Met de pakkende slogan: Er gaat niets
boven Groningen, duhh, volgens mij liggen daar nog wat waddeneilanden
als ik me dat goed herinner van aardrijkskunde vroeger.
Niet echt mijn sterkste punt trouwens
topografie/geografie.
Al moet ik zeggen dat ik ook zonder
TomTom echt wel altijd mijn bestemming bereik, duurt misschien net ff
iets langer dan de vogelvluchtroute maar ik kom er wel!! ;-)
Alhoewel ik me een ritje herinner naar
Utrecht en door het gezever van inzittenden (uw blogger incluis;-))
ik een rotonde miste, nou ja laten we zeggen een afslag op de
rotonde.
Daar kwam ik dus in Bussum pas achter,
vrij irritant aangezien ik een examen had in Utrecht, na hier en daar
eens vragen (zie je wel dat je geen TomTom nodig hebt) kwam ik maar
een uurtje te laat.
In ieder geval de noordelijkste
provincie zullen ze wel bedoelen, met hun eigen geschiedenis, cultuur
en gebruiken. En blijkbaar ook een hele hoop streekgerechten, ja op
de een of andere manier schijnt dat een provincie te kunnen maken of
breken ;-)
Ik heb echt geen flauw idee wat die
gerechten allemaal zijn, kan niet eens de naam uitspreken soms, maar
mijn oog viel op Kniepertjes (ik dacht aan waskniepers, Limburgs voor
wasknijpers;-)), ik was benieuwd wat het was en ging op zoek. Zie
foto bovenaan!
Aardig als ik ben zocht ik het recept
voor jullie, het is een soort pannenkoekje dat veel gegeten wordt met
oud en nieuw blijkbaar, oprolbaar en dan evt. vol spuiten met
slagroom volgens mij.
Hoop dat je er wijs uit wordt, voor
vertaling, bel eventueel een Groninger/Groningse …
Kniepertjes :
Wat mout der in:
Aanderhaalf kan wotter, twijenhaalf ons bloum, ain aai, 125 gram
botter, 2 ons sukker, n haalve theelepel knail.
Wat mout je hebben:n Woafeliezer. n Zeef.
Hou mout je t doun:
Moak t wotter waarm, nait koken.
lös de sukker in t wotter op.
loat de botter in t sukkerwoater smelten.
klop t aai lös.
dou de bloum deur de zeef.
Reur t aai, de knail, en t sukkermengsel deur nkander netzolaank dat je n mooi glad deeg kriegen.
Loat boudel n nacht stoan mit n douk der overhén, kiek oet veur kat en hond.
Aanderdoags:
Moak t woafeliezer goud hait. woafeliezer goud invetten.
moak koegeltjes zo groot as n dikke knikker van t deeg.
leg n koegeltje deeg in t midden van t woafeliezer.
woafeliezer stief dichtdrukken.
ain tot twij menuten wachten.
woafeliezer open, kniepertje omdraaien.
dit doun je net zolaank tot kniepertje goud goar en mooi van kleur is.
hoal t kniepertje der veurzichteg oet en leg t vot.
Nou, geen dank en smakelijk! :-P
MUZIEK, ja dat was het waar ik eigenlijk iets over wilde zeggen. Spijt me geweldig, maar ik kon op het moment van dit schrijven maar op 1 bandnaam komen, waarschijnlijk omdat ik ze best goed vind/vond eigenlijk omdat ze helaas gestopt zijn *kijkt sip*.
I.O.S. (Is Ook Schitterend) met als leadzanger Joost Marsman. Zegt je niks? Vast wel als je het liedje hoort!!! Gekozen voor een Vrienden Van Amstel versie/clip (leuk altijd!!) met de frontman van Postmen (rap/hiphop/raggeaband) Remon Stotijn, ja de ex van Anouk!
Luister en huiver, in a good way ;-)
©José '14
Gaaf nummer jose, enne knieperkes is het heej ipv kniepertjes en volgens mij is het een drents gebruik ken nl enkele drentenaren die het er wel over gehad hebben met name rond oud en nieuw, maar boeien je liedje is super en daar gaat het om
BeantwoordenVerwijderenIk dubbelcheck altijd mijn info hoor ;-)
VerwijderenVolgens Wiki is het zowel een Gronings als een Drentse traditie en zelfs in Twente, dus jouw Drentenaren zullen vast wel gelijk hebben. Maar dit recept is op zijn Grunns, vandaar ;-)
En ich zeg meistal waspinke ... maar dat heeft niks met wafels te maken hahaha.
waspinke, ich auch mer gebeork ze nooit haha
VerwijderenIkke wel, voor delicate/fijne was ;-)
VerwijderenMmmmm! En met slagroom zeg je? Ohjee ... :-) Bedankt voor het huivermomentje, mooi!! Btw, Spaar het meisje van Lisa Gardner is nog beter dan ik dacht ... ik kan niet stoppen!!
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan!!
VerwijderenGoeiegenade, je triggert me nu wel om meteen op zoek te gaan leesvoer!! :-P