donderdag 5 juni 2014

High Tea


Altijd lekker zul je wel denken, nou dat was het zeker :-)Eerst even een kleine uitleg:

Mijn neef(je) (petekind :-)) loopt stage bij Oro – een organisatie in Zuid-Oost Brabant die zorg en ondersteuning biedt aan clienten met een (verstandelijke) beperking.

Ze bieden dagbesteding in een omgeving die de client als het ware een volwaardige plek in de samenleving biedt, geheel gericht op hun interesse, wensen, behoeftes en talenten.

Zo zijn er verschillende soorten dagbesteding, denk bijvoorbeeld aan een boerderij waar ze helpen dieren te verzorgen, een tuingroep of wat dacht je van ArtOro waar kunstenaars hun creativiteit kunnen ontwikkelen en prachtige kunst maken. Al met al wil Oro graag het beste uit de cliënt halen zodat deze, ongeacht de beperking, zich een volwaardig lid van onze maatschappij voelt.In dit geval waren we in Someren, DBC Laan Ten Roode. Middenin het dorp dus.

Hier bevindt zich een Piepklein winkeltje, maar wel een beregezellig winkeltje!

Het verkooppunt van al hun zelfgemaakte producten en dat varieert nogal omdat ze verschillende activiteiten ondersteunen op deze locatie, zoals textiel, tekenen en schilderen, een tuingroep, wenskaarten maken en dan nog de kook en bakgroep.

Deze laatste verzorgd alle heerlijke hapjes die je kunt nuttigen op locatie of zelfs kunt bestellen om af te halen.

Onder begeleiding van een vrijwilligster hadden we een paar verwenuurtjes door 2 kanjers van meiden/dames die onze high tea (we waren met 9 personen) compleet verzorgd hadden.

Alle hapjes, thee en koffie werden door deze 2 goedlachse cliënten gemaakt en geserveerd.

En wat straalden hun gezichtjes, geweldig om te zien hoe ze zich ontfermden over ons, hun gasten dus.

In een gezellige ongedwongen sfeer toverden ze het ene na het andere lekkers uit hun keuken.

Een heerlijk vers soepje met een crostini, daarna 3 warme hartige hapjes, gevolgd door 3 soorten sandwiches en als klap op de vuurpijl nog een prachtige schaal met voor ieder 6 zoete afsluiters en elke gang geserveerd met een ander soort thee, ….. en alles zelf en vers bereid dus door deze 2 lieverds, onder begeleiding, maar met hart en ziel en zo spontaan als wat.

We zaten binnen omdat het zo slecht weer was, maar je kunt er ook buiten in hun theetuin rustig genieten van al het lekkers dat ze maken.

Daarna kregen we nog een rondleiding door de verschillende vertrekken waar andere cliënten druk bezig waren om van allerlei moois te maken. Zo werden er van oude spijkerbroeken lapjes geknipt en aan elkaar genaaid tot stoere tassen, lappen geborduurd die als tafellaken of loper gebruikt konden worden en geverfd en geschilderd werd er ook nog. Een jongen was zo trots op z'n werkje, hij maakte voor zijn voetbalkamer thuis een PSV-doek voor aan de muur.

Geweldig hoe enthousiast iedereen reageerde en hoe blij ze werden van een complimentje of aai over een schouder, zo zie je hoe mensen van een klein gebaar genieten.

Tenslotte kwamen we in het winkeltje dat zijn naam Piepklein wel eer aan deed.

Maar wat een leuke spulletjes verkopen ze!

Twee cliënten runden het winkeltje (met wat hulp natuurlijk) en je kon zelfs je gekochte spulletjes in laten pakken door hun als je het iemand kado zou willen doen.

