woensdag 13 april 2011

Elmore Leonard - Hot Kid...

Waanzinnig boek.
Waanzinnig in de zin van: een zooitje ongeregeld aan prettig gestoorde personages.
Het speelt zich af in de tijd van de Grote Depressie (what's in a name;)), na de grote beurskrach van 1929, rondom Oklahoma.
De rode lijn(en) in het verhaal zijn twee mannen die in alle hevigheid strijden om hun zogenaamde “15 minutes of fame”, maar dan liever iets langer.

De ene is Carl(os) Webster, een gedreven, keiharde dienaar van de wet, een echte US Marshall, die al op vijftienjarige leeftijd zijn eerste schurk dood schiet die er met een aantal stuks vee van zijn familie vandoor wil gaan. Carl is de zoon van een miljonair die zijn geld verdient in de olie-industrie, maar voor de hobby Pecanbomen heeft.
Carl is in feite uit op wraak, hij wil niets liever dan Emmett Long, de man die ooit voor zijn ogen een meedogenloze moord pleegde, en hem daarbij zijn ijsje ontfutselt, arresteren.
In zijn kruistocht stuit hij echter ook op Jack Belmont.
Jack wil zichzelf onsterfelijk maken als de grootste bankrover aller tijden. Een niet geringe missie voor de zoon van een stinkend rijke bankdirecteur, die daarbij niet echt het verstand heeft van Einstein.

Het hele boek is een soort kat-en-muisspel tussen rechtvaardigheid en het kwaad.
Doorweven met kleurrijke personages, droge humoristische dialogen en gebeurtenissen waarbij je je soms afvraagt, zal ik hardop gaan lachen of hoofdschuddend meelij hebben met zoveel onnozelheid.
De glimlach overheerste bij mij.


Elmore Leonard.
Ik denk dat ik ergens op mijn leesweg iets gemist heb.
De man is geboren in 1925, dus nu ik dit typ is hij 85!!
Je zou denken dat hij wel aan het rentenieren is geslagen na het schrijven van pak hem beet meer dan veertig boeken en essays.
Maar nee hoor, vorig jaar heeft hij gewoon weer een nieuw boek uitgegeven.
Volgens de Philadelphia Inquirer: 'De volgende keer dat de leden van de Swedish Academy overwegen een nobelprijs voor de literatuur te overhandigen aan een Amerikaan, moeten ze zeker eens naar Elmore Leonard kijken'.


©José '11


Geen opmerkingen:

Een reactie posten