donderdag 30 november 2017

Andrew Gross – Alleen hij


Andrew Gross – Alleen hij

Auteur: Andrew Gross
Titel: Alleen hij
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (352 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026142697

Omschrijving:
Andrew Gross heeft met "Alleen hij' (The One Man) een bloedstollende en aangrijpende thriller geschreven waarin de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en die van Auschwitz in het bijzonder centraal staan.

1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het
Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.

De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.

Over de auteur:
New York Times-bestsellerauteur Andrew Gross leerde het schrijversvak van niemand minder dan James Patterson, met wie hij samen zes thrillers schreef. Inmiddels is hij internationaal ook uiterst succesvol met zijn solothrillers, waarvan Code Blauw, Valse lading en Dodelijke gok ook in Nederland verschenen. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan twintig talen.

Mijn leeservaring:
Telkens weer als ik dit soort “oorlogsverhalen” lees grijpen ze me naar de strot. Toch wil ik ze steeds maar weer lezen, omdat het niet vergeten mag worden. Niet de aantallen, maar de verhalen van en over de mens achter het getal. Het blijft me hoe dan ook fascineren, ook al kan ik het bij 99 procent van de verhalen niet droog houden. Het emotioneert me tot op het bot. De gruwelen, de angst en hoop, maar ook de liefde die soms opbloeide – zelfs tussen “onmogelijke” partijen.

Zo ook dit verhaal.
'Alleen hij' is deels gebaseerd op ware feiten en Andrew Gross heeft er met zijn eigen inzicht een fictieve twist aan gegeven die het boek een doordringend karakter mee geeft.
Het begint al met een bericht dat je aan het denken zet, een uiterst geheim project waarvan slechts enkele mensen op de hoogte zijn. Deze mensen staan aan de hoogste top van de Amerikaanse geheime dienst – tot aan de president toe ….. het Manhattanproject.
Er zijn slechts twee personen op de wereld die de ontbrekende codes/berekeningen uitgedokterd hebben om een allesvernietigend wapen te maken en één daarvan werkt samen met de Duitsers. De andere is de Joodse Alfred Mendl, maar hij is met zijn gezin vanuit het getto van Warschau op transport gezet naar Auschwitz. Deze probeert uit alle macht om niet door te draaien in het kamp en doet er alles aan om zijn werk van twintig jaar op de een of andere manier te bewaren. De professor, zoals hij wordt genoemd, weet op een wel heel aparte manier al zijn bevindingen te onthouden. Maar zal hij zijn kennis ooit bij de juiste personen weten te krijgen?

Nathan Blum weet op wonderbaarlijke wijze Europa te ontvluchten met een voor de Joden zeer belangrijk relikwie. Helaas moet hij daarbij de rest van zijn gezin achterlaten, zijn ouders en zusje. Hij voelt zich hierdoor zo slecht als hij uiteindelijk in Amerika aankomt dat hij zich bij het leger aanmeldt. Door zijn meertaligheid is hij uiterst belangrijk voor het vertalen van onderschepte berichten. Maar hij wil meer doen en geeft dit ook steeds aan bij zijn meerderen. Op een gegeven moment lijkt zijn wens uit te komen, maar het is een ontiegelijk, haast onuitvoerbaar plan dat door de mensen van het Manhattanproject bedacht is. Willen ze de Duitsers een stap voor blijven met de ontwikkeling van een bepaald soort wapen dan zullen ze de kennis nodig hebben van Alfred Mendl – de enige mogelijkheid is dus om deze te bevrijden uit Auschwitz dat vergeven is van corrupte, nietsontziende kampbeulen en hun hulpjes, en niet te vergeten de “douches” waar weinig mensen van terug komen.
Toch is Nathan vastbesloten, hij gaat naar Auschwitz om de prof te bevrijden. Een minutieus plan wordt uitgedacht en hij laat zich droppen in vijandelijk gebied in de buurt van het kamp …

Angstaanjagend realistisch beschreven waarbij ik mezelf opgejaagd voelde – zij het dan om maar door te willen lezen. Ik vluchtte in sneltreinvaart door het boek, mezelf voorhoudend om af en toe adem te halen. Hongerend naar een goede afloop visualiseerde ik de gruwelen en kreeg zoals altijd kippenvel en tranen in mijn ogen. Een aantal twists in het verhaal zorgden voor nog meer spanning. Ik realiseerde me dat er miljoenen verhalen zijn of waren die nooit verteld zijn, puur omdat de mensen het niet konden navertellen … daar word ik stil van van binnen.

Petje af voor Andrew Gross om de verhalen van zijn schoonvader te verbinden met een fictief verhaal dat je aan zal grijpen, op meerdere manieren.

Ik mocht dit boek lezen voor Uitgeverij de Fontein, een pareltje dat je nog wel even zal bijblijven als je het eenmaal uit hebt. Waarvoor uiteraard mijn oprechte dank.

©José
November 2017

2 opmerkingen:

 1. Dit biek triggert me nu al. Dus deze moet ik zeker gaan lezen. Bedankt josé. Voor deze aanrader. Want wat er toen allemaal gebeurd is mag nooit maar dan ook nooit vergeten worden.
  Gr. Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is echt indrukwekkend Yvon, en zeker mogen we NOOIT vergeten ...

   Verwijderen