vrijdag 13 december 2013

Naamplaat

Ken je een liedje waar je eigen naam in voorkomt?

Ikke wel ja, het is nou niet direct mijn roepnaam, maar mijn eerste doopnaam.
Vroeger, in het katholieke circuit, was het blijkbaar zo dat je als eerste zoon of dochter naar je opa of oma werd vernoemd.
Bij de eerste zoon was het dan ook nog dat je naar je vaders vader en bij een eerste dochter naar je moeders moeder vernoemd werd.
Een heel gedoe, want o jee als dat niet gebeurde, dan had je de poppen aan het dansen, tenminste dat heb ik mijn oma wel eens horen vertellen. Complete familieruzies ontstonden daardoor nog al eens.
Onnozel natuurlijk, waarom je kind niet een naam geven die je zelf mooi vind.
Je was dus vroeger beperkt in het aantal namen, afgeleid van of dezelfde naam als opa en oma.
Heel apart vind ik het dan dat je in grote families wel in ieder gezin een naamgenoot had, of je nu een zoon of dochter was, je naam kwam zo vaak in je familie voor dat je in de war zou raken.
Ik noem maar even een voorbeeld. Het toeval wilde dat mijn schoonvader op het gemeentehuis toentertijd zijn dochter wilde gaan aangeven en tegelijkertijd daar stond met zijn eigen broer die ook zijn dochter wilde komen aangeven, geboren op dezelfde dag en in het trotse bezit van oma's naam allebei.

Maar goed, mijn oma heette Fien en was afkomstig van haar moeders moeder, doopnaam Josephine.
Dus José is voortgekomen uit de naam Josephine, en laat daar nou toevallig Chris Rea een verrekes mooi nummer over zingen ;-)
Fijn weekend allemaal!!!
©José '13

7 opmerkingen:

 1. Wel jammer vind ik, maar helaas geen song met mijn naam. Waarschijnlijk omdat het alleen rijmt om lalala :) Ik ken wel 2 vrouwen met de naam Josephine.

  Liefs,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh jawel hoor, van jouw naam zijn er ook heel wat gemaakt!! ;-)

   Liefs terug!!

   Verwijderen
 2. Geweldig lied Josephine, ga je zo voortaan, maar noemen, nadeel dan moet ik wel meer typen. wist dat ritueel trouwens niet weet wel dat mijn doopnamen te maken hebben met mijn peter en meter

  groetjes yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo met peter en meter, mijn oma was dus ook mijn peettante!
   Om ff moeilijk te doen, bij jouw zus was waarschijnlijk ook oma van je moederskant peettante en naar vernoemd en jij dan waarschijnlijk naar je vaders moeder of naar een oudere zus van je vader of moeder..... goh ik lijk zoveel nutteloze info op te slaan, dat ik dit zelfs weet ;-)

   Groetjes terug!

   Verwijderen
  2. Ik weet niet hoe mijn moeder moeders heten maar volgens mij niets met catharina of zo?? ik heb de eerste doopnaam van mijn peettante vaderskant en inderdada de peter van mijn moeders kant

   Verwijderen
 3. Inderdaad verrekes mooi liedje!! Gelukkig deden mijn ouders daar niet meer aan mij en kregen mijn zussen en ik echte Vlaamse namen :-) Zelfs geen tweede naam en dat was toch wel zeldzaam voor die tijd denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verstandige ouders en Miss Creatuurtje is inderdaad een heel mooie Vlaamse naam!! :-P (grapje ;-) )
   Gelukkig zijn die rare gewoontes tegenwoordig afgeschaft of worden in ieder geval niet meer zo gebruikt, geloof ik tenminste ;-)

   Verwijderen