloos, belandden op de longlist van de Gouden Strop. Hun thrillers munten uit in oorspronkelijkheid, gelaagdheid en actualiteit.

Mijn leeservaring:
In principe leest het verhaal alsof je twee boeken tegelijk aan het lezen bent.
Een historische roman en een thriller van deze tijd.
En toch heeft het een met het ander te maken en wordt ook zo opgebouwd dat je steeds met spanning wacht op wat gaat komen in deze en gene tijd. Fantastisch geschreven vond ik het.

Vooral het historische gedeelte dat op echte feiten berust – gemêleerd met eigentijdse inbreng van Marianne en Theo, dat deel deed me hunkeren naar meer historische romans en ik snap ook echt niet dat ik die tegenwoordig niet meer zoveel lees als “vroeger”.
De omstandigheden – het tijdsbeeld in woorden en omstandigheden – de karakters, de gruweldaden die plaatsvonden, zeer goed en beeldend beschreven met toch een terughoudendheid die je van die eeuw enigszins verwacht met betrekking tot sommige beschrijvingen ervan.
Erg onder de indruk was ik dus …

Het heden waarin je te maken krijgt met een erfenis die – zoals gebruikelijk lijkt - veel kapers op de kust brengt om maar eens in VOC-termen te blijven.
Criminelen die uit zijn op snel gewin en Marrit voor hun karretje willen spannen. Gaat ze hierin mee en kan het gespuis haar zelfs dwingen? Hoe zit haar erfrecht werkelijk in elkaar?
Je raakt zo diep verwikkeld in het boek dat uiteindelijk op een prachtige manier samengeweven wordt dat je echt oprecht triest wordt als je het uit hebt.

Mijn enige minpuntje aan dit boek: Het was te dun!! ;-)
Graag had ik het historische deel dubbel zo dik gezien – puur omdat ik het zo meeslepend goed geschreven vond!
Knap hoe het tot zo'n geweldig geheel is gekomen, petje af daar voor.

N.B.: Ik las dit boek met de Bliyoo-App waarvan ik nog steeds oprecht blij wordt. 
Ook hier kleeft echter 1 nadeel aan!!
Afgelopen week werden er aan de test-App weer 200 titels toegevoegd!!
Eén nadeel dus – Wat moet ik kiezen!!! :-P

Dank dus aan De Crime Compagnie via Bliyoo (Bruna)


©José Maart 2015

4 opmerkingen:

 1. haha keuzes hou maar op!! Wel leuke keuzes...
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja heel erg leuk, maar toch een overkill maakt me TE hebberig ;-) x

   Verwijderen
 2. Van als ik de auteurs zag staan, zat ik mijn kop te breken welk boek ik al gelezen heb van hen ... maar je vermelde het mooi: Lokvrouw. Ook héél goed! En met jouw recensie weet ik nu ook dat dit zeer goed zal zijn (bah, dunne boeken, mogen ze niet doen! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, nee dat zou verboden moeten zijn, alleen slechte boeken mogen ze voor mijn part dunner maken! ;-)

   Verwijderen