vrijdag 19 juni 2015

Van de oude stempel
Voor de een na laatste genre-vrijdag in de muzikale mallemolen koos Yvon:
#Rockabilly – #Fifties – #OldSchool uiteenlopende thema's waarvan ik dan voor de #Rockabilly ga!

Oldschool wordt meestal gebruikt voor de house en hiphop-scene en de fifties was ernstig in de ban van Rock en Roll. 
Rockabilly was weer een samenvoeging van het rock & roll gebeuren en de hillbilly (country) dat feitelijk al in de 40-er jaren ontstond en niet echt zo commercieel was tot ene meneer Presley het wereldwijd op zijn heupen kreeg ;-)
Toch is dit commerciële niet altijd aan de orde voor de talloze bands die in hart en nieren dit genre tot een eigen iets maakten. De sfeer komt helemaal tot zijn recht in kleinere rokerige kroegen of zalen – niet de rock- en poptempels, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Kuiven en strakke pakkies – het “getrek” aan de snaren van gitaren en natuurlijk dat heerlijke geluid van de contrabas. Die contrabas is in de meeste gevallen net zo groot of groter dan de bespeler ervan en dat op zich al vind ik zo kunstig als wat. Drums zijn eigenlijk pas in de 80-er jaren een toevoeging geworden.
Ongetwijfeld een van de bekendere rockabilly bands zijn natuurlijk de Stray Cats met zanger-gitarist Brian Setzer die later met zijn eigen orchestra verder ging en talloze supermooie nummers heeft gemaakt.

Ik kies deze week voor hun grote doorbraak, hun eerste nummer dat internationaal groot werd.
Een soort rockabilly revival waardoor ook veel punks geïnspireerd werden om de punkscene een boost te geven, maar daarover volgende week meer :-)


Geniet van je weekend en raak eens een snaar, niet per definitie de gevoelige ;-)

©José Juni 2015

4 opmerkingen:

 1. Ged verwoord en een geweldige muziekeuze, heerlijk genieten met de Stray Cats, vond ze in de haren 80 geweldig en nu nog.

  Fijn weekend, Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekkere sound die rockabilly inderdaad!! Jij ook fijn (komend ;-)) weekend!

   Verwijderen