maandag 9 juni 2014

Inge Ipenburg – Het gerecht


Auteur: Inge Ipenburg
Titel: Het gerecht
Genre: Literaire thriller
Uitvoering: Paperback (Ook verkrijgbaar als Ebook en Audio Boek)
Aantal bladzijden: 320
ISBN: 9789026136542

Beschrijving volgens achterflap:
Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar cateringbedrijf en huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop.
Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentrubriek. En hij herkent Sandra. Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde leven en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

Enige tijd geleden zag ik Inge Ipenburg bij RTL Late Night in gesprek met Humberto Tan over haar thriller-debuut. 
Ze vertelde dat ze het best eng vond dat mensen het nu echt konden gaan lezen, en nee het gaat niet over Bram Mosczowitz en ook niet over RTL Boulevard, pure fictie, met hier en daar natuurlijk wel een feitje uit haar eigen leven. Maar dat moeten mensen zelf maar raden ;-)
Ze las nog een stukje voor en ik was meteen verkocht … Helemaal blij werd ik dus van het recensie-exemplaar dat ik kreeg van De Fontein uitgeverij!

Het boek begint al meteen heftig met de desbetreffende verkrachtingsscène waar hoofdpersoon Sandra getuige van is.
En dan rijst dus de vraag, doe je alles om gerechtigheid te laten geschieden. Zet je alles op alles?
Is het de moeite waard om je leven dat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd te laten verzieken door een nietsontziende tegenstander wiens tentakels overal diep verankerd zitten en die zal proberen je te dwarsbomen in alles wat je tegen hem onderneemt. Hoe ver ga je?

Op haar weg naar gerechtigheid krijgt Sandra ook nog te maken met een stalker, vreemde figuren die haar Keukenrestaurant annex Cateringbedrijf bezoeken, en ook mediagekte die met of tegen haar is, kortom er gebeurt steeds wel iets dat je aandacht vasthoudt.

Maar meest van alles en iedereen ben ik van Davy gaan houden, een autistische jongen die met Sandra samenwerkt, die het dagelijks ritme nog enigszins normaal houdt.
Kan ze hem behoeden voor de destructieve Hansson?
Dus de hamvraag: Hoe ver ga je om gerechtigheid te krijgen ….. zorg je ervoor dat hij niet nog meer slachtoffers maakt of kiest ze er uiteindelijk toch voor om haar hoofd in het zand te stoppen zodat ze haar bedrijf en vrienden in ieder geval beschermt?

Ik zou zeggen, ga het lekker lezen! Het hapt heerlijk weg, als je eenmaal de bite te pakken hebt smelt het op je tong ;-)

Met dank aan Uitgeverij De fontein voor het recensie-exemplaar, graag gelezen!

©José '14

4 opmerkingen:

 1. Ooooeee spannend!! .... ik zit nu al te gissen en te raden en bijna in de startblokken om naar de bieb te snellen :-) Ik had bij leesdame gezien dat ze hierover schreef maar had in je zijkolom ook gezien dat jij hem ook aan het lezen was. Dus ik heb lekker niet bij haar gelezen en gewacht tot jij er mee op de proppen kwam :-) Merci, je hebt me WEERAL zin doen krijgen om ook dit boek te gaan lezen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, is zeker een goed boek en ben benieuwd of hij al bij jullie in de bieb is!
   Anders komt het wel weer goed! LOL ;-)

   Verwijderen
  2. Nope, niet in de bieb :-) Ik ga binnenkort mijn grenzen verleggen en naar Roeselare gaan, dat is de dichtsbijzijnde stad. Ik denk dat ze daar nog véééél meer boeken hebben dan in ons kleine dorpje hier :-)

   Verwijderen
  3. Bij ons in het dorp is zelfs geen bieb meer, een dorp verderop wel en in Weert (dichtstbijzijnde grotere stad) is een hele grote, jammer dat er steeds minder bibliotheken zijn/komen door bezuinigingen :-(

   Verwijderen