maandag 14 april 2014

Terry Hayes – Ik ben Pelgrim


Beschrijving:
Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat.
De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen.
De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.
Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden.
Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Wat zou ik nog kunnen vertellen over dit boek dat nog niet gezegd is.
Door sommigen uitgeroepen tot de Must-Read van het jaar. Nou ligt dat er natuurlijk aan welk genre je prefereert, maar ik vond het een meer dan geweldig boek!
En daarbij voor een schrijfdebuut vind ik het een resultaat waar menig gelouterd schrijver zelfs stikjaloers van zou kunnen worden!

Het is geen boek dat je zomaar even tussendoor leest (736 bladzijden), daarvoor is het verhaal iets of wat te complex. Maar zodra je er eenmaal middenin zit lijkt het wel alsof je in een achtbaan zit.
Je wordt meegenomen naar plekken – situaties – geschiedenis en noem het allemaal maar op, een heel scala van emoties. Het zweeft moeiteloos van bloedstollend naar luguber naar lieflijk en mooie gevoelsmomenten.

Op een gegeven moment had ik ineens een woord in mijn hoofd dat ik normaal niet eens aan een boek zou verbinden, en dat woord wilde er ook niet meer uit.
Weelderig – dat ging er door mijn brein. Boordevol prachtig gevormde zinnen, mooie metaforen en beeldend geschreven situaties die je soms kippenvel en rillingen bezorgen is dit een boek dat niet zomaar in simpele woorden een verhaal vertelt.
Nee joh, de verschillende verhaallijnen, verleden en heden, jagen en gejaagd worden, achtergronden en karakterschetsen …. het vloeit op een weelderig beschreven manier ineen, waarvan geen enkel woord of leesteken teveel voor je is, al denk je dat in het begin wel af en toe. Het is een geniaal geweven verhaal!
De hoofdpersonen worden op een krachtige manier neergezet, je vormt meteen een beeld en dat vind ik knap schrijven.

Een aanrader voor mensen die van bijv. David Baldacci houden, van spionage en complotten, spanning en doofpotaffaires op een ultrahoog geheim niveau, duistere intriges, een wereld die je angst aan zou kunnen jagen omdat het niet eens ondenkbaar zou zijn dat het echt zou gebeuren …. en dat is best creepy.


©José '14

Denk dat ik maar een flutromannetje ga lezen na dit "spektakel", want het eerstvolgende boek zal kinderspel lijken ;-)

5 opmerkingen:

 1. Ohh ohhh véélbelovend!! Maar Harlan Coben houdt me weer even in de ban nu :-) Dan heb ik nog eentje van de bieb en dan, ja dan ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, volgens mij moet ik die dus gewoon ook maar gaan lezen want je bent mega-enthousiast!!!
   THX voor de tip! x

   Verwijderen
  2. Echt jô! Van een pageturner gesproken... ik baal dat ik moet werken :-) Boek ligt de branden op de salontafel!

   Verwijderen
  3. Kun je niet ff spijbelen dan?! :-P

   Verwijderen
  4. Mja ... dat wordt gewoon minder slapen denk ik :-) Ben over de helft ... x

   Verwijderen