zondag 10 maart 2013

Lilly Lindner – Spiernaakt


Omschrijving:
Lilly wordt sinds haar zesde jaar regelmatig verkracht door een buurman, die haar dusdanig in zijn macht heeft dat zelfs Lilly's ouders geen idee hebben van wat er gebeurt. Het misbruik gaat lange tijd door en Lilly, die in de greep is van de puberteit, begint haar lichaam te haten. Ze stelt alles in het werk om zichzelf fysiek en psychisch geweld aan te doen en besluit uiteindelijk in een luxe bordeel te gaan werken. Volkomen onthecht van haar lichaam en met een gepantserd hart doet ze haar werk, tot het langzamerhand tot haar doordringt dat ze zo niet verder kan...

Hoe zal ik dit boek eens omschrijven.
Aangrijpend is misschien te zacht uitgedrukt, triest is zo oppervlakkig, meeslepend?
Ja dat is het zeker, maar het gaat verder dan dat.

Spiernaakt is het autobiografische verhaal van Lilly die op jonge leeftijd wordt misbruikt.
Haar ouders vinden haar meer een last dan een volwaardig persoon waaraan ze eventueel eens wat liefde zouden kunnen schenken (understatement van het jaar).
Lilly begint haar lichaam te haten en daardoor ontwikkelt ze verschillende stoornissen.
Hartverscheurend is dus misschien het juiste woord dat ik zoek als omschrijving van dit boek.
Ze probeert om haar pijn en verdriet te beschrijven in woorden die niet als vanzelf komen.
Opgesloten in haar hoofd omdat ze het niet over haar lippen kan krijgen om haar verhaal aan iemand te vertellen.

Stil word je er van als je beseft dat alle aantallen van misbruikte kinderen die je de laatste jaren in het nieuws hoort (en de verhalen die je nooit hoort of leest) niet zomaar getallen zijn, maar individuen, kleine jonge mensjes met ieder hun eigen verhaal.
Ik zou er mee kunnen janken, beseffend dat er duizenden (verder durf ik niet eens te tellen eerlijk gezegd) “Lilly's” zijn die eenzelfde lot ondergingen, wiens levens verwoest zijn of diegenen die aan het verleden wilden ontsnappen en zichzelf van het leven beroofden …....


Gruwelijk …..... ik word hier heel erg stil van.

©José '13

Bekijk evt. beschikbaarheid of reserveer: Bibliocenter

2 opmerkingen:

 1. Ik bewonder de moed van het meisje om eindelijk te vertellen wat er gebeurd is en wat het voor gevolgen heeft gehad voor haar. Het is in- en intriest en komt helaas veel vaker voor dan de meeste mensen veronderstellen. Schrikbarend hoe de daders ook nog bekenden en vertrouwden zijn van de slachtoffers!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal wel heel asociaal klinken, maar daar geef ik dan ook weer niks om, maar ik pleit in zulke gevallen gewoon dat ze de doodstraf voor deze monsters invoeren. Mits ze aantoonbaar schuldig zijn natuurlijk.
   En als ze ze te pakken krijgen.
   Gruwelijk ......

   Verwijderen