woensdag 25 juni 2014

Julia Keller – Onderhuids


Auteur: Julia Keller 
Titel: Onderhuids (A killing in the hills)
Uitgeverij: De Fontein Romans en Spanning
Genre: Literaire thriller
Uitvoering: Paperback (399 pagina's) en Ebook
ISBN: 9789026133954 

'Een must-read thriller', aldus Karin Slaughter.


Julia Keller: 
Julia Keller is een journalist die voor haar werk een Pulitzer Prize in ontvangst mocht nemen. Onderhuids is haar debuut.


Beschrijving:
 Acker’s Gap, West-Virginia is een stadje zonder vooruitzichten: geen banen, geen hoop, geen toekomst. Toch is dit de plek waar Bell Elkins een baan heeft aangenomen als openbare aanklager. Haar zeventienjarige dochter Carla is het nog steeds niet eens met die beslissing – ze mist haar vriendinnen en vader die in Washington, D.C. zijn achtergebleven. De relatie tussen moeder en dochter is dan ook ernstig bekoeld.
Tot op een dag drie oude mannen voor Carla’s ogen worden neergeschoten. Een schijnbaar zinloze explosie van geweld, die Acker’s Gap verbijsterd achterlaat. Niemand weet wie de schutter is, en de verschillende getuigenverklaringen spreken elkaar tegen. Waren de slachtoffers gewoon op de verkeerde plek? Had het iets te maken met de drugsoorlog die ondergronds broeit? Of waren de drie mannen een doelwit?
Hoewel Carla tegen de politie en haar moeder volhoudt dat ze niet weet wie de schutter is, blijft er een detail door haar hoofd spoken. Impulsief besluit ze zélf de dader te vinden, maar daarmee zet ze onbedoeld haar leven op het spel. Kan Bell haar dochter redden van haar eigen keuzes en de moordenaar vinden voor het te laat is?
 

Het boek begint al met een prachtig stukje tekst: 
De wegen gaan op in gestold heuvelland,
het doolhof van blauwe sparren,
het rood van opgehoest bloed,
de Allegheny-mergel en het zwavelslik....
(Irene McKinney, 'Twilight in West Virginia: Six O'Clock Mine Report')

En dan een overpeinzing in een proloog die je naar meer laat snakken;
Een debuut om U tegen te zeggen …..

Het boek speelt zich af in het fictieve Acker's Gap, een kleurloos, saai, klein stadje gelegen in een vallei die adembenemende natuur herbergt, overwoekerd door armoede, drugsoorlogen en dealers die proberen zoveel mogelijk geld te verdienen ongeacht de slachtoffers die ze er mee maken.
De berg die de mensen vanuit het dal zien is zowel realistisch als metaforisch het struikelblok, de enige weg om uit het dal te komen. De meeste jongeren willen er dus weg om nooit meer terug te hoeven komen. Als Bell dan ook na haar studie en scheiding terug komt, verklaren de meesten haar voor gek, maar gelukkig heeft ze een aantal goeie vrienden waarop ze altijd kan terugvallen. 
Bijvoorbeeld sheriff Nick Fogelsong en het echtpaar Ruthie en Tom Cox. Bell wil koste wat kost iets betekenen voor de samenleving in haar oude stad, de strijd tegen drugs aan gaan als openbaar aanklager van het OM.

Bell's dochter Carla is een rebelse puber met een piepklein hartje, 17 jaar en tegendraads. Hoe gaat ze om met de moord die ze zag en wat voor consequenties heeft dat voor de relatie tussen moeder en dochter?
Aan Bell's vastberaden besluit om terug te komen naar Acker's Gap ligt nog een verhaal ten grondslag, haar verleden dat weinig goeds kende. Haar zus en haar vader, wat is daar allemaal gebeurd en hoe vertaalt zich dat naar haar huidige leven?

Ik ben echt onder de indruk van dit boek.
Haar schrijfstijl is fenomenaal met prachtige zinnen, doordrenkt met mooie metaforen.
De zinnen die Julia Keller schrijft zijn er die tot de verbeelding spreken, de natuur tot leven brengt voor je ogen en situaties of emoties glashelder beschrijft in mooie bewoordingen.
Karakters zijn goed uitgediept, je krijgt meteen een scherp beeld van de personen, details als een subtiel web overal doorheen geweven. Uitstekend ingeleefd in de karakters en hun manier van spreken, denken en handelen als desbetreffend perspectief “aan de beurt is”.


Ik zal niet snel een boek twee keer lezen, maar bij Onderhuids krijg ik daar wel sterk de neiging toe.
Was het een spannend boek? Ja zeker is het spannend, maar meer nog een juweeltje qua uitvoering.
Een goeie spanningsboog, het houdt je vast tot de laatste, schokkende punt.
Maar daarna ook nog... de tranen biggelden over mijn wangen.
Een gouden debuut dus naar mijn mening, ik zou er zomaar 5 sterren voor geven en een extra voor de schitterende schrijfstijl.
Ook de vertaler van dit boek verdient daarvoor een dik compliment natuurlijk, Martin Jansen in de Wal in dit geval. Hopelijk vertaalt hij de twee volgende boeken van Julia Keller ook.

Heel, maar dan ook heel erg graag gelezen. Als dit geen bestseller wordt (fr)eet ik een bezem!!
Een boek dat letterlijk en figuurlijk Onderhuids gaat!
Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het recensie-exemplaar.


©José '14

4 opmerkingen:

 1. hij staat in mijn leesboekje....dwz op de kooplijst! Thnx voor het mooie verslag X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zucht ... ik wil lezen, en lezen en lezen en lezen ... heb jij al een eiland gevonden?! Je hebt het weer prachtig geschreven meid! Ik vind dat het tijd wordt dat je aan je eigen boek begint x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een optie genomen, ben nog in onderhandeling met een kameleon die daar woont, maar hij wil geen kleur bekennen ;-)
   Ahww, thx voor het compliment, maar ik zou niet weten waarover, verder dan een fictief kort verhaal kom ik meestal niet ;-) x

   Verwijderen