dinsdag 22 september 2015

John van den Heuvel en Bert Huisjes – Tijdperk Willem Holleeder


John van den Heuvel en Bert Huisjes – Tijdperk Willem Holleeder

Titel: Tijdperk Willem Holleeder
Uitgeverij: Carrera
Genre: True Crime
Uitgave: Paperback en E-book
ISBN: 9789048826285

Omschrijving:
NIEUWE, GEACTUALISEERDE EDITIE.
NA DE HEINEKENONTVOERING BEGINNEN DE LIQUIDATIES!
Willem Holleeder en Cor van Hout ontvoeren in 1983 Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Hoewel de daders na een lang juridisch steekspel zijn opgepakt en veroordeeld, is een groot deel van de buit nooit teruggevonden. Na hun vrijlating in 1992 stappen Holleeder en Van Hout in de drugshandel en vervolgens in de vastgoedwereld. Daar ligt niet alleen het grote geld, maar loert ook gevaar. Want steeds meer mensen uit hun directe omgeving komen om het leven door brutale liquidaties. Als de teller op 25 staat, grijpt justitie eindelijk in.

Over de auteurs:
Misdaadverslaggever John van den Heuvel en Bert Huisjes geven in Tijdperk Willem Holleeder een intrigerend overzicht van de misdadige carrière van Willem Holleeder vanaf zijn jeugd tot en met heden, en van de ontwikkelingen in de criminele wereld in Amsterdam en Nederland. JOHN VAN DEN HEUVEL is misdaad-verslaggever voor De Telegraaf. Hij heeft meerdere bestsellers geschreven en succesvolle tv-programma’s gemaakt over de onderwereld. Ook is hij regelmatig te gast als misdaad-deskundige bij o.a. RTL Boulevard, RTL Late Night en Radio 538.
BERT HUISJES schreef jarenlang spraak makende artikelen over de onderwereld als misdaadverslag-gever voor De Telegraaf en heeft samen met Van den Heuvel meerdere True Crime boeken uitgegeven. ‘Het complete verhaal van een kwart eeuw georganiseerde misdaad in Nederland.’

Mijn leeservaring:
Iedereen kent ondertussen het verhaal van de spraakmakende Heineken-ontvoering
Vier harde jongens voor wie overvallen plegen waarschijnlijk niet genoeg opleverden. Eén grote slag slaan was hun uiteindelijke motivatie om dhr. Heineken en diens chauffeur Ab Doderer te ontvoeren en een berg losgeld te eisen.
We zijn in dit geval terug in 1983, leren de achtergronden van deze vier (en hun trawanten) een beetje beter kennen door zorgvuldig onderzoek, gesprekken met rechercheurs en de desbetreffende krantenartikelen die de Telegraaf destijds plaatste.
Maar ook de tijd na de ontvoering komt nu aan bod. De liquidaties die Nederland in zijn greep leken te houden. De harde onderwereld en de “partijen” die lijnrecht tegenover elkaar staan waar eerst vriendschap was lijkt het nu wel oorlog.
Echt fascinerend hoe bepaalde personen zo'n onderwereld kunnen creëren, waar angst – vertrouwen en geldlust domineren. Waar niemand veilig lijkt te zijn voor rondvliegende kogels houdt Holleeder het op de een of andere manier nog steeds vol – mysterieus individu.

Ook over de geliquideerde personen komen we meer aan de weet, hun drijfveer en vooral ook de angst.
En bij één van deze personen kreeg ik een déjà vu, niet uit mijn hoofd te krijgen de vraag ….....
Wat als!?!!
Bram Zeegers (ex-advocaat) stierf onder verdachte omstandigheden door een overdosis MDMA in combinatie met alcohol.
En dat komt door het fictieve verhaal van Jolka  (KLIK ----->) Memento Mori
Dat ik nu dus door omstandigheden nog een keer las ;-)
Wat als...? Een gedachte die me vaak bezighoudt in allerlei situaties, eigenlijk heb je er geen fluit aan in sommige omstandigheden maar in de True Crime – gevallen is niet alles wat het lijkt, zoals wel vaker bewezen.

Het maakt niet uit of je nu van fictie of non-fictie houdt, beide boeken zijn de moeite van het lezen meer dan waard.
En beide boeken zijn als E-book nu maar €4,99 – dus sla je slag, maar dan op een legale manier ;-)

©José September 2015

6 opmerkingen:

 1. Ik ben niet zo'n fanatieke lezer maar dit lijkt me een heel fascinerend boek, vooral omdat ik als kind toch ook wel wat van die ontvoering heb meegekregen (was 8). Zowiezo is crime wel mijn genre. xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja idd, onze generatie (wat klinkt dat trouwens suf ;-)) heeft van dit alles veel meegekregen en het verhaal Holleeder sleept zich nog steeds voort. Eigenlijk bizar hè!! Yep, aan mij ook wel besteedt die true crime. Toch sluit Jolka's fictieve verhaal hier naadloos op aan, omdat zelfs in de onderwereld niet alles is wat het lijkt en je je kunt afvragen of er geen dubbele agenda's zijn of verdwijningen echt wel verdwijningen zijn of eerder een kwestie van nieuwe identiteit en wegwezen?
   Steve Brown bijvoorbeeld - ook al zo'n vaag figuur. Boeken over hem van Bas van Hout bijvoorbeeld zijn ook wel fascinerend!
   Raar volk ;-)

   Verwijderen
 2. Dit lijkt me een heel goed boek, die komt op mij lijstje te staan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was zeker de moeite waard Yvon! #Boektober ? ;-)

   Verwijderen