maandag 15 oktober 2012

Broodnodig ....


Iedereen koopt wel eens een apparaat, machine of keukentool die megahandig lijkt en waarbij hij/zij zweert het heel vaak te gebruiken omdat het makkelijk, tijdbesparend of zuinig is, denk ik. Of heb ik alleen van die tics? ;-)
Meestal verdwijnen die dingen na veelvuldig (lees: sporadisch) gebruik ergens achter in een kast, een (rommel)la of op zolder bij de nooit-meer-voor-de-dag-komende-spullen.
Je zou op een gegeven moment zelfs je eigen vlooienmarkt kunnen organiseren als het ware.

Maar 1 apparaat is bij mij dan toch zo gelukkig om af en toe eens uit de kast te mogen komen en zeker in deze herfstige tijd.
De broodbakmachine!
Zeg nou zelf, wat een goddelijke geur geeft dat verse brood.
Niet dat ik dat elke dag doe, maar zo af en toe vind ik het lekker om in een weekend vers brood te maken en dan wat experimenteren met ingrediënten.
Meestal koop ik dan een pak simpele mix voor witbrood (bijvoorbeeld van Koopmans), daar hoef je alleen maar 20 gram boter en 3 deciliter water bij te doen. Je gooit het hele goedje in de machine en hij kneedt, laat rijzen en bakt het mengseltje tot een heerlijk knapperig brood. Kind kan de was doen!

Eindeloos kun je variëren met die simpele basismix, volgens mij kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het in een brood verwerken.
Een paar voorbeelden?
Oké, ik ga dan voor het gemak voor de basis even uit van een pak Koopmans mix voor witbrood – 20 gram boter en 3 deciliter water en puur voor mijn eigen gevoel doe ik er altijd een snufje vers gemalen zeezout (mijn favoriet is Himalayazout) bij en nog een extra scheutje geurige knoflookolie bij hartige broden. De broodmachine kneed eerst en “rust” dan even tot je een piepsignaal hoort. Dit signaal is het teken voor jou om uit je dak te gaan met toevoegingen;-)

Italiaans:
Fijn gesneden gedroogde tomaatjes
Eventueel fijn gehakte of geperste knoflook
Verse basilicum en oregano, of neem een potje gedroogde Italiaanse kruiden.
Je voegt naar eigen smaak de hoeveelheid toe natuurlijk.

Rozijnenbrood:
Rozijnen – hoeveelheid ligt aan jouw smaak
Theelepel kaneel
Voeg als extra herfsttouch eens wat appel of stukjes wal-, of hazelnoten toe (een scheutje rum??;-)
Alleen met boter (en misschien wat suiker erover) is dat al heerlijk of een vleugje honing.

Bierbrood:
Ja dat lijkt me ook raar en ik heb het zelf nog niet geprobeerd eerlijk gezegd, maar het schijnt lekker bij de borrel of bij een biertje te zijn.
Vervang de helft van het water door bier (gewoon pils)
150 gram zilveruitjes (al lijkt me voor de kleur van die cocktailaugurkjes ook best spannend of misschien een combinatie van die 2) even laten uitlekken.
Verse peterselie of gedroogde als je geen verse hebt.
En wat bieslook.
Lijkt me lekker met van die pittige salami of chorizoplakjes of wat dacht je van blokjes oude(re) kaas en mosterd?

Kaasbrood:
Gebruik hierbij wel ongeveer 20 centiliter water minder dan op verpakking staat.
Rasp grof ongeveer 200 gram belegen kaas (of een apartere kaas die jij lekker vindt).


Kaas-Uienbrood:
1 Grote ui snipperen
Eventueel ook wat spekreepjes.
Dit samen even aanfruiten en dan wat laten afkoelen.
150 gram grof geraspte kaas

Pittig brood:
(25 centiliter minder water dan op verpakking)
Halve rode paprika
1 (of een half) rood pepertje
100 gram salami
100 gram geraspte kaas
Paprika-pepertje-salami klein snijden en even bakken in klein beetje olie of boter en even af laten koelen.

