dinsdag 2 juni 2015

Ian Caldwell - Het vijfde evangelie


Auteur: Ian Caldwell
Titel: Het vijfde evangelie
Uitgever: A.W. Bruna
Genre: Literaire thriller
Uitgave: Paperback (368 pagina's) en E-book
ISBN: 978 94 005 0268 0

Omschrijving:
Twee broers, priesters binnen het Vaticaan, slaan de handen ineen om het grootste historische mysterie van het christendom te ontrafelen.
In 2004 zit Johannes Paulus II op de pauselijke troon, als in de Vaticaanse Musea de tentoonstelling van een mysterieus object wordt voorbereid. Een week voor de opening wordt curator Ugolino Nogara vermoord en diezelfde nacht wordt in het Vaticaan ingebroken bij de Grieks-katholieke priester Alex Andreou. Andreou was niet alleen Nogara’s goede vriend, maar hielp hem ook bij zijn onderzoek naar een uniek document dat de christelijke wereld op zijn grondvesten zal doen schudden: het Diatessaron.
Als de politie van Vaticaanstad in beide zaken de dader niet kan identificeren, gaat Andreou zelf op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van zijn broer, die een belangrijke functie binnen het Vaticaan bekleedt. Om de moordenaar te vinden, moeten zij het geheim dat Nogara meenam in zijn graf reconstrueren – wat de vier evangeliën en het Diatessaron onthullen over het meest controversiële relikwie uit de geschiedenis van de Kerk: de Lijkwade van Turijn. Langzaam maar zeker komt Andreou erachter waarom zijn vriend moest sterven…

Over de auteur:
Ian Caldwell studeerde geschiedenis aan Princeton University. Hij groeide op in Virginia waar hij op de middelbare school Dustin Thomason leerde kennen. Samen schreven zij de internationale bestseller The Rule of Four. Van The Rule of Four zijn wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht, het bereikte de top van The New York Times bestsellerlijst en werd in meer dan 25 talen vertaald. In Nederland verscheen het onder de titel Een Venetiaans geheim. Van Een Venetiaans geheim werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Mijn leeservaring:
Van A.W. Bruna ontving ik een vooruit-leesexemplaar.
Getriggerd door een mooie cover en een quote dat het vooral lezers van Dan Brown zou kunnen bekoren.
De auteur deed 10 jaar over dit boek naar eigen zeggen, het onderzoek en vooral ook het complexe thema en de mysterieuze wereld van het Vaticaan – een wereld an sich.

Het boek begint met een historische kanttekening – het verhaal van twee broers die 2000 jaar geleden ieder een richting kozen om het evangelie van het christendom te verspreiden.
Petrus reisde naar Rome waar hij het westerse christendom opbouwde, zijn broer Andreas trok naar Griekenland waar het oosterse christendom zijn basis legde.
Zo ontstond in het westen de Rooms-katholieke kerk en in het oosten de Orthodoxe.

Het verhaal speelt zich af in 2004, de tijd dat Johannes Paulus II het Vaticaan “bestierde”.
Al generaties lang is de familie Andreou een godsdientige familie die leeft binnen de muren van het Vaticaan. De huidige generatie, de broers Simon en Alex zijn in feite verschillend in die zin dat Simon katholiek is en Alex Orthodox.
De orthodoxen mogen voor ze gewijd worden trouwen. Alex trouwde met Mona en samen krijgen ze een zoontje – Peter.
Als een gezamenlijke vriend – curator Ugolino Nogara - van de broers een expositie plant waarin het eeuwenoude mysterie van de Lijkwade van Turijn centraal staat, gaat deze op zoek naar nieuwe bewijzen en feiten en het unieke document genaamd – het Diatessaron.
Beide broers worden betrokken bij de expositie door hun vriend, ieder op hun eigen deskundige vak.
Als echter op een avond de curator vermoord wordt aangetroffen en er ingebroken wordt bij Alex lijkt het wereldje binnen de muren van het Vaticaan er ineens een van schimmige complotten, geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen en de zoektocht van Alex naar de waarheid.

Het boek zet in de beginfase een beetje uiteen hoe en waarom het Vaticaan zo complex is. De verschillende lagen, functies en vooral ook de regels die gelden voor alle mensen die er wonen, al lijken die regels en wetten af en toe vrij flexibel daar waar het de hogere orde betreft..
Een verhaal dat in mijn ogen niet alleen literaire thriller is maar een romantisch geschiedenisboek met als extra dimensie spanning.
Een verhaal ook van familie, hoop – geloof en liefde. Een liefde voor familie voornamelijk die sterker is dan wat ook ter wereld.
Een goed opgebouwd boek qua spanning, verteld door hoofdpersonage Alex, dat als je er eenmaal inzit niet makkelijk weg te leggen is.
Mooie zinnen schrijft Ian Caldwell, gevleugelde zinnen was mijn gedachte zelfs af en toe.
Het leest prettig en geen zware kost, of je nu gelovig bent of niet – het fascineert!
Hoe het afloopt en wie de moordenaar is? Ook daarin zit een verrassing, het einde vond ik echt iets om nog een tijdje over na te denken … onverwacht.

Het zou zomaar een waargebeurd verhaal kunnen zijn in mijn beleving, ik zat niet op het puntje van mijn stoel/bank maar dat doet niet ter zake in dit boek. Het was een geweldig boek om te lezen.

Mijn hartelijke dank voor het vooruitleesexemplaar van A.W. Bruna.
Het boek ligt vanaf vorige week (26-05-2015) in de winkels.

©José 1 Juni 2015


2 opmerkingen:

 1. Oe, dat klinkt wel als een aanrader! Denk dat man en ik 'm allebei graag gaan lezen :-).
  Hoe krijg je het toch voor elkaar om elke keer weer zulke goede recensies te schrijven ?!
  Liefs en bedankt, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohh, dank je wel Mirjam voor het compliment! Ik hoop altijd maar dat ik niet overenthousiast schrijf en het dan voor anderen ineens tegenvalt ;-)
  Graag gedaan en liefs terug!

  BeantwoordenVerwijderen