donderdag 29 maart 2012

Stephen King – 22-11-1963

Beschrijving:
22-11-1963, de dag dat John F. Kennedy werd vermoord en de wereld voorgoed veranderde... wat als die dag voorkomen had kunnen worden?
Jake Epping, leraar in een middelgrote stad in New England, krijgt onverwacht die kans: hij ontdekt een doorgang naar 1958 in zijn favoriete hamburgertent. Hij aarzelt niet en reist naar het verleden. Hij komt erachter dat het toen lekkerder rook, er minder vliegtuigstrepen in de lucht waren, het leven er langzamer en vriendelijker aan toe ging... maar ook dat het verleden een weerbarstig en gevaarlijk karakter heeft. Het laat zich niet graag veranderen. En het heeft een belangrijke troef in handen, de liefde.
Lukt het Jake uiteindelijk toch om Kennedy's leven te redden? En wat voor onverwachte, huiveringwekkende consequenties heeft dat in het heden? 


Een boek, zeg maar gerust dik boek – 864 pagina's boek welteverstaan.
Maar iedere letter was het lezen waard.
Tijdreizen – Het even terug kunnen naar het verleden – Iets veranderen dat grote impact heeft gehad op de wereld.
Het heeft iets magisch, iets betoverends.

Ik denk dat menigeen er wel eens over gedagdroomd heeft om terug in de tijd te gaan.
Misschien had je iets kunnen voorkomen, misschien had je nog iets willen zeggen tegen iemand die er niet meer is, misschien zou je een andere weg of richting hebben gekozen.
Waarschijnlijk heeft iedereen wel IETS dat hij zou willen veranderen (of voorkomen).
Aan de andere kant denken we dan niet aan de gevolgen die het zou kunnen hebben. Als je 1 specifiek ding zou aanpassen, zou dat een gigantische impact hebben op de rest van je leven of zelfs de wereld.
Het zogenaamde “Butterfly” effect noemen ze dat.

Jake krijgt in dit boek te maken met allerlei keuzes en verleidingen. Overziet hij alle gevolgen die zijn keuzes veroorzaken? Kiest hij voor de liefde? Of gaat hij voor het “grotere geheel”?
Al lezend blijf je je dat afvragen, want de wendingen zijn niet van de lucht.
Zijn stijl spreekt me wel aan, veel humor, makkelijke taal (dus vlot leesbaar) en mooie, beeldende beschrijvingen van de omgeving waarin hij beland in het verleden.
Toch blijft het iets wazigs hebben, maar ook dat is King ten voeten uit.

Dus kijk uit dat je niet pardoes ergens in een gat stapt … de gevolgen zijn niet te overzien ;)


Bekijk eventuele beschikbaarheid bij: Bibliocenter

©José '12

Geen opmerkingen:

Een reactie posten