Chocoladebrood:
Voeg na de piep 200 gram chocolade vlokken toe, jouw keuze - puur of melk.

Bananenbrood:
Doe meteen met de broodmix 2 (in stukjes gesneden) bananen in de machine, een theelepeltje of kneepje citroensap en 3 eetlepels honing.
Plet in de kneedtijd intussen 70 gram studentenhaver en doe dit er na de piep bij.


Tomatenbrood:
(50 centiliter water minder dan verpakking aangeeft)
100 gram tomatenpesto meteen met de mix in de machine.
Na de piep een stuk of 15 in ringetjes gesneden groene olijven (of meer als je wil)
en nog ongeveer 10 gedroogde tomaten toevoegen.


Zomaar een aantal voorbeelden, want ik denk als je eenmaal de smaak te pakken hebt dat je zelf eindeloos kunt proberen nieuwe recepten te verzinnen.
Smaken verschillen nu eenmaal en de ene dag is de andere niet qua smaakfavoriet.
Heb je geen broodbakmachine, vraag maar eens in je omgeving, familie of kennissen … zeker weten dat er nog iemand zo'n handig kereltje in het “Archief” heeft staan. Afstoffen en bakken maar;-)

Eet smakelijk.

©José '12



6 opmerkingen:

  1. Kijk de foto trok mijn aandacht ;-) Brood met een hartje? ik dacht waar zou ze het overhebben?
    Ik heb geen broodmachine want ik eet ook geen brood maar ik vind de broodlucht wel altijd heel erg lekker ruiken. In de kantoorflat waar ik werk zit een broodwinkel en 's morgens als ik op de lift sta te wachten ruik je het brood en de croissantjes, zo lekker.

    Wat ik wel herken in je verhaal zijn die machines die stoffig staan te worden na een enkele keer gebruikt te zijn maar daar heb ik de oplossing voor: ik denk drie keer na voor ik er eentje koop en de rest heb ik achtergelaten in mijn vorige leven, zoals het gourmetstel, de grillplaat. Dat ruimde me toch lekker op joh ;-)

    Fijne dag Jose,
    Liefs
    Tanja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. *Grinnikt om je drastische opruimactie ;-)*
      Inderdaad slim om eerst 3x na te denken, en als je dingen een jaar lang niet gebruikt kunnen ze ook weg in de meeste gevallen.
      En zo'n bakkerij ruikt inderdaad goddelijk, soort van #kwijllucht ;-)

      Jij ook een fijne dag/week al regent het hier pijpestelen momenteel.

      Verwijderen
  2. Mjammie, jammie, het water loopt me nu al in de mond José. Lijkt me allemaal wel lekker, al proef ik een sterke voorkeur voor het italiaanse en tomatenbrood. Krijg zin om het uit te proberen op de eerstvolgende vrije uurtjes! Dankjewel ook namens mijn lichtelijk verstofte broodbakmachine! Robert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, doe je masjien maar de groeten dan;-) Italiaans is inderdaad super lekker!! En het makkelijke is dat je er alles in "pleurt" en dan gewoon 3 uurtjes niet naar om hoeft te kijken. Veel plezier! ;-)

      Verwijderen
  3. Krijg er trek van José , ik heb zelf geen broodbakmachine maar heb al vaak gedacht er eentje aan te schaffen, ja, inderdaad voor die zalige geur van vers brood, ieder morgen fiets ik langs een warme bakker, onderweg naar m,n werk en zeker nu ik weer een lijnpoging doe , loopt het water in m,n mond

    mooi weekend en liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een keer een heel goedkoop apparaat bij het Kruidvat gekocht want had het idee dat ik voor die paar keer dat je het gebruikt niet echt zo'n duur merk-apparaat nodig hebt. En het bakt als een tierelier;-)
    De geur alleen al is goddelijk, zeker weten, niks lekkerder dan de geur in een echte warme bakkerswinkel/zaak. Je kunt ipv boter ook olijfolie gebruiken las ik ergens, dus dat scheelt alweer calorieën ;-)

    Jij ook een fijn weekend Coby!

    BeantwoordenVerwijderen