Nodig:
1 Kilo half om half gehakt
1 Gesnipperde dikke ui (of 2 kleinere)
1 Dik ei (of 2 kleinere)
Paneermeel
Zout en Cayennepeper
Saus:
1 Klein gesneden ui
1 Blikje Tomatenpuree
1 Eetlepel appelstroop
1 Halve fles Tomatenketchup
1 Half flesje BBQ-saus of (zelf pas
ontdekt) de Calvé Red Swingsaus
Allesbinder of Maizena
Evt. nog een theelepel sambal
Peterselie of Bieslook
Simpele, maar lekkere balletjes;
Maak het gehakt aan met de ui, het ei,
cayennepeper, zout en het paneermeel.
Draai kleine balletjes van het
gehaktmengsel en bak ze rondom mooi bruin.
(Ik gebruik hierbij zelf geen
bakproduct omdat het gehakt zelf al genoeg vet bevat)
Als de balletjes bruin zijn, schep je
ze uit de pan en doet ze in een ketel of hogere hapjespan.
In het achtergebleven vet fruit je de
klein gesneden ui glazig samen met het blikje tomatenpuree, zo gaat
het zure iets van de tomatenpuree af.
Voeg dit bij de balletjes en doe er
meteen een scheut water, de tomatenketchup, BBQ-saus of Red Swingsaus bij
en de appelstroop en eventueel sambal.
Laat het geheel een half uurtje
sudderen en bind het geheel dan met wat allesbinder of aangemaakte
maizena.
Garneer eventueel met wat verse
peterselie, of doe er zoals ik dan liever doe, bieslook doorheen.
Lekker bij broodjes/ of vers gebakken
brood (broodbakmachine, want zo'n held ben ik nou ook weer niet om
brood te gaan bakken in de oven, of het moet alleen afgebakken, dat
red ik wel;))
Smakelijk!
©José '11
Hmmmmm, ziet er lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenBij mij thuis zijn ze verzot op pasta, ik denk dat ze daar ook wel lekker bij smaken!
Bij pasta lijkt me inderdaad erg lekker. Normaal doe ik het gehakt rul bakken, en dan hier een tomatensaus bij maken. Ik ga dit zeker ook eens proberen... (Maar dan zonder uien in het gehakt).
BeantwoordenVerwijderenTip: Ik doe de saus altijd binden met een volle theelepel tomaten-cremesoep uit een pakje, aangemaakt met een beetje koud water. Dit bindt en maakt tevens op smaak. Wel voordien minder zout toevoegen...
Groetjes, Toos
@Coby: Zeker ook lekker bij pasta, maar hier zijn ze niet allemaal zo dol op pasta, dan maar de gulden middenweg - Brood;)
BeantwoordenVerwijderen@Toos: Goeie tip! Ik hoorde laatst al eens van iemand die van champignonsoep - champignonsaus maakt, al lijkt me dat ook weer een beetje te heftig qua smaak. Ow ja, geen ui bij jou. Nasikruiden door het gehakt is ook lekker trouwens;)
O, deze lijken me ook echt lekker denk dat ik dit toch eens ga uit proberen
BeantwoordenVerwijderengroetjes yvon
Bij gehakt kun je alles bij pleuren wat je lekker vind, dat is het voordeel van gehaktballetjes, zoveel smaken zoveel recepten, tis maar een leidraad ;-)
Verwijderen