zaterdag 4 oktober 2014

A.J. Cross – In het niets verdwenen


Auteur: A.J. Cross
Titel: In het niets verdwenen
Genre: Literaire thriller
Uitvoering: Paperback (432 pagina's) en Ebook
Verschenen: 23-09-2014
ISBN: 9789026129926


Beschrijving:
In het niets verdwenen van A.J. Cross is een thriller voor fans van Patricia Cornwell en Kathy Reichs. En zeker ook voor de fans van de tv-series Bones – Criminal minds en Rizolli and Isles!!
Dr. Kate Hanson is forensisch psycholoog en werkt bij het coldcaseteam van de plaatselijke politie. Als het skelet van de al vijf jaar vermiste tiener Molly ontdekt wordt, krijgen Kate en haar collega's de zaak onder hun hoede. Hoe dieper ze op de zaak ingaan, hoe gruwelijker de aanwijzingen worden.
De vondst van een tweede skelet overtuigt Kate ervan dat het hier om een moordenaar gaat die niet zal stoppen tot hij opgepakt wordt. Kan Kate de moordenaar op tijd vinden om te voorkomen dat hij een volgend slachtoffer maakt?

Iets over de auteur:
A.J. Cross is zelf forensisch psycholoog en haar kennis verweeft ze met de verhaallijnen in deze angstaanjagende thriller. En dat ze verstand van zaken heeft zie je kristalhelder terug in haar schrijven!

Mijn leeservaring:
De gescheiden Kate en haar dochter Maisie wonen in het Engelse Birmingham waar Kate als forensisch psycholoog aan de Universiteit colleges geeft aan enthousiaste leerlingen waarvan waarschijnlijk een aantal teveel NCIS afleveringen gekeken hebben en het geheel nogal romantiseren. Kates geheel eigen wijze van lesgeven laat zien dat de harde werkelijkheid echt heel anders is. Dat een seriemoordenaar zich soms heel anders voor kan doen dan je denkt is maar een understatement.
Ook wordt ze regelmatig gevraagd als adviseur van het coldcaseteam om bijvoorbeeld te proberen een profielschets van een dader te maken.
Drukke Kate doet haar stinkende best om te schipperen met haar tijd en aandacht, maar met een tikkeltje rebelse puberende dochter valt dat niet mee, vooral ook door haar ex die naar mijn idee te makkelijk wegkomt met het niet houden aan bepaalde afspraken.

Het verhaal begint met het voorstellen van allerlei mensen van politie/coldcaseteam en gezin, waardoor het even goed opletten is. Maar het verhaal ontvouwt zich daarna moeiteloos als een zeer prettig lezend geheel waarbij mij het idee bekroop dat het al in de vorm van een aflevering van een nieuwe spannende tv-serie zou zijn geschreven, zou me echt niks verbazen.
De vondst van een skelet van een vrouw die 5 jaar geleden verdween, in het niets (titel is superb bedacht trouwens), hiermee begint de speurtocht naar een moordenaar die een paar aanwijzingen achterliet bij het lijk, het werken aan een profielschets, aanwijzingen natrekken die blijkbaar 5 jaar geleden over het hoofd zijn gezien.
Bij de vondst van nog een skelet begint het er toch echt op te lijken dat er een seriemoordenaar actief was, maar is hij intussen opgehouden of nog steeds actief!?
Het coldcaseteam en plaatselijke politie werken nauw samen aan een oplossing, maar is dat wel zo?
Het lijkt soms alsof de bureaucratie, de machtsspelletjes en de kosten van onderzoeken belangrijker zijn dan het vinden van de dader. Kate wordt op allerlei manieren tegengewerkt, niet in de laatste plaats omdat ze een nogal eigen opvatting van onderzoeken heeft, niet denkend in hokjes maar zoekend in breder perspectief en dat de auteur in het echte leven ook forensisch psycholoog is merk je aan de geweldige beschrijvingen van de onderzoeken. Hierdoor en de kleine cliffhangertjes waarmee ze sommige hoofdstukken eindigt maken dat je door wil lezen, de geraffineerdheid van sommige “medewerkers” die je vaak op een dwaalspoor zetten lijkt zo doorzichtig als wat maar je moet niet te snel een oordeel vellen.
Bepaald “bewijsmateriaal” weet A.J. Cross zo in je brein te stampen dat je daar continue aan denkt, probeert de oplossing te zoeken om dan vervolgens keihard fout te zitten qua denkwijze.

Jammer vond ik het dat Kates liefdesleven niet wat meer uitgediept werd, is Joe slechts een collega, hebben ze al iets gehad samen of waarom moet hij weer weg bijvoorbeeld? Ik hoop dat er een vervolg komt of zelfs een reeks, want de laatste alinea doet vermoeden dat het einde nog lang niet in zicht is ;-)
Meer ga ik lekker niet verklappen, want het is zeer zeker meer dan de moeite waard om zelf te gaan lezen als je een thrillerfan bent.

Een spannend debuut, een echte pageturner !! Heel erg graag gelezen.
Het lijkt er op dat ze bij de Fontein iemand hebben die moeiteloos de juweeltjes eruit weet te pikken qua debuutschrijvers, daar neem ik mijn petje voor af.
Een aanrader dus.
En dank natuurlijk weer voor het recensie-exemplaar Uitgeverij de Fontein

©José '14


2 opmerkingen: