donderdag 8 maart 2012

Rachel Simon – Het verhaal van mooi meisjeBeschrijving:
Het is 1968. Lynnie, een jonge, blanke, stomme vrouw en Homan, een dove, zwarte man, leven in een gesloten inrichting waar ze door hun familie en de samenleving volledig aan hun lot zijn overgelaten. Ze worden hartstochtelijk verliefd op elkaar en slagen erin samen te ontsnappen. Dagenlang zwerven ze rond, tot ze op een donkere avond moeten schuilen voor het noodweer en terechtkomen in de boerderij van de gepensioneerde weduwe Martha. Het jonge stel is niet langer alleen Lynnie is zojuist bevallen van een meisje. De politie is hen echter op het spoor en valt de boerderij binnen. Homan rent het donkere bos in en verdwijnt, Lynnie wordt opgepakt. Maar voordat ze opnieuw wordt opgesloten, fluistert ze twee moeizaam gevormde woorden in Martha's oor: 'Verberg haar'. Op die stormachtige avond begint de epische zoektocht van Lynnie, Homan, Martha en baby Julia om elkaar weer te vinden. Veertig jaar lang blijven ze van elkaar gescheiden door ogenschijnlijk onoverkomelijke hindernissen, maar een gedeeld geheim, een onverklaarbare aantrekkingskracht en een buitengewone liefde trekken hen naar elkaar toe...


Eens in de zoveel tijd heb je echt een bijzonder boek onder je neus.
Het begint in 1968 toen het blijkbaar voor sommige ouders een schande was om een bijzonder kind te hebben. Dat resulteerde vaak in een “opsluiting”, zo noem ik het maar even. Een inrichting waar ze zogenaamd beter af waren. Maar of dat werkelijk het geval was daar kraaide blijkbaar geen haan naar. Mensonterend is dan nog relatief zacht uitgedrukt.
Dit is het verhaal van 2 mensen die, ondanks al hun ellende, hoop en vertrouwen in hun toekomst houden. Met een prachtige hoofdrol voor een gepensioneerde dame genaamd Martha.
Vol emoties en respect geschreven vanuit verschillende personages zodat je het gevoel krijgt de mensen steeds beter te leren kennen.
En verdorie wat kun je dan kwaad worden op de nitwits die al die misstanden in die inrichtingen maar lieten gebeuren.

Dit boek werd ook flink aangeprezen door Oprah's beroemde Bookclub, voor wie dit interessant vindt;)


©José '12

6 opmerkingen:

 1. Wat een verhaal! Ik denk dat ik dit bijzondere boek ook maar eens moet gaan lezen.

  Groetjes en een fijne Zondag,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt de moeite waard Esther!
   Ik zal de fijne zondag bewaren voor komend weekend ;) (late reactie van mij;))

   Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Ik heb alleen al kippenvel van de samenvatting, hopelijk hebben ze deze in de bib!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt de moeite waard! Denk wel dat ze die in de bib hebben, wereldwijd geprezen dus ;-)

   Verwijderen
  2. Kheb het al gecheckt, ze hebben hem, bij mijn volgende bezoekje breng ik hem mee :-)

   Verwijderen