dinsdag 20 januari 2015

Jojo Moyes - Vier plus éénAuteur: Jojo Moyes
Titel: Vier plus één
Genre: Literaire roman
Uitvoering: Paperback (400 pagina's) en E-book
ISBN: 9789032514716

Omschrijving:
Jess is een alleenstaande moeder met twee banen. Haar dochter Tanzie is briljant in wiskunde en haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Maar Jess blijft opgewekt en knoopt de eindjes aan elkaar, zo goed en zo kwaad als het gaat. Als Tanzie mag meedoen aan een wiskundewedstrijd in Schotland weet Jess dat dit een unieke kans is, want als Tanzie wint kan ze naar een betere school gaan. Maar eenmaal op weg begeeft hun auto het al voor ze de stad uit zijn en lijkt ook deze kans verkeken. Tot Ed langsrijdt en hun een lift aanbiedt.

Over de auteur:
Jojo Moyes (1969) studeerde journalistiek aan Bedford New College. Na een jaar als verslaggever te hebben gewerkt in Hongkong, ging ze terug naar Engeland waar ze sindsdien werkt voor The Independent. Van haar hand verschenen verschillende romans die steeds lovend ontvangen werden door de pers. Met Verboden vruchten en De laatste liefdesbrief won ze de Romantic Novel of the Year Award. Met Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld met hoge noteringen in de bestsellerlijsten en enthousiaste lezersreacties.

Mijn leeservaring:
Jess heeft het niet makkelijk nadat haar man haar heeft verlaten om tot zichzelf te komen bij zijn moeder (2 jaar geleden). Twee banen lijken nooit genoeg op te leveren om alle rekeningen te betalen om haar kinderen Tanzie en Nick – haar stiefzoon die continu het doelwit is van een stel pesters die soms wel heel erg ver gaan – een zorgeloze jeugd te bezorgen. De zogenaamde achterstandswijk de rug toe keren is geen optie en Jess moet roeien met de riemen die ze heeft. Tanzie is een echte whizzkid, ze blinkt zo uit in wiskunde dat ze mee mag doen aan een Olympiade waar ze 5000 pond kan winnen zodat ze naar een privéschool zou kunnen waar ze geen uitzondering zal zijn maar waar ze met haar goeie brein het nog ver zou kunnen schoppen met de juiste opleiding.
Maar ja, hoe kom je zonder het benodigde geld en een aftandse auto in Schotland binnen een paar dagen?

Ed heeft zo zijn eigen problemen. Hij werkt zichzelf onbedoeld zo diep in de nesten dat hem een lange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. In afwachting van zijn proces staat hij op non-actief en weet niet waar hij het zoeken moet. Bij toeval stuit hij op de opschudding die Jess veroorzaakt met het oude vehikel waarbij de politie haar situatie alleen nog maar erger maakt. Om Jess een wederdienst te bewijzen stelt hij voor dat hij hun naar Schotland zal rijden …. of hij daar spijt van krijgt?! Een ogenschijnlijk weerbarstige vrouw, haar twee kinderen en een joekel van een hond in zijn gloedjenieuwe auto. Niet zijn meest ideale scenario.

Conclusie:
Na het lezen van Voor jou dacht ik niet dat Jojo Moyes dat kon overtreffen maar Vier plus één is op een andere manier net zo fantastisch! Een heerlijk boek, een soort roadtrip waarin de personages allemaal hun eigen zegje doen, hun eigen beleving vertellen over wat hun bezig houdt – waar ze van dromen en vooral over alles wat ze onderweg meemaken. En dat is niet niks, hoeveel pech kan een mens soms hebben!
Je leeft heel erg mee met iedereen en hoopt dat alles uiteindelijk goed komt maar soms gebeuren er ook dingen waarvan je een beetje verdrietig wordt en zo in het boek zou willen kruipen om deze of gene een dikke knuffel te geven of een schop onder hun kont, maar net welke situatie je terecht zou komen ;-)
Geweldig boek weer om te lezen, met humor en levensecht beschreven personen en omstandigheden en toch ook met een kleine maatschappelijke boodschap die de schrijfster ons mee wil geven.
Life ain't all sunshine and rainbows – sta daar eens bij stil.

Een zekere #Aanrader die je niet weg wil leggen als je er eenmaal in begint, dus plan je trip door het boek zorgvuldig ;-)

©José Januari 2015

4 opmerkingen:

 1. Tsjakka die gaat echt wel op mijn lijst (en hellup die groeit en groeit door jou blogs haha)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit wordt mijn eerste e-pubber :-) Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, echt een boek dat je niet wil wegleggen, mits je accu niet leeg raakt :-P
   Veel leesplezier!

   Verwijderen