vrijdag 22 maart 2013

Filmisch ......


#Als je aan filmmuziek denkt welke valt je dan het eerst in?

Filmmuziek die door de jaren heen iedereen in zijn leven wel eens hoort of gehoord heeft, die tijdloos goed is en een film echt karakter heeft gegeven.
Voor mij staat filmmuziek dan gelijk aan Ennio Morricone.
Vooral door de films met zijn jeugdvriend Sergio Leone werd hij in 1 klap wereldberoemd.
Ik heb even gegoogled (google is my best friend;-)) en gelezen dat Ennio Morricone wel voor ongeveer 500 films en televisieseries, zo'n 100 popsongs en pak hem beet 150 klassieke stukken de muziek heeft gecomponeerd, nou dan mag je wel zeggen dat ie een hele grote is lijkt me.
En hoe meer ik over hem lees des te meer krijg ik een Ow-ja!!-gevoel bij het zien van alle films met bijpassende Morricone-muziek. Echt indrukwekkend!!!!

Toevallig was ik laatst wat muziekvragen aan het bedenken en met zoon in gesprek over filmmuziek.
Nou hebben wij er wel vaker last van dat we meteen gelijktijdig uit het niets een zelfde liedje beginnen te zingen of te neuriën of al een dag hetzelfde deuntje in ons hoofd hebben, maar bij deze vraag hadden we ook meteen een bijpassend muziekje voor de verandering;-)
Ik weet niet eens of hij deze film ooit heeft gezien maar het muziekje is dus zo bekend dat je het uit duizenden herkent.
Als ik eerlijk moet zeggen waarover de film precies gaat, geen idee, maar de muziek is al die jaren blijven hangen.

Filmmuziek uit de in 1968 gemaakte Spaghetti Western: Once upon a time in the West van Sergio Leone, gecomponeerd door Ennio Morricone, waarin ieder karakter een eigen muziekje heeft als hij/zij in beeld verschijnt, hoe gaaf.
Er is zelfs een album uitgekomen van de muziek, dus dan snap je hoe populair hij is/was. Ik zou hier dus een dertiental mooie liedjes kunnen parkeren, maar toch gekozen voor Man with the Harmonica, gespeeld door een jonge Charles Bronson (op zichzelf al een held natuurlijk;-)).
Eigenlijk zou je dat album op moeten zetten, ergens heel erg relaxed gaan zitten of liggen, je ogen sluiten en dan de muziek “zijn werk” moeten laten doen. Lijkt me puur genieten.

©José '13

4 opmerkingen:

 1. Ik ben niet echt een fan van Spagetti Westerns maar deze film muziek is echt een meesterwerk van Morricone... heb de film een paar keer gezien en de muziek is inderdaad indrukwekkend en onuitwisbaar!

  Dank je wel voor dit mooie muziek momentje.
  Liefs,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me de film ook niet zo herinneren, inderdaad alleen de muziek ;-)

   Graag gedaan lief mens!

   Verwijderen
 2. HIHI, al wat je hierboven beschrijft d efilm , muziek etc ik ken het allemaal niet maar hield dan ook helemaal niet van western films (nu nog niet dus het liedje heb ik vandaag voor het eerst gehoord. Maar eens moet de eerste keer zijn , lekker nummertje heerlijk relaxt.

  Fijn weekend Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik heb deze film destijds ook meerdere malen gezien. De muziek is zo herkenbaar, dat enkele maten als genoeg zijn om te herkennen.
  Heb zojuist nog even gegoogled. Hij blijkt uit 1968 te komen. Een eeuwigheid geleden al...

  Fijne zondag,
  Toos

  BeantwoordenVerwijderen