donderdag 22 januari 2015

Niña Weijers - De consequentiesAuteur: Niña Weijers
Titel: De consequenties
Uitgever: Atlas Contact
Genre: Literaire roman
Uitvoering: Paperback (288 pagina's) en E-book
ISBN: 9789025442927

Omschrijving:
Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

Over de auteur:
Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine. Door Opzij werd ze in 2013 uitgeroepen tot een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer.

Mijn leeservaring:
Een vroeg kerstcadeautje in december.
Ik won dit boek bij Leestweeps (op twitter ), ze mochten enkele exemplaren weggeven namens de schrijfster en haar uitgever.
Blij verrast was ik natuurlijk!
De cover intrigeerde me, een dame die zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot geeft moet wel een sterk verhaal te vertellen hebben – en dat was ook zo.
Het eerste woord dat bij me opkwam toen ik er in begon te lezen was boeiend.
Een inkijkje in de kunstwereld door middel van enkele “vertellingen” over een aantal kunstenaars en hun werk, overigens subtiel vermeld – geen geschiedenislessen, door het boek heen maakt het wat tastbaarder. Kunst in allerlei vormen, zoals ik me ook het leven van Minnie voorstelde, in allerlei vormen – stadia van zijn en leven.
Tegen wil en dank – zo lijkt het – krijgt Minnie het stempeltje kunstenaar terwijl ze tegelijkertijd worstelt met haar verleden.
Als ze een brief krijgt schieten er soms wat flashbacks door haar hoofd van een mysterieus verleden.
Na een nacht te hebben doorgebracht bij een fotograaf waarmee ze in feite alleen maar goede seks heeft en verder eigenlijk geen relatie, ziet ze op een gegeven moment een foto van haarzelf (de coverfoto naar mijn idee) in een gerenommeerd blad.
Al deze omstandigheden vormen het begin van een nieuw tijdperk voor Minnie.

Radicaal besluit ze om zich van haar oude leven te ontdoen en de fotograaf een opdracht te geven om haar drie weken te volgen (liefst onzichtbaar) om zo haar eigen leven in beeld te krijgen op een artistieke manier, de transformatie van kunstenaar tot kunstwerk. Obstakels en dilemma's en ook een zoektocht naar zichzelf.
Deze kwetsbare maar vooral intuïtieve dame weet op haar eigen volhardende manier dingen voor elkaar te krijgen, of is dit slechts schijn?

Een debuut wederom, zoals ik die altijd graag lees.
Maar dit voelde in mijn brein niet als een debuut, maar als een boek van een schrijfster die al veel meer op haar naam heeft staan. Zo voelt het tenminste. Ze schrijft, hoe zal ik het eens noemen, als een “oude rot” in het vak.
Boeiend, maar ook onderweg vragen oproepend, prikkelend tot diepere gedachten.
Een snelle schrijfvorm die je van heden naar verleden “gooit” en toch niet zomaar even tussendoor leesvoer.
Kortom een fascinerend debuut waar ze zeker trots op mag zijn.

Graag gelezen en dank aan LeesTweeps - Atlas Contact en natuurlijk Niña Weijers! :-)

©José Januari 2015

1 opmerking:

  1. Klinkt inderdaad als een schitterend debuut ... ik geraak niet door mijn boek (hoewel het niet aan het boek ligt), ik ben te druk bezig en dan val ik in slaap bij mijn boek :-) x

    BeantwoordenVerwijderen