zondag 26 oktober 2014

R.J. Ellory – Het kwaad en de rivierAuteur: R.J. Ellory
Titel: Het kwaad en de rivier
Genre: Literaire thriller
Uitvoering: Paper/Softback (448 pagina's)
ISBN: 9789026133916

Omschrijving:
Het lichaam van een meisje dat twintig jaar geleden verdween, wordt teruggevonden in de oever van de rivier. Het onderzoek wordt heropend en sheriff John Gaines komt er achter dat er meer meisjes in die tijd verdwenen zijn. Waarom weigeren haar vrienden te praten? Wat is de rol van de invloedrijke familie Wade? Is het toeval dat een belangrijke getuige bij een brand omkomt? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de aan Alzheimer lijdende vader van een van de verdachten?

Over de auteur en zijn werk:
R.J. Ellory werd geboren in Birmingham, waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk.
Hij brak in 2007 door met zijn boek Een stil geloof in engelen, snel gevolgd door inmiddels acht thrillers waarvan Bekraste zielen en Een inktzwart hart de meest recente titels zijn. Naast een veelgeroemd en bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist.

Enkele quotes over zijn werk:
‘R.J. Ellory behoort onbetwist tot de allergrootsten in het thrillergenre.’ – NRC Handelsblad
‘Dit is thrillerschrijven op het hoogste niveau.’ – The Guardian
‘Kippenvel en grote spanning wisselen elkaar in rap tempo af in deze pageturner.’ – The Observer
 R.J. Ellory is de enige auteur die drie keer op rij bekroond werd met vijf sterren in de Vrij Nederland Detective &Thrillergids. Voor de liefhebbers van Michael Connelly en Jo Nesbø, Ellory schrijft thrillers die keer op keer overdonderen


Mijn leeservaring:
Groot was mijn verwachting door de prachtige mysterieuze cover.
En die verwachting werd meer dan waargemaakt.
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1974 in het diepe zuiden van Amerika, de tijd van Nixon en zijn Watergate schandaal, de rassenhaat en de KKK, de rijke grondbezitters. Maar ook de Vietnamoorlog en zijn vele slachtoffers of ze nu sneuvelden of terugkeerden uit deze hel, de verliezen waren immens.
Ook krijgen we een terugblik naar 1954, het jaar dat Nancy verdween, door de ogen van haar vriendinnetje uit die tijd. Hierdoor krijgt het verhaal een extra dimensie.

John Gaines, oorlogsveteraan uit de Vietnamoorlog, komt thuis en door bepaalde omstandigheden wordt hij de Sheriff in het plaatsje Whytesburg in Breed County Mississippi.
Een rustig plaatsje waar nooit veel gebeurt maar de vondst van een lijk doet John's wereld op zijn grondvesten schudden.
Hij krijgt te maken met iets dat lijkt op een duivels kwaad, een macaber lijkend ritueel.
Is er überhaupt iemand die hem kan helpen deze oude puzzel op te lossen?
Gaandeweg het onderzoek wordt alles alleen maar vreemder in de ogen van Gaines en zijn kompanen. Wat voert de familie Wade in haar schilt en hoe ver reiken hun tentakels?
Op zoek naar de dader stuit hij ook op een andere oorlogsveteraan, eentje die echt van het padje schijnt te zijn.
De schrijver laat ons in de diepere lagen ronddwalen, vooral in de psyche van de twee oorlogsveteranen, de overlevers, de zogenaamde Lucky few die terugkwamen uit de hel.
Op bijna poëtische wijze vormt hij prachtige zinnen die diep raken en uitnodigen tot herlezen, alsof je dwars door de zinnen kijkt en jezelf verliest in de hoofden van de karakters en hun emoties.

Boordevol gebeurtenissen, geen moment dat je even inkakt qua spanning of zelfs maar leesgenot door de intrigerende schrijfstijl die rauw aandoet maar stiekem veel intenser en diepzinniger is dan je in eerste instantie denkt.
Indrukwekkend, als ik het in één woord moet samenvatten.

Maar als het wat uitgebreider mag van jullie zou ik zeggen: Een literair meesterwerkje dat ik zou bestempelen als een Must-Read voor de thrillerfan die wil worden geprikkeld door niet alleen de spanning maar vooral ook door Ellory's adembenemende schrijfstijl …. 
Angstaanjagend met hier en daar een dichterlijk inslag.

*Voegt R.J. Ellory's resterende bibliografie toe aan haar To-Read-Lijst* ;-)

Meer dan graag gelezen, en natuurlijk weer heel veel dank aan Uitgeverij de Fontein voor het recensie-exemplaar!

©José Oktober 20147 opmerkingen:

 1. Jj gaat als een sper ben al op blz 3 van de Zwemmer het gewonnen boek...Zal eens even doorlezen dan kan het boek naar jou XXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij speer (pfff typfouten)

   Verwijderen
  2. LOL, ik snapte wat je bedoelde, doe maar lekker op je gemakje met lezen Es, je hebt wel meer te doen en het loopt niet weg waarschijnlijk ;-)

   Verwijderen
 2. Hmmm .... ik stop hem ergens bovenaan tussen het lijstje denk ik ... angstaanjagend, oohjee! Dan valt daar vast weer niet in te stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, een pageturner, maar ook een mooi geschreven stijl, beetje qua Onderhuids zeg maar ... mooi in de eerste plaats met een nachtmerrie-achtige spanning. Pff kan het dit keer niet eens goed verwoorden, gewoon supergoed zeg ik dan maar ;-)

   Verwijderen
 3. Zet hem op mijn lijstje ,dank daarvoor ben een echte thriller liefhebbr ,lees niet heel veel maar wel regelmatig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Marloes! En graag gedaan/gelezen ;-)

   Verwijderen