woensdag 28 mei 2014

Jodi Picoult - De verhalenvertelster

Auteur: Jodi Picoult
Titel: De verhalenvertelster
Genre: Literaire Roman
ISBN: 9789044341997

Beschrijving:
Sage Singer werkt in een bakkerij. Ze raakt bevriend met Josef, een aardige oude man die vaak met zijn hondje door de buurt wandelt. Tot de dag dat hij haar een foto van zichzelf laat zien in SS-uniform, vertelt dat hij verdient te sterven - en haar vraagt hem daarbij te helpen. Sage weigert, ze wil er niets mee te maken hebben. Haar grootmoeder, Minka, met wie Sage een sterke band heeft, is een overlevende van de Holocaust. Ooit was Minka een vrolijk meisje dat ervan droomde schrijfster te worden. Maar die dromen verbleekten toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd.

Ja wederom een tip van Trui , blijkbaar hebben we eenzelfde smaak qua boeken.
Ze waarschuwde me al dat ik zakdoeken bij de hand moest houden, maar aangezien ik een prachtige persoonlijke tissuedoos van haar heb gehad, stond die paraat binnen handbereik.
Maar aan een tissue had ik niet genoeg, het raakte me af en toe zo diep dat ik even moest “bekomen”, even afstand nemen en iets anders gaan doen, dat werkte beter.
Ik heb het nu al een paar dagen uit en zit steeds in mijn hoofd te malen hoe ik dit boek het beste kan beschrijven ...... nou hier komt ie dan.

Allereerst kan ik je nu al verklappen dat dit boek wat mij betreft als #Must-Read van het jaar uitgeroepen kan worden, een literaire roman die je gerust als meesterwerk mag betitelen.
Picoult heeft dit boek geschreven nadat ze geraakt werd door het boek De zonnebloem van Simon Wiesenthal, een overlevende van de Holocaust die zelf in twaalf concentratiekampen heeft gezeten en na WOII als nazi-jager meerdere nazi-oorlogsmisdadigers opspoorde en voor het gerecht bracht.

De verhalenvertelster kent in principe vier hoofdpersonages die ieder hun eigen verhaal vertellen in de ik-vorm, dit staat telkens boven het betreffende hoofdstuk.
Daarnaast loopt nog een op zichzelf staand verhaal dat steeds in schuingedrukte hoofdstukken tussen de “normale” doorloopt.
Althans het lijkt een op zichzelf staand verhaal, maar in feite is het een allegorie – een beeldspraak waarin de vertelster zichzelf projecteert in een verhaal en vergelijkingen maakt tussen fictie en realiteit, maar dan in een verhaal (hoop dat je snapt wat ik bedoel ;-))
Daarbij wordt het nog eens afwisselend in heden en verleden geschreven, ingewikkeld boek??
Nee hoor, echt niet!
De personages zijn zo beeldend en levensecht beschreven, dat je ze makkelijk herkend.

De Holocaust – TE gruwelijk voor woorden als je alleen al het aantal doden hoort of leest.
Maar pas als je er een beeld bij krijgt wat de mensen allemaal hebben moeten doorstaan, de nachtmerries die geen slechte droom waren maar pure realiteit, de mensonterende omstandigheden en situaties in de kampen enzovoort … dan raakt het NOG dieper, kun je niet begrijpen hoe 1 volslagen idioot zoveel aanhangers heeft kunnen krijgen die zo'n massavernietiging hebben kunnen laten plaatsvinden, onbegrijpelijk, zou er nu ik dit schrijf weer mee kunnen janken.

Je voelt in dit boek de rauwe emoties, angst, de wanhoop, de pijn, verslagenheid.
Passages gebaseerd op feiten, na veel interviews met overlevenden, fictief beschreven in een meeslepend, emotioneel erg heftig verhaal.
Eigenlijk wil ik er niets meer over vertellen, behalve dat het een boek is dat je zou moeten lezen als je, net als Trui en ik zei de gek, van mening bent dat door het steeds maar voor ogen blijven houden van de verhalen achter de getallen, het nooit of te nimmer gewoon maar een geschiedenisfeit blijft, maar een afgrijselijke oorlog waarin tientallen miljoenen mensen – echte personen – mannen/vrouwen en kinderen – gezinnen – families – dierbaren (en geen nummers/getallen/aantallen bedoel ik dan) het leven verloren ….. hartverscheurend als je er over nadenkt, en nadenken MOETEN we hierover blijven doen.
Mijn mening – mijn gedachte...........

Als je dit jaar maar 1 boek wil lezen bij wijze van spreken, dan zou ik dit boek lezen.
Een juweeltje!

©José '14

Ook bij Bibliocenter te leen uiteraard!


8 opmerkingen:

 1. Zoals verwacht ... prachtige recensie ... ik krijg het nog steeds niet uit mijn hoofd ... bedankt José! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan en gelezen! JIJ bedankt!
   Ben al 3x in een ander boek begonnen en moet steeds opnieuw beginnen omdat ik er niets van onthou, dat gebeurt me niet vaak ... dus ja De Verhalenvertelster zweeft nog steeds in mijn hoofd.
   Denk dat ik maar even iets anders ga doen dus ;-)
   THX nogmaals! x

   Verwijderen
 2. Via Trui hier terecht gekomen en......jammer heb al zoveel vakantieboeken in de vakantiebus gelegd, lief wordt gillend gek als ik er nog 1 bij leg. Maar deze schrijf ik op en is voor na de vakantie. Dankjewel! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL!! Dan is een Ereader soms handig, kun je zoveel boeken in stoppen als je wil ;-)
   Maar een tastbaar boek blijft "lekkerder" lezen.
   JIJ bedankt Es!!

   Verwijderen
 3. Deze komt op mijn lange wensenlijst, heb even gegoogeld op jodi picoult, want meende dat ik haar kon (lees eens ene boek van had gelezen maar kan het me zo na google niet indenken en toch zegt die naam me iets.
  Zelf heb ik 2 oorlogsboeken gekocht in Overloon, die ik dus nog nooit heb gelezen , zou willen dat ik het gedurfd had om daar boekentitels op te gana schrijven maar ja er werd met 2 verkoopsters rond gekeken, want er lagen nog echt veel oorlogsboeken die ik dus nog niet gelezen had.

  groetjes yvon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jodi Picoult heeft al veel boeken geschreven, denk zomaar dat je al eens iets van haar gelezen hebt!
   LOL, waarom durfde je dat niet dan? Zou ik gewoon gedaan hebben hoor ;-) Tis niet zo dat die verkoopster er rijk van wordt als ze een boek meer of minder verkoopt, geld gaat naar de auteur ;-)
   Google maar eens op "oorlogsboeken" dan zie je lijsten voorbijkomen die je van ze lang zal ze leven niet uitgelezen krijgt :-)
   Ben benieuwd naar de titels maar die zie ik vast wel voorbij komen op je blog!!

   Groetjes terug!!

   Verwijderen
  2. In ieder geval, ik HEB een boek van Jodi picoult, straks nog gezien in de boekenkast, maar ja die staat onder en ik zit boven, google wel vaker op oorlogsboeken alleen die streekboeken waargebeurde zijn vaker moeilijker te achterhalen, maar ja, nu nog gaan lezen ben nu nl bezig met ene boek van berdien stenberg die dus ook borstkanker heeft gehad, heel aangrijpend.
   Moet trouwens volgens mij nog een boek erop zetten

   Verwijderen
  3. Oh ja die Berdien was een paar maanden geleden bij RTL Late Night met haar boek.

   Verwijderen