zondag 22 juni 2014

Christine Drews – Schaduwvriendin


Titel: Schaduwvriendin
Genre: Literaire Thriller
Uitvoering: Paperback (300 pagina's) en Ebook
Verschenen: 27 Mei 2014
ISBN: 9789032514204

Christine Drews:
Christine Drews studeerde psychologie en werkt als scenarioschrijver voor film en tv. Schaduwvriendin is haar thrillerdebuut, waarmee ze een succesvolle tweede carrière begon.

Beschrijving volgens achterflap:
Het leven van de pas verhuisde Katrin Ortrop is één grote chaos.
Haar man Thomas is alleen maar bezig met zijn werk, hun zoontje Leo kan niet aarden op zijn nieuwe school. Ze is dan ook blij als ze Tanja ontmoet, de moeder van een van Leo’s klasgenootjes. Tanja begrijpt haar, en hun vriendschap is al snel een onmisbaar onderdeel van Katrins leven.
Als plotseling Katrins vader overlijdt en Leo op de dag van de begrafenis ziek is, biedt Tanja aan om op te passen. Maar op het afgesproken tijdstip brengt ze Leo niet terug, en dat is het begin van een ware nachtmerrie. Tanja is nergens meer te vinden – en Leo ook niet. Al snel blijkt alles wat Tanja aan Katrin heeft verteld één grote leugen. Wie is Tanja nu echt? En waar is Leo? 


Een nachtmerrie voor ouders, de ontvoering van je kind.
Althans, dat schoot door mijn hoofd toen ik de promotiemail van De Fontein las en bij het zien van de intrigerende kaft.
Wat als je je kind aan de zorg toevertrouwt van een vriendin en je komt er achter dat die vriendin ineens niet blijkt te zijn wie ze zegt en onvindbaar is en zo ook je kind.
Paniek! Waar begin je je zoektocht, wat dreef die zogenaamde vriendin tot haar daad?
En wie is deze vrouw werkelijk?

Een zenuwslopende tijd voor Katrin en haar man Thomas, of heeft de ontvoering misschien op de een of andere manier met Thomas te maken? Thomas vond ik trouwens maar een vage gast, terwijl het levensverhaal van Katrin erg goed uit de doeken komt.
Wat heeft de plotselinge dood van Katrins vader ermee te maken en hoe verwerkt haar moeder dit groot verlies?
Wat voor geheimen komen er nog allemaal boven tafel?
Allemaal vragen die gaandeweg door je hoofd schieten maar op een goed opgebouwde manier tot een spannend einde komen. Je weet natuurlijk wie het in dit geval gedaan heeft, maar dat maakt het echt niet minder spannend.

Twee hoofdrollen zijn in dit boek weggelegd voor rechercheur Charlotte Schneidmann en Hoofdinspecteur Peter Käfer. Ik krijg bij deze twee karakters het idee dat de schrijfster na dit boek met hun verder wil in een volgend boek.
Charlotte en Peter hebben ook allebei een verleden waarin van alles gebeurd is blijkbaar.
Charlottes traumatische verhaal wordt beetje bij beetje duidelijk en je snapt dan ook bepaalde reacties die ze op sommige situaties heeft. Peters verhaal blijft onduidelijk, vandaar mijn gedachte aan een eventueel volgend boek met deze twee, om hun karakters verder uit te bouwen zeg maar.

Een vlotte schrijfstijl, makkelijk leesbaar met hier en daar verrassende wendingen.
Geschreven vanuit verschillende perspectieven waarbij de schuingedrukte passages overduidelijk vanuit het oogpunt van de dader komen, door subtiele hints weet je echter niet hoe dit mens, deze Tanja, zal handelen. Blijft spannend dus.
Het enige wat je uiteindelijk wil weten is: Komt het goed met Leo? Leeft hij sowieso nog wel en kan de politie hem wel vinden?

Altijd leuk om een debuterend schrijver te mogen lezen.
Ik las het voor uitgeverij de Fontein, waarvoor weer hartelijk dank natuurlijk.
Een boek dat je in je handtas of handbagage kunt meenemen, niet overdreven dik en lekker snel leesbaar.
Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar haar volgende boek. Gaat ze op dezelfde voet verder of slaat ze een totaal andere weg in?

Weer graag gelezen!!


©José '14
6 opmerkingen:

 1. Mooie recensie José! Ondanks dat ik niet van thrillers houd word ik wel nieuwsgierig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thx Sandra! Dan ben ik waarschijnlijk goed bezig als ik zelfs jou nieuwsgierig maak ;-)

   Verwijderen
 2. Klinkt als ene goed boek Josè, hier nog een die niet houdt van thrillers maar door jouw recensie het misschien wel zou gaan lezen.

  Fijne kermis nog Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat jij meer van de non-fictie bent Yvon en dat is ook super. Waar gebeurde verhalen hebben ook net dat beetje extra soms.
   Sorry ben nou eenmaal een thrillerjunk ;-)

   THX!!

   Verwijderen
 3. ... en weer graag gelezen en gepind :-) Ik heb de eerste drie boeken van Karin Slaughter gehaald uit de bieb. Nu nog tijd om ze te lezen. Ben eerst nog een Harlan Coben aan het verslinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, dan kun je weer ff vooruit!! Oh ja, Harlan Coben heeft ook weer een nieuwe toch? *Googelt*
   Tijdmachine gaan bouwen, kunnen we steeds terug naar waar we willen ;-)

   Verwijderen