donderdag 7 februari 2013

Dag 22

#30DaysSongChallenge

Dag 22
Een liedje waar je naar luistert als je in de put zit. (Domien Verschuuren)

Mensen hebben allerlei redenen om in de put te zitten.
De hamvraag is dan hoe diep is die put en hoe positief ben je om er uit te klimmen?
Zie je de rand van de put om je aan vast te klampen of ben je negatief en kijkt alleen maar naar de bodem van de put.
Voel je je prettig op die troebele vloer die waarschijnlijk ook rotsig en van zand lijkt gemaakt of kijk je toch liever naar boven?
De rand die je vast kunt grijpen om de mooie dingen te koesteren die je ziet als je eens goed om je heen kijkt, de lucht die frisser en koeler is dan de bedompte lucht die je daaronder waarschijnlijk inademt.
Verdriet en tegenslag zijn meestal (voor de meesten tenminste) van korte duur, mits je je blik op je toekomst kun veranderen.
Je kunt het ook zo bekijken, er zijn talloze mensen die een veel zwaardere reden hebben om bang, angstig, verdrietig of ongelukkig te zijn.
Jij kunt dingen veranderen, misschien duurt het iets langer voor je putemmer leeg is, maar als je blijft schudden gaat die laatste druppel er echt wel een keer uit.

Ik ben niet zo'n put-mens gelukkig, ik kan behoorlijk relativeren (of heet dat gewoon logisch denken?).
Je verandert in je leven nog al eens van opvatting, of dat nou wijsheid is of omstandigheden die je daar brengen waar je in belandt. Of die situatie nu goed is of fout, je kunt ook bedenken dat er tussen zwart en wit nog een heel scala aan prachtige grijstinten zit (echt wel meer dan 50;-)).

Een ding is zeker ….... veranderingen maken we allemaal door. De een reageert of handelt nou eenmaal iets positiever dan een ander.
Mijn mening over in de put zitten kan natuurlijk afwijken van de jouwe, dat maakt een mens nu net uniek.
Veranderingen oftewel Changes, misschien kun je er zelf toe bijdragen.

©José '13                                                   (een clip uit de film  The Death and Life of Bobby Z (2007))

9 opmerkingen:

 1. Mooie post en song, José. Nee ik ben ook niet zo'n put mens, maar ben wel dol op "lift me up teskten/citaten". Op mijn prikbord hangt ook de quote "If nothing goes wright..."

  Je leven op z'n kop en meestal door externe factoren. Ik heb inderdaad moeten leren om te relativeren, want het leven van een mens gaat altijd gepaard met veranderingen. Hoe je die ervaart en hoe je ermee omgaat is dan cruciaal.

  Mijn leven gaat als een golf op en neer, je zou er zee ziek van kunnen worden. Maar... een rechte lijn wil ik niet, dit betekent "Flat Lined" op de hart monitor.

  Lieve groet,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Citaten zijn inderdaad wel heel mooi soms. Maar meestal ook gewoon een kwestie van logica, daarom hou ik er van denk ik.
   Je hebt helemaal gelijk, rather a curved live than a flatline ;-)

   Verwijderen
 2. Hoi Josè, had me dit stuk maar laten lezen in 2011, toen zag ik in die zwarte tunnel maar heel weinig licht (helaas bijna het hele jaar door) gelukkig is 2012 een licht jaar voor me geweest, hele raar net of het vuurwerk van die nacht alle zwarte gaten wegpakte en mee naar boven nam. Maar ik herken toch wel wat in je verhaal want nu (sinds 1-1-2012) ben ik weer postistief, (gelukkig maar)genoeg donkerte gezien, ik geniet nu weer van de hele kleine dingetjes in mijn leven en zo hoort dat....

  Groetjes yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had me die vraag maar voorgelegd dan in 2011;-)
   Nee zonder gekheid, ik vind het verschrikkelijk als mensen het leven donker inzien, je staat als naaste/familie/vriend of wat dan ook heel machteloos. Degene die in die put zit moet zelf de wil en de power hebben om daaruit te komen.
   Een luisterend oor of een schouder aanbieden is het enige dat je dan kan doen.
   Blij dat die lichtflits van het vuurwerk je donkerte heeft "gebombardeerd".
   En precies zoals je al zegt, je mag ook blij zijn met kleine dingen die het leven mooier maken .... hoe anderen daar ook over denken, of hoe klein het lichtpuntje ook is. Het is jouw leven, jij bepaalt je gemoed;-)

   Verwijderen
  2. Klopt als een bus wat je schrijft en je moet zelf de kaarsjes aansteken als ze gedoofd zijn.

   Verwijderen
 3. Mooi liedje, goede band (in juni live in 013 te zien)! Live's a bitch, maar het leven kan ook heel mooi zijn. Verandering is niet altijd leuk, maar wel nodig. Ik ben ook voor positief blijven denken en proberen te genieten van kleine dingen. Als we het dan toch over quotes hebben: "Enjoy the little things in life, because one day you'll look back and realize they were the big things".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hanteer meestal een kortere Christa: Shit happens, get over it. Maar misschien ben ik iets TE nuchter;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weetje Jose, het voelt niet zo als je er middenin zit, ondanks dat je weet dat aan het eind er altijd weer licht zal zijn. Ik ben positief ingesteld maar soms heel soms komt het wel heel erg binnen in mijn gevoel dan moet ik wel een overeind krabbelen.
  Veranderingen daar heb ik soms moeite mee omdat ze ervoor zorgen dat mijn veilige gevoel veranderd.

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat ik het misschien wat te nuchter bekijk soms, maar na heel wat "zware momenten" ben ik eerder geneigd om te relativeren. Makkelijk praten heb ik dan misschien omdat ik dat door de jaren heen ook pas heb geleerd. Maar uiteindelijk kan er maar 1 persoon je helpen ben ik achter gekomen, en dat ben je zelf. Veranderingen zijn ook niet altijd makkelijk, ze kunnen je cocon doorbreken of je safe-spot aantasten.
   En je weet nooit wat voor situatie je voor je kiezen krijgt en hoe je reageert als je er middenin zit, daar heb je helemaal gelijk in.
   Maar omhoog kijken is altijd meer dan de moeite waard;-)

   Verwijderen