dinsdag 12 mei 2015

Simone van der Vlugt – De lege stad


Titel: De lege stad
Genre: Historische roman
Uitgave: Paperback - Hardcover – Ebook en Dwarsligger
ISBN: 9789041426253

Omschrijving:
De historische roman De lege stad van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.

Mijn leeservaring:
OpHebban kon je een vraag stellen aan Simone over haar laatste boek De lege stad, de vijf origineelste vragen werden beloond met een gesigneerd exemplaar van haar boek.
En wat was ik verrast toen ik las dat mijn vraag er tussen stond!
Lees --->  HIER mijn vraag en de andere 4 vragen als je wil.

Het boek spreekt (mij) al aan door de prachtige cover, elegant/luxueus qua uitstraling, maar toch ook beklemmend omdat je “proeft” dat de persoon op de cover alles probeert om haar leven te “omarmen” zoals het is …. (mijn gedachte ;-))

De hoofdpersoon Katja, is ongeveer een jaartje getrouwd met Daniel als ze op 14 mei 1940 besluit om even naar haar ouders te gaan. Hard werkende ondernemers, een eigen kruidenierswinkeltje in hartje Rotterdam waar ze boven wonen met nog zes van hun kinderen.
Lieke het jongste zusje blijkt grieperig en om haar moeder te ontzien neemt Katja haar kleine zusje mee achter op haar fiets naar haar eigen huis.
Onderweg begint echter de nachtmerrie die minstens vijf jaar zal duren … ronkende motoren boven de stad en een bombardement dat zijn weerga niet kent.
Katja heeft geluk gehad, maar hoe zit het met de rest van haar familie? En haar man Daniel die in het ziekenhuis werkt?

Een hel, zo voelde het voor mij als lezer, omdat Simone het treffend - beeldend -  weet te verwoorden. De angst en het verdriet, hoop en wanhoop die de mensen moeten hebben gevoeld.
Katja's schoonfamilie die haar eigenlijk te min vonden voor hun zoon sluiten zich aan bij de NSB terwijl Katja er alles aan doet om haar lieve Joodse vrienden Ester en haar man te helpen. Allemaal ingrediënten die het verhaal zo indringend echt maken dat het naar mijn idee net zo goed een biografie had kunnen zijn als een roman.
De sfeer wordt naarmate je verder leest steeds beklemmender, grimmiger wanneer de ontberingen steeds helser worden.
Waar ligt voor Katja de scheidingslijn als ze keuzes moet maken om haar resterende familie en vrienden door dit gruwelijk oorlogsgeweld te slepen? En zal iedereen overleven in deze lege stad?

Een prachtig boek dat je bij de lurven grijpt en niet meer loslaat.
Ik had het uit in no-time maar moest het even laten bezinken om er iets zinnigs over te zeggen/schrijven. Eerlijk gezegd ben ik ook nog niet in een ander boek begonnen, omdat het volgende waarschijnlijk zwaar tegen gaat vallen t.o.v. dit juweeltje.


Heel erg graag gelezen, een aanrader dus!
Dank je wel SimoneAmbo/Anthos en Hebban voor dit geweldige boek!


©José Mei 2015

3 opmerkingen:

 1. Je beschrijft het op een zodanige manier, dat ik eigenlijk zin krijg in dat boek!
  Leuk ook dat jouw vraag beantwoord werd door Simone.
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer altijd om zo weinig mogelijk "inhoud" te verklappen anders is het niet meer leuk om te lezen (vind ik zelf tenminste ;-)) Maar enthousiast werd ik er wel van! Echt een mooi boek!
   En ik vond het inderdaad gaaf om een antwoord op mijn vraag te krijgen :-)
   Dank je wel Hannah!

   Verwijderen
 2. leuk dat je een antwoord kreeg van de schrijfster José en een gesigneerd boek, dat is wel heel gaaf!
  Het boek spreekt jou aan, dat heb je duidelijk verwoord.

  Een lentegroet.

  BeantwoordenVerwijderen