zondag 8 juni 2014

Karin Slaughter – Veroordeeld


Titel: Veroordeeld
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978-90-234-8724 -1
Paperback: 480 pagina's

Beschrijving:
Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy direct geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Daarbij is het de slechtst mogelijke dag om te beginnen, want een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld. Maar Kate is niet de enige vrouw die het moeilijk heeft. Maggie Lawson stapte in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als ze ontdekt dat haar broer Jimmie feiten achterhoudt in zijn verklaring over de aanslag besluit ze met haar nieuwe partner Kate op onderzoek uit te gaan. Ondanks de tegenwerkingen van hun mannelijke collega’s volgen Maggie en Kate het spoor van een moordenaar van wie ze zeker weten dat hij opnieuw zal toeslaan. Maar wanneer? Het spoort leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen…

Als thrillerfan ken je natuurlijk alle ins and outs, haar schitterende series die op een gegeven moment flawless in elkaar over vloeien.
Karin Slaughter is een van de meest verkochte schrijfsters op deze aardbol, behorend tot een selecte groep absolute topschrijvers van meeslepende, spannende thrillers.
Met name haar karakters zijn altijd superb uitgewerkt tot in detail, inclusief hun rugzakje met achtergrond info.

In eerste instantie dacht ik door allerlei social-media info dat dit boek (Veroordeeld) het begin zou zijn van een nieuwe reeks. Maar helaas, het blijkt een op zichzelf staand boek te zijn aldus haar eigen website.
Zeker geen reden om te treuren qua inhoud, want wat een goed boek heeft ze weer afgeleverd!
Extra leuk vond ik het wel dat ze ook een hoofdrol aan Nederland en België heeft toegedeeld in het boek, dat heeft met een van de karakters te maken, maar dat lees je zelf maar ;-)
Daarbij is het helemaal gaaf dat het boek hier in Nederland zelfs een maand eerder uitgebracht werd dan in haar eigen United States …

Maar over het boek dus …. (en wat een pracht cover heeft de Nederlandse vertaling trouwens)
Het begint en speelt zich dus af in 1974, de roerige seventies zullen we ze maar noemen, in Atlanta Georgia.
De jaren dat mannen zichzelf nog heel erg superieur achtten ten opzichte van vrouwen en zeker donkere vrouwen, het vrouwen moeilijk maakten en niet schuwden om hun dat fysiek en geestelijk meer dan duidelijk te maken.
Dat de rassenkwestie nog heel erg speelde, sommige karakters in het boek zouden zomaar als hobby met hun puntmutsen bij de KKK kunnen zijn geweest. Ook de Joden en homo's waren nog doelwit, lichamelijk dan wel geestelijke mishandeling was aan de orde van de dag. De achterstandswijken met zijn pooiers en hoeren, de bekaktere betere wijken. Maar ook de nasleep van de tweede wereld oorlog en de Vietnamoorlog, de veteranen die doorslaan of een trauma hebben. Corrupt politieapparaat en ga zo maar door.
Het boek heeft alles in zich, op een zo goede manier geschreven dat je je werkelijk in de seventies waant en weigert om fatsoenlijk te gaan zitten, het puntje van je stoel is het prettigst ;-)

In mijn ogen de twee echte hoofdpersonen Kate en Maggie zijn in principe zo tegenstrijdig als de pest. De een opgegroeid in een keiharde wereld vol ellende en pijn, de ander bij wijze van spreken met een gouden lepel in de mond geboren, althans behoorlijk beschermd opgevoed, met veel liefde.
Deze twee dames, elkaars tegenpolen dus, zijn echter meer uit het zelfde hout gesneden dan ze zelf in eerste instantie voor mogelijk hielden.
Vechtend voor acceptatie, en zelfs hun leven komen ze steeds dichter tot elkaar.
En nee, ik ga er weer niet meer over vertellen, I Hate Spoilers! ;-)
En JA, ik hoop dat Karin Slaughter ineens toch het plan opvat om van deze karakters een nieuwe reeks te maken …. 3 fans heeft ze dan sowieso al … Me Myself and I ;-)


©José '14


6 opmerkingen:

 1. Fan 4 op komst denk ik zo, na dit weer gelezen te hebben :-) Komt op het lijstje!! Tjonge, Vreemden in de nacht heb ik zo goed als in één ruk uitgelezen :-) Ben echt in leesmodus denk ik. Nu begonnen in Post voor Mevrouw Bromley van Stefan Brijs, ik ga weer richting oorlogsverleden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Judith Visser laat je nooit even op adem komen, moet uit zo'n boek!
   Heb even jouw titel gegoogeld, lijkt me ook heel erg mooi!!
   En Karin Slaughter blijft voor mij een topper, jammer dat we weer moeten wachten op haar volgende ;-)

   Verwijderen
  2. Ik heb een inhaalmaneuver te doen denk ik, nog geen enkel boek van Karin Slaughter gelezen *shameonme* :-) En ja... Post voor Mevrouw Bromley is weer eentje om moeilijk weg te leggen!

   Verwijderen
  3. Nou dat is in dit geval echt niet erg, het is een op zich staand boek, maar net als met Lisa Gardner, weet dat je meteen verslaafd bent!
   Sterker nog, achterin dit boek prijst Karin zelfs Lisa Gardner aan met een stuk uit een van haar boeken!! :-)
   Ik heb de jouwe op mijn lijst staan ;-)

   Verwijderen
  4. Ai ai nog een verslaving ... och ja, why not :-)

   Verwijderen
  5. Once a Junk - always a Junk ;-)

   Verwijderen