vrijdag 23 maart 2012

De Bieb aka BibliocenterGisteren was ik, tot mijn eigen verrassing, in de gelegenheid om eens een kijkje te nemen achter de schermen van de bibliotheek in Weert.
Als boekenjunk sta je er eigenlijk nooit bij stil hoe zo'n organisatie, want zo kun je het wel noemen, tot stand komt of gerund wordt. Niet dat ik nou overal heb lopen rondschooien, maar ik kreeg wel een indruk.
Normaal gesproken kom je in een bibliotheek en begroet de vriendelijke dame(s) achter de balie of diegene(n) die druk in de weer zijn met boeken op hun plek te zetten of te leggen. Je levert boeken in, snuffelt wat rond, zoekt aansprekende titels of omslagen, leest hier en daar een achterflap, legt het materiaal dat je wil lenen onder de scanner, groet wederom de dames en gaat naar huis waar je je helemaal kunt onderdompelen in andermans levens c.q. werelden.
Piece of cake.
Altijd netjes, altijd orde, altijd een rustige sfeer.

Maar dan ontmoet je ineens een team leuke, enthousiaste mensen die druk bezig zijn om uit te dragen dat de bieb niet meer de bieb is die wij van vroeger kennen, maar een Bibliocenter.
Bibliocenter, de bibliotheekorganisatie in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert.
Waar meer te beleven is dan alleen maar boeken lenen.
Deze mensen willen ons meer bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lezingen of voorleesmiddagen, informatieavonden maar ook kunnen ze helpen met leesclubs, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.
Dan rijst natuurlijk de vraag, hoe informeer je je leden over deze gebeurtenis, voordracht of lezing. Hoe kan ik mooie, gave of spannende boeken meer onder de aandacht brengen. Waar kun je tips uitwisselen met andere gebruikers over titels van boeken, films of andere materialen die allemaal te leen zijn.
Tadaaa ….. social media is tegenwoordig het keyword. Maar dan moeten de mensen natuurlijk wel weten waar en hoe ze info kunnen vergaren en hoe dat in zijn werk gaat.

Nou daar was dit team dames en heer druk mee bezig.
Info verstrekken en adviezen of tips geven, maar het wel laagdrempelig houden. Zoals een van de dames gisteren zei: 'Dat doet de Bieb!' ;)
Want de bieb moet voor iedereen toegankelijk kunnen zijn en is dat naar mijn idee ook.
Zeg nou zelf, je kunt wel een E-Reader aanschaffen (oh, E-Books hebben ze ook zag ik! ;), maar er gaat toch niks boven een tastbaar dik boek, de geur van echt papier. Alleen die ezelsoren die sommigen maken daar kan ik niet zo goed tegen, boekmishandeling noem ik dat altijd, maar dat kan ook aan mij liggen.

Het nieuwe “begrip” Bibliocenter goes Social Media:

*Een uitgebreide website waar je allerlei info vindt.

*Een zgn. Wisecatalogus die je meteen verteld of een boek aanwezig is en waar je met een account (lenerspas) kunt inloggen en boeken kunt reserveren (GRATIS! Dat moet ons Nederlanders toch aanspreken;)). Je krijgt automatisch bericht als het boek op je ligt te wachten.

*Een blog – waarop van allerlei leuks staat (snuffel voor de aardigheid maar eens rond).

*Twitter – Leuke weetjes, grappige dingen en dat alles in 140 tekens.

*En dan natuurlijk last but not least Facebook, het snelst groeiende medium.
Als je de “fanpage” liked (of leuk vind), zie je daar van allerlei tips, foto's en filmpjes, maar ook tips van andere lezers of nieuwe materialen. Het zou leuk zijn als meer lezers elkaar daar zouden vinden, niet op amoureus vlak natuurlijk, maar discussies over boeken of andere dingen zijn altijd boeiend. Je kunt er je favo boek tippen, of een die je minder vind of helemaal niet door te spitten vond. Geef een mening, als je zin hebt;)

En zoals een van de dames terecht opmerkte, de Bieb is een schatkamer.
Inderdaad, ik zou het echt niet erg vinden als ze me daar een tijdje eenzame opsluiting zouden geven, met af en toe een snee brood door de brievenbus zou ik het wel volhouden, want koffie was aanwezig en nog lekker ook. Wat wil eens mens nog meer? ;)


©José '12

4 opmerkingen:

 1. hoi José, leuk om jouw enthousiaste reactie te lezen op het kijkje achter de schermen bij Bibliocenter! Hier hebben veel mensen idd nauwelijks weet van. Dit is een mooie manier om hier aandacht aan te besteden. Zeker als dat gebeurt door een vaste klant van ons :) grt, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Caroline! Was leuk om eens mee te maken!
   Je mag hem RT-en als je wil, jouw bereik is veel groter ;)

   Groetjes José

   Verwijderen
 2. hallo José, frisse blik van buiten de bieb! Misschien moeten we een webcam ophangen... Overigens werkt Bibliocenter ook mee aan radio WeertFM in de Kunst-o-foon, het live Kunst- en cultuurprogramma met muzikale intermezzo’s op zondag 8 april van 11 tot 12 uur vanuit café zaal De Beatrix te Weert. Thema: april, maand van de filosofie met het thema ‘De Ziel’. Met leestips natuurlijk. Kom je ook?
  grtjs, Riya

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Riya .. Hahaha, een webcam, dan moet je wel opletten wat je doet, Big Brother ziet alles ;)
   Ik zie dat ik nog niet eens de helft weet van wat jullie doen inderdaad. Zal kijken of ik kan anders ga ik zeker luisteren!!

   Dank je wel!

   Groetjes José

   Verwijderen