zaterdag 6 augustus 2011

Gehaktballetjes in Tomatensaus














Voor 4-6 personen

Nodig:
1 Kilo half om half gehakt
1 Gesnipperde dikke ui (of 2 kleinere)
1 Dik ei (of 2 kleinere)
Paneermeel
Zout en Cayennepeper

Saus:
1 Klein gesneden ui
1 Blikje Tomatenpuree
1 Eetlepel appelstroop
1 Halve fles Tomatenketchup
1 Half flesje BBQ-saus of (zelf pas ontdekt) de Calvé Red Swingsaus
Allesbinder of Maizena
Evt. nog een theelepel sambal
Peterselie of Bieslook

Simpele, maar lekkere balletjes;
Maak het gehakt aan met de ui, het ei, cayennepeper, zout en het paneermeel.
Draai kleine balletjes van het gehaktmengsel en bak ze rondom mooi bruin.
(Ik gebruik hierbij zelf geen bakproduct omdat het gehakt zelf al genoeg vet bevat)
Als de balletjes bruin zijn, schep je ze uit de pan en doet ze in een ketel of hogere hapjespan.

In het achtergebleven vet fruit je de klein gesneden ui glazig samen met het blikje tomatenpuree, zo gaat het zure iets van de tomatenpuree af.
Voeg dit bij de balletjes en doe er meteen een scheut water, de tomatenketchup, BBQ-saus of Red Swingsaus bij en de appelstroop en eventueel sambal.
Laat het geheel een half uurtje sudderen en bind het geheel dan met wat allesbinder of aangemaakte maizena.
Garneer eventueel met wat verse peterselie, of doe er zoals ik dan liever doe, bieslook doorheen.

Lekker bij broodjes/ of vers gebakken brood (broodbakmachine, want zo'n held ben ik nou ook weer niet om brood te gaan bakken in de oven, of het moet alleen afgebakken, dat red ik wel;))

Smakelijk! 

©José '11

5 opmerkingen:

  1. Hmmmmm, ziet er lekker uit.
    Bij mij thuis zijn ze verzot op pasta, ik denk dat ze daar ook wel lekker bij smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij pasta lijkt me inderdaad erg lekker. Normaal doe ik het gehakt rul bakken, en dan hier een tomatensaus bij maken. Ik ga dit zeker ook eens proberen... (Maar dan zonder uien in het gehakt).

    Tip: Ik doe de saus altijd binden met een volle theelepel tomaten-cremesoep uit een pakje, aangemaakt met een beetje koud water. Dit bindt en maakt tevens op smaak. Wel voordien minder zout toevoegen...

    Groetjes, Toos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Coby: Zeker ook lekker bij pasta, maar hier zijn ze niet allemaal zo dol op pasta, dan maar de gulden middenweg - Brood;)

    @Toos: Goeie tip! Ik hoorde laatst al eens van iemand die van champignonsoep - champignonsaus maakt, al lijkt me dat ook weer een beetje te heftig qua smaak. Ow ja, geen ui bij jou. Nasikruiden door het gehakt is ook lekker trouwens;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O, deze lijken me ook echt lekker denk dat ik dit toch eens ga uit proberen

    groetjes yvon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij gehakt kun je alles bij pleuren wat je lekker vind, dat is het voordeel van gehaktballetjes, zoveel smaken zoveel recepten, tis maar een leidraad ;-)

      Verwijderen