maandag 21 oktober 2013

John Williams - Stoner


Omschrijving:
William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.
Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man.

Eigenlijk weet ik even niet wat ik moet schrijven over dit boek.
Ik hink een beetje op twee gedachten.
Torenhoog was mijn verwachting na alle 5 sterren recensies, aanbevelingen, het zou het beste boek zijn dat in 2012 (opnieuw, de eerste druk is uit 1965!!) was verschenen.
Dus natuurlijk zette ik hem op mijn to-read-lijst en kwam ik er 2 weken geleden eindelijk aan toe om hem te lezen. Want ja, volgens Arnon Grunberg zou het zelfs mijn leven compleet veranderen (in welk opzicht zette hij er niet bij).
Nou, ik heb het uit!!
Dik boek? Nee absoluut niet.
Mijn mening?
Een literair hoogstaand meesterwerkje, een roman die diepere lagen heeft dan het oppervlakkige dat het lijkt. Prachtige zinnen vol fraaie woorden die soms tot twee keer lezen zouden kunnen uitnodigen. Al met al een pareltje.

Maar ….... SAAI!!!!
Het zal wel aan mij liggen, of ik ben niet literair genoeg ingesteld, of ik lees teveel thrillers en denk dat er ergens iemand om zeep geholpen moet worden. Ik snap best wel de achterliggende gedachten, de diepgang van het verhaal, de eenzaamheid van een mens raakte me nog het meest. Maar eerlijk is eerlijk, het is gewoon niet mijn ding.
En gelukkig mogen we in dit land een eigen mening hebben, maar als je iemand bent die het heerlijk vind om in een boek te verdrinken, je mee te laten slepen door spannende situaties of verhaallijnen, een lekker-weg-lees-boek is dit absoluut niet in mijn ogen. Het spijt me zeer …. niet dat ik het heb gelezen, dat niet, maar dat ik het kocht ;-)
Beter had ik het gereserveerd (gratis) bij : Bibliocenter


©José '13

5 opmerkingen:

 1. Ik was net aan het denken ... ik denk dat dit niks voor mij is :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je daar zomaar gelijk in hebt, maar jouw tip is een erg welkome verademing na het lezen van Stoner!
   Wat een mooi boek, ik heb hem bijna uit (de naderende storm bedoel ik van Rachel Hore))
   THX!

   Verwijderen
  2. Hé wat leuk dat je hem al aan het lezen bent! En graag gedaan :-)

   Verwijderen
 2. Hier zit er dus nog ene die hetzelfde dacht, niets voor mij dus. Moet er nu ook bij zeggen, ik kom op dit moment weer niet aan lezen toe, mijn gedachte dwalen steeds af terwijl ik over 2 weken weer meer tijd krijg en rust in mijn kop

  groetjes yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neuh, ook niet zo jouw ding denk ik ;-)
   Komt goed, je laatste dag en dan krijg je weer wat ruimte in je koppie om meer relaxdingen te doen ...:-)

   Verwijderen