dinsdag 11 september 2012

Jens Lapidus - Snel geld


Beschrijving:
In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugs dealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW ten slotte zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alle drie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Net als de verdwenen jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. Snel.

Allereerst vind ik de vergelijking die men trekt met de Millennium-Trilogie van Stieg Larsson wel een beetje erg ver gezocht. Het enige, in mijn ogen, vergelijkbare is dat ze allebei Zweeds zijn en een trilogie hebben geschreven. Helemaal houdt het daar niet op, het valt allebei onder de noemer thriller.

Maar wat een wereld van verschil qua schrijfstijl!!
Snel geld, deel 1 van de trilogie, laat ons kennis maken met 3 hoofdpersonen.
Yup meets gangstastyle, kouwe kak qua taalgebruik versus Slang/straattaal.
Maar allemaal zwichten ze voor de Doekoe, het snelle geld en de verleidingen die dat met zich meebrengt. Harde onderwereld manoeuvreert moeiteloos de upperclass wereld binnen.
De rich and famous die zich volop tegoed doen aan de lijntjes coke, prostituees en zich uitleven in het gokcircuit. En die verleidingen moeten ergens vandaan komen. De zogenaamde Zwedos die afhankelijk worden van de voornamelijk Oost-Europese maffiafiguren.

Je moet er wel even in komen in die schrijfstijl van Jens Lapidus.
Af en toe heb je het idee dat hij op een kladje wat steekwoorden heeft gezet om een lezing te geven.
Korte zinnen, soms wel 3 of 4 in een regel, maar dat maakt het dan ook weer heel snel. Alsof je met je snufferd middenin een scene bent beland van een film, je ziet het gebeuren. Je wil weten hoe het afloopt, ook al heb je zo je vermoedens gaandeweg.

Nee niet vergelijkbaar met de Millennium-Trilogie, die ik overigens geniaal vond, maar zeker goed genoeg om ook deel 2 en 3 te willen lezen. En als je af en toe op de achterflap kijkt denk je dat het zomaar een van de rouwdouwers van maffiosi zou kunnen zijn, stoer, doordringende blik een beetje een bad-boy type. Waar overigens niks mis mee is, geen straf om naar te kijken zeg maar :-P.

Nieuwsgierig? Getriggerd? Thrillerfreak? Voor nada doekoe te leen. Gratis reserveren.
Check Bibliocenter. Make my day …. ;)

©José '12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten