zondag 4 mei 2014

Harlan Coben – Zes jaarBeschrijving:
Zes jaar geleden moest Jake Fisher toezien hoe Natalie met een ander trouwde. Zes jaar lang verborg hij zijn gebroken hart en stortte hij zich op zijn werk als academicus. Zes jaar hield hij zich aan zijn belofte haar met rust te laten. Als hij leest dat Natalies echtgenoot Todd is overleden, besluit hij bij de begrafenis een glimp op te vangen van zijn grote liefde. Maar de weduwe is een volstrekte onbekende en blijkt al meer dan tien jaar met Todd getrouwd! Jake laat het er niet bij zitten. Maar zijn beeld van Natalie brokkelt steeds verder af. Oude vrienden zijn onvindbaar of lijken zich Jake helemaal niet te herinneren. Natalie is in geen jaren door iemand gezien. Jakes zoektocht naar de vrouw die zijn hart brak, brengt al snel zijn eigen leven in gevaar...

Wat valt er nog te vertellen over Harlan Coben?
Waarschijnlijk niets dat een fan van spannende boeken nog niet weet.
Of het moet zijn dan in dit boek mijn “geliefde” hoofdpersonage Myron Bolitar niet voorkomt ;-)
Maar Jake is in dit boek een goede vervanger gebleken!

Mister Coben is een ster in het vangen van je aandacht, en ja zelfs al vanaf de eerste zin trekt hij je in een verhaal, dat op zichzelf vind ik al een verdomd goed trucje. Hij vertelt zijn verhalen rechtstreeks tegen jou in de ik-vorm met af en toe zelfs een persoonlijk woordje gericht naar de lezer dat je laat denken dat hij je even iets moet verduidelijken zodat je hem wat beter leert kennen. Geniaal!
Je op het puntje van je stoel houden en op een ogenschijnlijk simpele manier hier en daar wat informatie rondstrooien die als je niet oplet zomaar gemiste gigantische aanwijzingen zijn.
Hij bouwt naar mijn idee de spanning niet op, maar slaat je er meteen mee om je oren en laat je niet meer gaan tot het laatste leesteken een feit is en je achterblijft met een gevoel dat je liefst stante pede aan zijn volgende wil beginnen.
Hoe betrokken kun je raken in zijn verhalen, die stuk voor stuk juweeltjes zijn.

Zo ook dit boek, waar ik zelfs af en toe in het begin dacht dat ik in een mistige nevel van Stephen King terecht was gekomen.
Het mysterieuze verhaal van Natalie, de vrouw van zijn leven, laat Jake in een gevarenzone terecht komen waar je U tegen zegt. Een raadsel dat hij probeert te ontcijferen met gevaar voor eigen leven.
Wie kan hij vertrouwen en sterker nog, zijn zij die hem helpen wel echt wie ze beweren te zijn?
Een verduveld goed verhaal, geschreven met beeldende zinnen zonder poespas die je toch het gevoel geven zelf middenin het scenario te zitten.
Om maar een onnozel voorbeeld te geven, als hij beknopt vertelt dat hij achter een boom verscholen staat, dan sta JIJ daar ook, maar in zulke goede korte zinnen beschreven dat het schrijven van een boek o zo makkelijk lijkt, yeah right, voor hem wel, daar kunnen veel schrijvers nog een puntje aan zuigen.
Ook zijn aanstekelijke humor, zelfspot en zijn adremme one-liners maken hem tot een van mijn favoriete schrijvers.

Weer genoten van een excellent boek …..

©José '14

Ook bij Bibliocenter uiteraard!!

2 opmerkingen:

 1. En wat een recensie, schitterend weergegeven. Héérlijk hoe hij in het boek tegen ons praat, een snelle glimlach tussen de spanning door ... ik ben blij dat je er ook zo van genoten hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat vind ik ook zo gaaf, je ontspant ff je gedachten door die smile op je gezicht om daarna meteen weer klabam in de spanning te duiken ;-)
   Yay goeie tip van jou dus weer!! :-) x

   Verwijderen