Toevallig hoorde ik laatst dat de
gemiddelde Nederlander (ik zeg gemiddeld, dus nee niet iedereen ;-))
ongeveer 90 kilo aardappels per jaar eet!!
Mijn hemel, die moet je je eens op een
hoop voorstellen, en dat je die dingen dan ook nog moet schillen ….
je zou er spierkramp van krijgen.
Nou, laat ik je dan eens het schillen
besparen en een gezondere manier van gebakken aardappels eten
voorschotelen en nog lekker ook!!
Men neme een aantal aardappels, geen
idee hoeveel honger je hebt, dus het aantal per persoon ligt aan jou
;-)
Ik gebruik de rode (volgens mij heten
ze Bildtstar).
Maak ze goed schoon en verwijder even
de oneffenheden.
Methode 1:
Snijdt een groot exemplaar in
schijfjes, maar NIET helemaal er doorheen, maar tot net 8/10e deel
doorsnijden zeg maar.
Leg ze op een ovenbakplaat evt. met
bakpapier.
Maal er vers zeezout en peper overheen
en doe er verse rozemarijn (of gedroogd, dat mag ook) en druppel er
dan royaal de olijfolie van jouw keuze overheen.
Je kunt er evt. ook nog andere kruiden
op doen die je lekker vind, bijvoorbeeld voor de iets hetere types
onder ons chili/poeder of sambal mijn part ;-)
Wrijf het geheel voorzichtig over en in
de ontstane inkepingen.
Methode 2:
Neem ook hier rode aardappel.
Goed schoonmaken en oneffenheden
verwijderen.
Snijdt nu de aardappels in partjes en
verdeel ze goed over een ovenbakplaat met bakpapier.
Maal er vers zeezout, peper overheen en
rozemarijn wederom, of chili etc.
Ik zelf vind het heerlijk om er ook
partjes ui tussen te doen, maar dat is persoonlijk.
Olijfolie eroverheen en met je handen
even alles goed omzetten zodat elk aardappelpartje voorzien is van
lekkers ;-)
Varieer met van allerlei
kruiden/specerijen, knoflook of wat je ook lekker vind, soms een
verrassend resultaat met heel weinig moeite.
Oven instellen op 200 graden en na 45
minuten zijn ze heerlijk goudbruin en als het goed is knapperig van
buiten en zacht van binnen.
Maal er tenslotte voor het opdienen nog een beetje zeezout over, lekkere crunch en het haalt de smaken meer naar boven.
Life is good, Fingerlicking good and freaking simple
sometimes ;-)
©José '14
Mmmmm! Lekker!! en dat x 90 kilo zeg! Tjonge!!
BeantwoordenVerwijderen*burp*,
VerwijderenNah, das teveel van het goeie ;-)
Het is dat ik net thuis ben van de stoep in Meijel anders zou ik nog honger krijgen maar zit zo vol. Ziet er wel heerlijk uit.Hier afgelopen week een gekookte roseval aardappel gegeten en die was me toch lekker .mmmm ik eet nooit gene saus over de piepers en zo proefde je de heelrijkste smaak van de piepers,mmm heb er gisteren dus maar weer wat gekocht voor komende wek nog eens te koken,
BeantwoordenVerwijderenHier ook geen saus, en ook niet zo vaak (gekookte) aardappels btw, wissel het wel af met rijst of pasta ;-)
Verwijderen