zondag 2 maart 2014

Nederland – Aardappelland

Toevallig hoorde ik laatst dat de gemiddelde Nederlander (ik zeg gemiddeld, dus nee niet iedereen ;-)) ongeveer 90 kilo aardappels per jaar eet!!
Mijn hemel, die moet je je eens op een hoop voorstellen, en dat je die dingen dan ook nog moet schillen …. je zou er spierkramp van krijgen.

Nou, laat ik je dan eens het schillen besparen en een gezondere manier van gebakken aardappels eten voorschotelen en nog lekker ook!!

Men neme een aantal aardappels, geen idee hoeveel honger je hebt, dus het aantal per persoon ligt aan jou ;-)
Ik gebruik de rode (volgens mij heten ze Bildtstar).
Maak ze goed schoon en verwijder even de oneffenheden.

Methode 1:
Snijdt een groot exemplaar in schijfjes, maar NIET helemaal er doorheen, maar tot net 8/10e deel doorsnijden zeg maar.
Leg ze op een ovenbakplaat evt. met bakpapier.
Maal er vers zeezout en peper overheen en doe er verse rozemarijn (of gedroogd, dat mag ook) en druppel er dan royaal de olijfolie van jouw keuze overheen.
Je kunt er evt. ook nog andere kruiden op doen die je lekker vind, bijvoorbeeld voor de iets hetere types onder ons chili/poeder of sambal mijn part ;-)
Wrijf het geheel voorzichtig over en in de ontstane inkepingen.





Methode 2:
Neem ook hier rode aardappel.
Goed schoonmaken en oneffenheden verwijderen.
Snijdt nu de aardappels in partjes en verdeel ze goed over een ovenbakplaat met bakpapier.
Maal er vers zeezout, peper overheen en rozemarijn wederom, of chili etc.
Ik zelf vind het heerlijk om er ook partjes ui tussen te doen, maar dat is persoonlijk.
Olijfolie eroverheen en met je handen even alles goed omzetten zodat elk aardappelpartje voorzien is van lekkers ;-)
Varieer met van allerlei kruiden/specerijen, knoflook of wat je ook lekker vind, soms een verrassend resultaat met heel weinig moeite. 




Oven instellen op 200 graden en na 45 minuten zijn ze heerlijk goudbruin en als het goed is knapperig van buiten en zacht van binnen.
Maal er tenslotte voor het opdienen nog een beetje zeezout over, lekkere crunch en het haalt de smaken meer naar boven.

Life is good, Fingerlicking good and freaking simple sometimes ;-)

©José '14

4 opmerkingen:

  1. Mmmmm! Lekker!! en dat x 90 kilo zeg! Tjonge!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is dat ik net thuis ben van de stoep in Meijel anders zou ik nog honger krijgen maar zit zo vol. Ziet er wel heerlijk uit.Hier afgelopen week een gekookte roseval aardappel gegeten en die was me toch lekker .mmmm ik eet nooit gene saus over de piepers en zo proefde je de heelrijkste smaak van de piepers,mmm heb er gisteren dus maar weer wat gekocht voor komende wek nog eens te koken,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ook geen saus, en ook niet zo vaak (gekookte) aardappels btw, wissel het wel af met rijst of pasta ;-)

      Verwijderen