Neem maar eens een kijkje op Bijzonder Welkom waar ook iets over Piepklein op staat ----> KLIKOh ik had deze gave schaal gekocht voor ik het vergeet ;-) Gemozaiekt door een van de cliënten.
En let ook even op het tasje waarin ik het netjes in vloeipapier omwikkeld meekreeg.
Zelfs de draagtassen zijn kunstwerkjes en handgemaakt.... word ik blij van! :-) 

 

Ik maak even schaamteloos reclame omdat het een geweldige organisatie is en men blijkbaar nog niet echt de weg weet te vinden naar de overheerlijke high tea gelegenheid, waarvoor je overigens wel even moet reserveren (2 weken van tevoren), reserveren kan al vanaf 2 personen en buiten in het prieel is plek voor max. 12 personen. Voor grotere groepen even contact op nemen.
Voor €12,50 p.p. (ten tijde van dit schrijven) krijg je een waanzinnig leuke, lekkere high tea, die dan plaats vindt tussen 13.00 – 15.00 uur.
Op de woensdagochtend trouwens, is de theetuin ook open voor publiek van 10.00-11.30 voor een kopje koffie of thee met iets zelfgebakken lekkers. Dit is voornamelijk om de mensen een idee te geven wat Dag Bestedings Centrum nu inhoud en vooral ook om de cliënten wat meer ervaring te geven in het serveren en contact maken met mensen …. echt leuk!! Voor herhaling vatbaar :-)

Het winkeltje/verkooppunt is open: Van maandag t/m vrijdag: 09.30 – 12.00 uur/ 13.30 – 15.30
Voor reserveringen voor de High Tea kun je in het winkeltje terecht of op telefoonnummer: 0493-471448
Bezoekadres winkeltje – Theetuin:
DBC Laan ten Roode 7
5711 GB Someren

Voor meer info over ORO -----> KLIK


©José '14


8 opmerkingen:

 1. Zo, weet je meteen waarom het een feest is met deze mensen te werken! Al jaren...heerlijke tip! Mooi...Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja inderdaad snap ik je volledig! Echt leuk! :-)
   Dank je wel! X

   Verwijderen
 2. Voor deze organisatie mag je met een gerust hart reclame maken! Oh... ik zou zo even in dat winkeltje willen snuffelen.

  Geniet van het weekend, het belooft prachtig weer te worden.
  Liefs,,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt heel leuk dat winkeltje!
   Ik zag net na ff googelen ook zo'n soort winkeltje in het zuiden van Limburg link:
   http://www.radar.org/nl/page00117.asp

   Misschien beter bereikbaar ;-)
   Dank je wel, jij ook een heerlijk weekend! :-)

   Verwijderen
 3. O, ben gisteren nog in Someren geweest maar wist helaas niet van dit winkeltje, want zo`n winkeltje trekt me altijd aan. De volgende keer dus toch maar eens op zoek gaan naar dit leuke winkeltje. Kom ik even terug op de muziekvrijdag, vroeger 30 jaar terug of langer, werden mensen met ene beperking, helaas vaak diep weggestopt. En zie eens wat voor mooie dingen ze kunnen maken, wat ze zoal niet kunnen, zoals die high tea maken, vroeger dachten de mensen echt dat mensen met ene beperking niets konden, dus gelukkig gaat ook voor hun de tijd verder en kijk eens wat voor moois er zoal uit hun handen komt, geweldig toch.
  mooie schaal Josè ik zou inderdaad alleen al voor zo`n tasje iets kopen, echt super leuk, dit is KUNST.
  De high tea ziet er ook heerlijk uit.

  fijn weekend yvon...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt de moeite waard om eens binnen te lopen, leuke spulletjes.
   Vroeger waren ze gewoon onwetend of schaamden ze zich, geen idee waarom, maar ieder mens is in staat deel te nemen aan onze maatschappij, op wat voor manier dan ook, denk ik zo. Alleen zal het even uitvogelen zijn wat die persoon allemaal kan. Petje af voor de mensen in de zorg en hun vrijwilligers .... en stagiaires zoals Jorg natuurlijk ;-)

   Was superlekker! En het is niet moeilijk te vinden, je draait bij de kerk rechtsaf en rijdt die straat bijna helemaal uit, dan licht het aan de rechterkant, anders weet TomTom de weg wel ;-) Piepklein heet het, dus goed opletten anders rij je er voorbij :-P

   Verwijderen
 4. Wat een hartverwarmend blogje!! Zo'n organisatie ligt me altijd nauw aan het hart, fijn dat dit daar bij jullie ook kan. Leuke naam voor het winkeltje trouwens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk staan we (ik ;-)) er gewoon te weinig bij stil wat er allemaal gebeurt rondom ons heen.
   Dus dit was een leuke manier om daar weer eens mee geconfronteerd te worden.
   Ja de naam was erg toepasselijk!! ;-)

   Verwijderen