zondag 21 september 2014

Jasper Polane – Lege stedenAuteur: Jasper Polane
Titel: Lege steden
Genre: Fantasy Thriller
Uitvoering: Paperback 288 paginas
ISBN: 9789492099006
Winkelprijs: € 18,95


Beschrijving:
LEGE STEDEN verhaalt over sociale onderdrukking, religieuze vervolging, wetenschappelijke ontdekkingen en verschrikkelijke nachtmerries. Het is het eerste deel van Jasper Polane’s fantastische cyclus DE ONZICHTBARE MAALSTROOM.
Twee identieke steden, gelegen in parallelle werelden: een victoriaans aandoende stad, die in de gaten wordt gehouden door gedachtelezers, en een modernere versie, waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke apparaten.
Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar te werken aan de geavanceerde machines.
Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert hem op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt…


Over de auteur:
Jasper Polane (1973) is schrijver, regisseur en oprichter van Quasis Uitgevers.
Als scenarist schreef hij tekenfilmseries voor televisie. Er zijn een aantal kinderboeken van zijn hand verschenen bij Just Publishing. Lege steden is zijn eerste boek voor volwassenen. Hij woont met zijn gezin in Leiderdorp.

Mijn leeservaring:
Alhoewel het niet mijn eerste liefde is qua genre, ben ik toch ernstig onder de indruk van dit boek.
Het is op een prettige, directe manier geschreven met een hoop fantasy ;-)
Even moest ik erin komen om de termen en de tegenover elkaar staande organisaties c.q. machten onder de knie te krijgen maar dat was binnen no-time luid en duidelijk, dat zal in ieder fantasy verhaal wel aan de orde zijn.
De beschrijvingen van de parallelle werelden is zo mooi uitgediept dat je je de omgeving zo voor de geest kunt halen. Ik waande me regelmatig in begin vorige eeuw (mijn interpretatie ;-)) om vervolgens onder te duiken in een toekomst.
Daarbij heeft de schrijver op een vernuftige manier de werelden gescheiden door lettergrootte en letterdikte aan te passen zodat er geen twijfel mogelijk is over waar je je in het verhaal bevindt.
Dat maakt het vlotjes en prettig leesbaar.

Het verhaal op zich vond ik spannend!
In de vroegere wereld waar de mensen door zogenaamde gedachtelezers van de inquisitie in de gaten worden gehouden, blijft niets geheim, je hele doen en laten, je werk of privé, alles ligt onder een vergrootglas.
Werner is depri, verdrietig om een groot verlies. Als wetenschapper twijfelt hij aan veel dingen waardoor hij in de problemen raakt.
Tot de dag dat hij ontvoert wordt en terecht komt in de nieuwere wereld, waar alles veel losser en moderner lijkt. Zelfs een voorzichtige liefde komt om de hoek kijken zodat hij zich snel aanpast en hier zijn geniale brein kan loslaten om meer nieuwe werelden te ontdekken, met alle gevolgen van dien. Hij ontdekt de onzichtbare maalstroom en daarbij een wereld die vol gevaar zit.

Heike moet proberen met haar gaven Werner op te sporen en terug te brengen naar de oudere stad. Met behulp van haar vriendin Odette ontdekt ze zichzelf en probeert het goed en kwaad, de onderdrukking van de inquisitie en het machtsvertoon te doorgronden om vervolgens in schaduwrijke onheilspellendheid terecht te komen.
Kunnen Werner en Heike elkaar vinden en samenwerken of is de druk van de inquisitie zo groot dat er enkel verraad en verderf is, bedrog en listige valstrikken met de dood tot gevolg?

Heen en weer duiken in tijden, je gaat er over nadenken en beseft dat misschien ooit die mogelijkheid er zal zijn als superslimme koppen met een wetenschappelijk vernuftig stel hersens dit tot stand zouden kunnen brengen … of slaat MIJN fantasy nu op hol ;-)

Het eerste deel uit een cyclus, dat hield ik in mijn achterhoofd, want mijn nieuwsgierigheid naar het vervolg is wel degelijk gewekt!
Een boek vol spanning, soms beklemmend maar ook met een vleug romantiek, rauwe emoties en humor.
Het las lekker weg, dat sowieso!

Met dank aan Quasis uitgevers - Jasper en Petra Polane voor het recensie-exemplaar!
Lege steden is ook te vinden op:  Facebook  en Twitter 

©José '14
10 opmerkingen:

 1. Eigenl;ijk zou ik dit soort boeken ook een moeten proberen te lezen, José. Maar zoals je weet ben ik van de waargebeurde boeken en die lijst is nog heeeeeeeellllllllllllllllll lang.

  fijne zondag.
  alhoewel Woa bliêft deej zon?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee gekske, iedereen moet gewoon lezen waar of wat hij/zij zelf wil, bij lezen is nooit een moet. Ik vind het alleen al goed dat iemand überhaupt leest ;-)
   En die lange lijsten die ken ik, die wordt hier ook alleen maar langer :-)
   De zon kwam ineens vanmiddag om het hoekje kijken gelukkig! ;-)

   Fijne avond

   Verwijderen
  2. Trouwens het boek wat je nu aan het lezen bent, klinkt ook veelbelovend? Althans de titel

   toedels yvon

   Verwijderen
  3. Had ik al gezegd dat die van John Boyne, de schrijver van De jongen in de gestreepte pyama is? ;-)

   Verwijderen
 2. Lijkt me een heel leuk boek.... Ik zie wel graag sciencefiction/fantasy films, maar de boeken laat ik meestal links liggen. Misschien deze toch een proberen???

  Gr,Toos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal laat ik die ook links liggen, maar ik mocht hem lezen namens Quasis en soms is het ook wel eens leuk en inspirerend om buiten mijn comfort-zone te lezen ;-)

   Groetjes terug Toos :-)

   Verwijderen
 3. Ook niet mijn favo genre maar zoals jij het beschrijft durf ik deze mss best aan! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alléé kweet het nu eigenlijk zo niet, ook absoluut niet mijn genre ... maar jouw recensie is wel weer keigoe geschreven. Ik zet hem niet van voor op mijn lijstje, ergens tussenin .... oei, dat is dan op de 1498' plaats ... :-) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha en dat is tussenin??!! Pfff, ik ben gestopt met nummeren/tellen ;-)

   Verwijderen