maandag 25 mei 2015

David Baldacci – De geheugenmanTitel: De geheugenman
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback en E-book
ISBN: 9789400504462

Omschrijving:
Sinds hij bij een footballwedstrijd een harde klap tegen zijn hoofd kreeg, heeft politierechercheur Amos Decker een perfect geheugen ontwikkeld. Wanneer Decker op een nacht thuiskomt van een stakeout, vindt hij de lichamen van zijn vrouw, dochtertje en zwager. Vermoord. Wie de dader is, blijft in de weken en maanden daarna een raadsel. Totdat een jaar later een man zichzelf aangeeft. Decker is vastbesloten om uit te zoeken wat er die vreselijke nacht precies is gebeurd, maar de waarheid is erger dan hij ooit voor mogelijk had gehouden…

Over de auteur:
De boeken van David Baldacci worden vertaald in 45 landen en wereldwijd heeft deze auteur al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Baldacci zet zich met zijn Wish You Well Foundation in voor de bestrijding van analfabetisme, net als prinses Laurentien dat doet in Nederland.De geheugenman is de eerste titel in een nieuwe reeks. Zonder het bekende Washington D.C. en zonder complotten, maar met een unieke hoofdpersoon die anders is dan welk Baldacci-personage ook.

Mijn leeservaring:
Met hoofdpersoon Amos Decker is een nieuwe held geboren aan het Baldacci-firmament!
Zoals we gewend zijn van Baldacci schrijft hij in series met de inmiddels bekende karakters – tenminste voor de gelouterde Baldacci-fan.
Met Amos Decker ontwikkelt hij een nieuw karakter, niet de doorsnee “gladde jongen” maar een op het oog verlopen figuur van ongeveer 150 kg “schoon aan de haak”.
Als Amos zijn eerste echte footballwedstrijd speelt wordt hij hard aangepakt door een tegenstander, de klap op zijn hoofd veroorzaakt volgens zijn zeggen een paar bijna-dood-ervaringen. Als hij uiteindelijk bijkomt blijkt door de klap zijn geheugen onuitwisbaar. Alles wat er in zijn leven gebeurt, wat hij ziet en/of hoort blijft in zijn geheugen zitten – zijn eigen persoonlijke harde schijf zogenaamd. Zijn footballcarriere is dus net zo snel geëindigd als hij begonnen is.
Na veel onderzoek en therapie besluit hij politieagent te worden en door zijn unieke geheugen promoveert hij al snel tot rechercheur.

Tot de dag dat zijn leven compleet op zijn kop wordt gezet door de dood van zijn vrouw – dochtertje en zwager. Het leven lijkt ineens doelloos en Amos raakt de grip op zijn leven kwijt. Hij verliest zijn baan en huis en leeft genoodzaakt in een vervallen hotel en werkt een beetje als privé-detective om zijn rekeningen te betalen.
Ongeveer een jaar later staat ineens zijn ex-partner bij de politie voor zijn neus met de mededeling dat een man het politiebureau binnenwandelde en de moord op Amos' gezin bekende.
Van daaraf gaat het als een sneltrein.

De ontwikkelingen en gebeurtenissen die zich dan voordoen lijken geen verband te houden met elkaar maar gaandeweg wordt het duidelijk dat iemand een vuil spelletje speelt met Amos Decker. Een dader die hem steeds twee stappen voor lijkt te blijven.
De puzzel lijkt zelfs voor onze geheugenman onoplosbaar.
Samen met politie en FBI begint de klopjacht op een uiterst geslepen moordenaar die nergens voor terug deinst ….. en dan leg je je boek echt niet meer weg!

Ik vond het een eer om kennis te mogen maken met Amos ;-)
Zijn unieke persoonlijkheid zal vast en zeker nog heel veel materiaal voor nieuwe boeken opleveren.
En ik kan niet wachten zoals gewoonlijk, dus ik ben heel erg nieuwsgierig wat Baldacci's volgende boek zal zijn. Een tweede deel in deze serie of zien we weer een ander karakter in een spannend deel van een andere reeks?

Heel erg genoten van weer een topper, misschien ben ik als mega-fan bevooroordeeld maar in mijn ogen kan Baldacci niks slechts of minder goeds schrijven. Gelukkig dat smaken verschillen ;-)

©José Mei – 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten