dinsdag 26 juli 2011

Aardappelsalade














Aardappelsalade met Vinaigrette

1 Kilo vastkokende aardappels
2 Eetlepels azijn (naar keuze)
6 Eetlepels olijfolie
1 Gesnipperd uitje
Flinke theelepel mosterd
Verse bieslook en Peterselie
(Mag ook gedroogde, vers is lekkerder)
Peper
Zout

Kook de aardappels en maak ondertussen alvast de vinaigrette door:
Azijn/Ui/Mosterd/Peper en zout te mengen.
Meng daarna met beetjes de olie er doorheen, goed roeren tot een glad “papje”.
Voeg de bieslook en peterselie toe.
Als de aardappels net gaar zijn giet je ze af.
Even droog laten stomen en dan zo warm mogelijk in schijfjes of blokjes snijden.
Meng de vinaigrette door de nog lauw/warme aardappels.
Omdat ze nog warm zijn absorberen ze alle toegevoegde ingrediënten als een “spons”.
Laat het geheel even afkoelen en bewaar dan in de koelkast. Na een uurtje (of 2) zijn de smaken heerlijk ingetrokken!
Je kunt zelf eventueel eens experimenteren met andere kruiden, een ander soort azijn of olijfolie, augurk doe ik er ook wel eens doorheen.

Heerlijk bij bijvoorbeeld BBQ of met een lekker stuk vlees en groenten als avondmaaltijd, of bijgerecht bij een koud buffet.
Eet ze! ;)

©José '11

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me erg lekker. Alleen ui is hier taboe...
    Nu maar hopen dat het zomers wordt, want zo'n salade vraagt toch om een beetje zon, toch????

    Groetjes, Toos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Toos: Hopen op zomer inderdaad, lijkt hier wel herfstvakantie ;)
    Ui taboe? Misschien kun je door lente/bosui vervangen, geen idee of dat ook taboe is. Of fijngesneden preiringetjes, ik roep maar wat.

    BeantwoordenVerwijderen