woensdag 12 oktober 2016

Jojo Moyes – Dans met mij


Auteur: Jojo Moyes
Titel: Dans met mij
Genre: Roman
Uitgave: Paperback (496 pagina's) en E-book
ISBN: 9789026141386

Omschrijving:
In een vergeten hoekje van Londen leert de 14-jarige Sarah op haar geliefde paard Boo te rijden alsof zij samen dansen. Hun leermeester is Sarahs opa Henri, die zelf heeft gestudeerd aan le Cadre noir, een van de meest prestigieuze rijscholen in Frankrijk. Hij hoopt dat het Sarah een kans in het leven zal geven. Maar als het noodlot toeslaat staat Sarah er weer alleen voor.

Natasha is advocate Jeugdrecht en raakt vaak te nauw betrokken bij haar zaken. Ze leeft gescheiden van haar bijna ex-man Mac, maar nu komt hij tijdelijk weer wonen in het huis dat nog van hen beiden is. Als ze bij toeval Sarah ontmoet en haar een helpende hand biedt, zet dit haar leven pas echt op z'n kop.

'Een absolute tranentrekker die je glimlachend naar je zakdoek laat grijpen.' Daily Mail

Over de auteur:
Jojo Moyes (1969) studeerde journalistiek aan Bedford New College. Na een jaar als verslaggever te hebben gewerkt in Hongkong, ging ze terug naar Engeland, waar ze sindsdien werkt voor The Independent. Van haar hand verschenen verschillende romans, die steeds lovend ontvangen werden door de pers. Met Verboden vruchten en De laatste liefdesbrief won ze de Romantic Novel of the Year Award. Met Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld, met hoge noteringen in de bestsellerlijsten en enthousiaste lezersreacties.
Van haar boeken zijn wereldwijd al 7 miljoen exemplaren verkocht. Me Before You, de verfilming van Voor jou, is deze zomer in première gegaan.

Mijn leeservaring:
Vanaf de proloog tot het laatste zinnetje werd ik weer gegrepen door Jojo's fantastische schrijfstijl.
Niet zo maar een roman, nee hoor. Een zinnetje bleef maar door mijn hoofd spoken;
Alsof ze het moderne equivalent van een heerlijk sprookje uit haar pen tovert.
Niet dat het leven van de hoofdpersonen over rozen gaat, maar het fabelachtige decor dat ze schetst – beeldend en vol subtiele emoties die soms ook hard binnen kunnen komen. Tenminste als je een beetje gevoel hebt kun je zo af en toe wel eens een tissue gebruiken.

De proloog – we zitten dan in het jaar 1960 – vertelt ons het verhaal van Henri die een uitstekend ruiter is en die dan ook aan Le Cadre noir studeert. Die als eenvoudige boerenzoon zich uit de naad werkt om het prestigieuze niveau te bereiken om de hogeschooldressuur en de tradities van weleer in stand te houden. De academie leidt militairen en ook burgers op en Henri heeft het absoluut niet makkelijk tussen het “grote geld” en de hogere klasse. Als hij Florence ontmoet verandert zijn leven compleet.

Het heden:
Als Natasha onderweg naar huis een prachtig visioen denkt te zien – een meisje op een paard – is ze even sprakeloos.
Ze werkt al jaren zo hard als advocate en kan zich maar nauwelijks van haar zaken los maken. Het lijkt wel alsof ze vlucht in haar werk om maar niet thuis te hoeven zijn. Ze heeft een ellendige tijd achter de rug. Vooral sinds ze apart leeft van haar bijna ex-man in hun nog steeds gezamenlijke, heerlijke woning. Intussen heeft ze een ontluikende relatie met een collega, Conor. Als dan plots haar bijna-ex Mac op de stoep staat en zo'n beetje eist dat hij daar tijdelijk komt wonen tot het huis is verkocht, tja dan is er natuurlijk ineens van alles aan de hand en gaat er op allerlei vlakken ook wel het een en ander mis.
Wanneer Natasha op een dag Sarah per toeval ontmoet verweven hun leventjes zich op een wel heel aparte manier ….

Sarah woont met haar opa in een sociale huurwoning. 
De twee zijn na de dood van haar oma nog meer naar elkaar toegegroeid. Sarah bezit een prachtig paard genaamd Boo dat gestald staat in een soort stadsmanege die gevestigd is onder de tunnelbogen van de spoorwegen. De eigenaar van de manege, Cowboy John en opa Henri, zijn maatjes en de twee doen er alles aan om Sarah zo goed mogelijk te trainen. Soms onbegrijpelijk hoe streng opa kan zijn maar hij heeft een doel voor ogen voor Sarah. Ooit zal ze (volgens hem) toetreden tot de unieke Cadre noir en hij zet daar dan ook graag alles voor aan de kant. Maar dan slaat het noodlot toe en voelt Sarah zich gedwongen om regelrecht tegen al haar principes in te gaan.
Koste wat kost wil ze haar en haar opa's droom waarmaken, maar hoe ver ga je dan als 14-jarige?

Waanzinnig goed verhaal over liefde – vertrouwen – hoop en tegenslagen in het leven. Maar vooral ook over dromen, wat is echt belangrijk? Het verschil tussen arm en rijk en hoe rijk of arm ben je in feite als het om geluk en gezondheid gaat. Het verwerken van verdriet, ieder mens op zijn eigen unieke manier.
Zoals ik al zei;  
Niet zomaar een roman, maar eentje met hart en ziel...

Een absolute mustread weer voor al haar fans! Heerlijke leesbeleving waar je een paar uur ondergedompeld wordt in een meeslepende sfeer.


Dank jullie wel weer Uitgeverij de Fontein voor een werelds recensie-exemplaar dat vast en zeker weer torenhoog gaat scoren.

©José oktober 2016

2 opmerkingen: