vrijdag 6 maart 2015

Gemeengoed ...
Deze #MuzikaleVrijdag staat in de categorie muziekstijlen de #Popmuziek centraal.

Nou ja, het is in feite gewoon een afkorting van populaire muziek bestaande uit weer talloze muziekstijlen die je naar eigen smaak kunt invullen natuurlijk.
En hoe kun je in vredesnaam 1 artiest – laat staan 1 liedje in die bodemloze put van miljoenen liedjes vinden die accuraat is of aangeeft wat pop is!?
Het eerste dat je dan invalt, mij tenminste, is Michael Jackson – King of Pop.
Maar die popidolatie is natuurlijk heel erg leeftijds-gebonden, iedere generatie heeft zijn eigen idolen en dat is wat popmuziek eigenlijk inhoudt. Ik kan hier wel uitgebreid over gaan schrijven maar dan haak je waarschijnlijk af – er is namelijk geen korte definitie van popmuziek die zoveel stijlen an sich bevat dat je alles in dit ene hokje kunt en mag stoppen.

Alle muziekstijlen die op deze vrijdagen voorbij komen kun je als pop(ulair) beschouwen, het is niet meer en niet minder dan een adoratie hebben voor iemand als artiest of zijn muziek.
Ik zelf moet er niet aan denken bijvoorbeeld dat ik in een zaal sta met Bieber-fans, maar miljoenen voornamelijk meiden gaan zelfs voor de vlakte bij het zien of horen van dat ventje ….
Of wat denk je van Elvis, schreeuwende en huilende fans – Beatle-Mania of de Bluesvarianten en rockfanaten ….
Uit pop ontstonden weer diverse stromen die het iets anders aanpakten maar feit blijft dat het Pop(i) muziek is en blijft, totaal gerelateerd aan commercie – het enige doel is massa's geld verdienen.
Denk ook aan PinkPOP – massa's mensen - ook al is de variatie aan muziek echt wel aanwezig, toch zoekt meneer Jan Smeets echt wel uit wat populair is anders zou de (weekend)kaartverkoop waarschijnlijk niet binnen anderhalf uur een voldongen feit zijn.

Dusss …. Popmuziek – vercommercialiseerde liedjes die op de een of andere manier naar mijn idee kapot gedraaid worden.
Neem nou bijvoorbeeld een top 100 of een seriousrequest 80's – 90's – 00's week bij 3FM – keileuk!
Maar je vind altijd dezelfde liedjes in de top 3 of 5.
En wat word ik dan onpasselijk als ik WEER smells like teen spirit van Nirvana hoor bijvoorbeeld of The Pretender van The Foo's (daarentegen mag voor mij Black van PJ altijd ;-)), maar die bands hebben echt wel eens andere zelfs betere nummers gemaakt dan de geijkte top huppelepup nummers! 
Sterker nog, ik heb even de top 100 van 90's request bekeken en vergeleken met die van het jaar ervoor – ik denk niet dat je 7 nieuwe nummers vind, alleen wat verschuivingen – hoe triest eigenlijk!

Zet iedere willekeurige radiozender op en je hoort meestal alleen de selectief flink geplugde nummers van een album terwijl een album vaak mooie onbekendere pareltjes bevat dan alleen die paar overbelichte liedjes.
Maar ja, ik kan hier nog uren over doorsputteren. Ik zoek dus gewoon iets dat niet in die “Top” staat – gewoon omdat het kan ;-)
Ook kapot gedraaid, maar dan vooral door mezelf :-P

Liefde – het meest bezongen (populaire) thema over de hele wereld waarschijnlijk omdat het zo mooi kan zijn maar soms ook ontiegelijk pijn kan doen …

Incubus– Love hurts (met het meer dan prettige stemgeluid van Brandon Boyd :-))
Fijn weekend allemaal en laat pijn in wat voor vorm dan ook een vreemde voor je mogen zijn! x

©José Maart 2015


4 opmerkingen:

 1. Goed nummer heb je uitgekozen en wederom goed verwoord, maar laat dat maar aan de Queen van de letters over, ik ben terug gegaan naar die goeie ouwe poptijd. En nee, voor mij geen Michael Jackson. haha

  Fijn weekend yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig dat je tegensputterde! Je laat ons genieten van een prachtig nummer!
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank jullie wel weer lieve dames!! Was me een waar genoegen om te sputteren Kris ;-)

  BeantwoordenVerwijderen