zaterdag 13 oktober 2012

Wally Lamb - Walvismuziek


Beschrijving:
'Mijn verhaal is er een van hunkering: een onbetrouwbaar verslag van lusten en lasten die op de een of andere manier begonnen in 1956, op de dag dat onze gratis televisie werd bezorgd.'
Zo begint het verhaal van Dolores Price, de onconventionele en onvergetelijke heldin van Walvismuziek.
Dolores is een emotioneel wrak - en dat is niet verwonderlijk. Al op haar dertiende heeft ze zo ongeveer alle ellende meegemaakt die je je voor kunt stellen: haar gewelddadige vader is een leugenaar en een rokkenjager; haar moeder heeft de geestelijke en emotionele consistentie van een hoopje gelei. En de mannen in haar leven zijn van de ergste soort. Maar Dolores is een doorzetster. Manmoedig probeert ze haar ellende weg te eten, daarbij geholpen door haar moeder die een niet-aflatende stroom frisdrank, chips en chocoladerepen aandraagt. Tegen de tijd dat Dolores volwassen is, weegt ze meer dan honderd kilo en is het leven er niet prettiger op geworden. Dan besluit Dolores zichzelf nog één kans te geven voor ze voorgoed het moede hoofd erbij neerlegt.


Soms weet je na 1 zin al dat je een heel bijzonder boek onder je neus hebt.
Na het lezen van Vleugelslag van dezelfde schrijver (ook superb!!) kreeg ik een reactie van Riya van het Bibliocenter dat zijn andere werk ook zo goed is.
Understatement van het jaar was dat, het boek is zo goed dat ik Dolores (hoofdpersoon van het boek) never nooit niet meer zal vergeten.
Wat een ongelooflijk knap in elkaar gezet verhaal, om over de personages nog maar te zwijgen.
Met een groot gevoel voor humor en geestige conversaties laat Wally Lamb je belanden in het ontzettend trieste leven van Dolores Price en haar medekarakters. Maar ook de pijn en het allesoverheersende verdriet, de wanhoop alsook de kracht om uit de ellende omhoog te kruipen gaan je niet in de kouwe kleren zitten. Je voelt met haar mee of je nu wil of niet.
Een roman met een gouden randje wil ik het wel noemen.
En als je zo kunt schrijven, jezelf zo in een personage kunt verplaatsen als schrijver en het dan ook nog zo verpakt in gruwelijk pakkende zinnen dat de lezer zich een gaat voelen met het personage … dan verdien je wat mij betreft een lintje.
Smaken verschillen uiteraard, maar ik vond het een fantastisch boek!

Kijk voor evt. beschikbaarheid of reserveer: Bibliocenter

©José '12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten