zondag 22 december 2013

Project-WtotV

Huh?

Project: van Wol tot Vilt ;-)


Een heerlijk tussendoorprojectje, leuk om te doen.

Lot (van de Knutselkast) had een doos wolletjes, en dan bedoel ik ook echte wolletjes, van die soort waar je vroeger een kriebeltrui van aan moest of je daar nu zin in had of niet.Van deze wol wilde ze graag gebreide lappen om er daarna vilt van te maken.

In eerste instantie had ik geen flauw idee hoe je daar in godesnaam vilt van zou kunnen maken, ik dacht vilt is vilt, maar ja dat moet inderdaad op de een of andere manier ergens uit ontstaan. Ik voelde me een beetje blond, maar ik was gelukkig niet de enige die dat niet wist :-P
Wat blijkt dus (voor diegenen die dit allang wisten – LACH ME NIET UIT JA!!! ;-) ) , het garen moet uit een bepaald, hoog percentage wol bestaan, je breit er lappen van, stopt die lappen in de wasmachine met een dosis waspoeder en wast het dan op 60 graden ...kolere, hoe simpel kan iets zijn.

Te heet gewassen wollen truien zijn dus in feite een mooie knutsellap van vilt geworden. Dus geen oops-gevoel meer als je blundert met wassen, maar gewoon zeggen dat het je bedoeling was om vilt te maken. Ze zullen je creativiteit vast wel waarderen … ahum, of niet natuurlijk.
Of je stuurt je "viltresultaat" cq mini-truitje gewoon naar Lot, die weet daar wel raad mee!De foto's heb ik even van Lot geleend :-PDoos wol - Gebreide lappen met hier en daar wat patroontjes voor wat kunstzinnig relief ;-)
beneden de lappen gewassen en dus vervilt ..... laten drogen en klaar is Clara of in dit geval Lot. 

Fijne zondag!

©José '13

4 opmerkingen:

 1. Gaaf geworden José en je moet het maar weten , at zou ik ook niet geweten hebben, komt misschien ook omdat ik niets met wol heb, haha, behalve dan dat het ontzettend jeukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt kriebelspul ja, ik weet nog dat mijn oma ze vroeger bij de vleet breide en dat mijn moeder op een gegeven moment ook eens de wasmachine op te hoge temperatuur had laten staan met een paar van die exemplaren erin, of ze vond ze zelf misschien niet zo denderend, dat kan ook natuurlijk. Ik was zeker megablij toen dat weet ik nog. Maar helaas had mijn oma tijd zat en breide gewoon weer nieuwe ... pfff :-$

   Verwijderen
 2. Ahjaaa, vilt groeit dus niet aan een boom??? ;-) Lolll :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, ik had kunnen weten dat jij dat natuurlijk allang wist jij wijsneus!! :-P
   Vilt groeit niet aan een boom, maar eigenlijk gewoon aan een schaap of een ander wollig beestje dus! :-P

   Verwijderen