zondag 9 september 2012

Ergernis ...Met stijgende verbazing lees ik soms tweets waarin schrijvers, of hun boeken, worden gedist. Blijkbaar vinden sommige “hooggeleerden of hoogopgeleiden” dat bepaalde schrijvers de titel auteur niet waardig zijn omdat ze geen hoogdravende taal, ingenieuze opbouw of dat er bijvoorbeeld geen elitaire boodschap in verwerkt is. Wat een bullshit. Respectloos zelfs.

Is het niet in de eerste plaats zo bedoeld dat je leest wat je prettig vind? Dat je de ene dag of week of voor mijn part maand helemaal voor spanning gaat en een andere keer voor ontspanning, voor iets waar je bij in een deuk ligt bij wijze van spreken?
En is het niet zo dat ieder op zijn eigen niveau mag lezen waar hij/zij zin in heeft als er überhaupt maar gelezen wordt? Wie bepaalt wat goed is of niet? Normaal gesproken mag je in dit land toch zeker wel een boek goed vinden dat in “normale” mensentaal geschreven is hoop ik? Of is het sinds kort alleen nog weggelegd voor mensen die een titel, een graad of whatever universitaire opleiding hebben genoten?
Dan zal ik dat wel ergens hebben gemist op het journaal.
Volgens mij leven we in een vrij land waarin iedereen nog altijd zelf de keuze heeft om iets goed of slecht te vinden, lekker leesbaar of rubbish. Waarom zou je in hemelsnaam een boek moeten lezen waar de inhoud totaal aan je voorbij gaat? Alleen omdat het door de “elite” wordt bestempeld als literair? Tuurlijk …. mooi niet. Ik lees wat IK wil omdat ik nou eenmaal ontieglijk eigenwijs ben;) En vooral omdat ik een eigen mening heb, of een bepaalde smaak qua genre of omdat een titel me aanspreekt of een cover. Of omdat iemand me een tip geeft en dolenthousiast is over een bepaalde schrijver.
Niet iedereen houdt van lezen, maar in het geval dat ze het wel doen kan ik alleen maar zeggen: Good for you en lees lekker waar je zin in hebt. Er is voor iedereen wel iets qua boeken om blij van te worden. Waarom zou je je door bepaald hotemetoten het plezier van lezen laten ontzeggen alleen omdat hun mening nou eenmaal een andere is dan de jouwe?

Schiet mij maar lek, geen idee waarom bepaalde mensen denken dat hun “oordeel” beter is dan dat van een ander. Omdat ze toevallig een stelletje genen hebben meegekregen waardoor ze wat makkelijker kunnen studeren als een ander?
Nou wake up and smell the roses, dat maakt je dus echt geen beter mens. 


Leuk dat twitter trouwens, je kunt die hoogvliegers ook ontvolgen zonder pardon;)
Een ergernis op een zonnige zondagmorgen, eigenlijk nog te onnozel om je over op te winden, maar ik kan het ook niet helpen dat ik daar niet zo goed tegen kan.  Ik heb tenslotte alleen maar MAVO en Kappersschool gedaan. Vandaar waarschijnlijk ook mijn reeks spel- en taalfouten,  maar een kniesoor die daar op let :-P


Mijn mening - respect voor iedere lezer, wat hij of zij ook leest. 

©José '12

4 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens, het is toch net zoals met muziek, je eigen keuze, dus maak je niet druk Jose, er blijven altijd dit soort mensen, helaas.

  Ennuh, je hoeft je niet te verontschuldigen hoor, ook opleidingen zijn een keuze, soms vrijwillig soms niet.

  Fijne week.
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies, smaken verschillen .... gelukkig!!
  En van die opleiding was meer sarcastisch bedoelt, ik denk voor er iemand zegt: zorg eens eerst dat je foutloos leert spellen voor je gaat bloggen;)
  Nee was een bewuste keuze en nog nooit spijt van gehad;)

  Jij ook een hele fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jose, Helemaal mee eens! Annemieke van de bieb (ook wel haantje de vroegste genoemd)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Annemieke! Pff, late reactie van mij! Zie hem nu pas! Sorry!

   Leuk dat je volgt!!

   Verwijderen