zondag 22 juli 2012

Wally Lamb - VleugelslagBeschrijving:
De vorige twee boeken van Wally Lamb, Walvismuziek en Vergeef me, hebben veel lezers geraakt, dankzij hun levendige verteltrant, groot psychologisch inzicht en bijtende humor. Een van de critici noemde Wally Lamb een 'hedendaagse Dostojevski', wiens personages niet alleen worstelen met hun verleden, maar ook met een 'spottende, sadistische God', in wie ze niet geloven, maar tot wie ze zich niettemin wenden in tijden van nood. (Quote: New York Times)
In zijn roman Vleugelslag onderzoekt Lamb hoe oorlog en geweld mensenlevens onherroepelijk doen ontsporen. Mythen, psychologie en een familiegeschiedenis die vele generaties teruggaat, vormen de bouwstenen van deze roman. Wally Lamb heeft met dit boek een literaire krachttoer geleverd, een meditatie over het menselijk tekort en tegelijkertijd een onverschrokken maar liefdevolle karakterstudie - precies datgene wat zijn vele fans van hem verwachten.


Bijna zou ik hier een krachtterm neertypen, maar ik kan me nog net bedwingen;)
Zojuist heb ik de laatste letters van het 688 pagina's dikke boek “Vleugelslag” verslonden. En het enige wat ik voelde op dat moment was teleurstelling, omdat ik het uit had welteverstaan.

Het bizarre met dit boek was wel dat de wereld afgelopen vrijdag werd opgeschrikt door een wrede aanslag in een bioscoop in Aurora/Denver – Colorado, dezelfde staat waar in 1999 op de Columbine High School in Columbine een bloedbad werd aangericht door twee leerlingen van diezelfde school.
Het bloedbad op Columbine was min of meer aanleiding voor de schrijver om “Vleugelslag” te gaan schrijven, of misschien het zetje dat hij nodig had om te beginnen. Wie weet ….
Toeval dat ik net nu dit boek aan het lezen was? Wie weet ….

Het boek is namelijk een combinatie van fictie en non-fictie.
De feiten zijn er. Het bloedbad, de slachtoffers, de daders, de naweeën voor ieder die er mee te maken heeft gehad of nog heeft.
De hoofdpersonen in dit boek zijn verzonnen, Caelum Quirk (47-jarige docent op Columbine High) en zijn vrouw Maureen ( schoolverpleegster op Columbine High).
Maureen maakt dit bloedbad van heel dichtbij mee met alle gevolgen van dien.
Caelum op zijn beurt is op zoek naar zijn eigen levensgeschiedenis.

Met akelig “echte verslagen” beschrijft Wally Lamb gebeurtenissen alsof hij er naast stond, kruipt hij in de huid van bepaalde mensen met een scala van emoties die zo levensecht lijken dat ik af en toe het gevoel had dat er überhaupt geen greintje fictie in het boek geschreven staat.
Soms kun je wel janken en soms lig je in een deuk om zijn zwartgallige humor.
Je leest stukjes geschiedenis, politieke situaties, een vleugje kunst en sociale thema's, alles geschreven vanuit het perspectief van Caelum.
Rode draad is natuurlijk de vleugelslag, het zgn. Butterfly-effect of Chaostheorie, hoe je het ook wil noemen.
Die theorie die als voorbeeld stelt dat als een vlinder een slag maakt met zijn vleugels, dat er daardoor ergens anders na verloop van tijd een orkaan kan ontstaan. Ja ik weet het, dat lijkt wel hogere wiskunde ;)
Wat ze eigenlijk bedoelen volgens mij is dat als er hier iets gebeurt, in “mijn” dorp bijvoorbeeld, dat dat uiteindelijk een hele wereld kan beïnvloeden op de een of andere manier.
Denk bijvoorbeeld aan de schok die je voelde bij het zien van de Twin Towers op 9/11 2001 – die aanslag heeft de hele wereld verandert in denken en doen.

Ik geloof dat ik beter even het boek had kunnen laten bezinken, want misschien snap je er helemaal niks van wat ik hier allemaal neerkrabbel;)
Maar de overweldigende indruk die het gemaakt heeft op mij moest en zou ik toch even kwijt.
Ik heb zelfs geen flauw idee hoe ik het boek het beste kan omschrijven.
Ja het is spannend en heeft veel weg van een superbe thriller. Maar komt dat nou door het feit dat de feiten niet fictief zijn? Of maakt dat het juist meer een informatief boek? Een levensverhaal of een saga? Of toch een spannende roman. Geen idee.
Wat ik wel weet is dat ik het geweldig vond. En ik weet wel dat ik vaak enthousiast overkom, maar ik denk dat ik er zelfs voor zou pleiten om dit boek op een leeslijst te zetten voor middelbare scholen..... of bestaan die niet meer? Die leeslijsten bedoel ik dan ;)

Een must-read!!!

©José '12

Kijk voor eventuele beschikbaarheid of reserveer: Bibliocenter2 opmerkingen:

 1. Klinkt goed! En volgens mij bestaan de leeslijsten nog wel, hoor. Maar ik zet hem ieder geval op mijn eigen persoonlijke leeslijst ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die leeslijst is voor mij onderhand voltooid verleden tijd in het kwadraat;)
   Maar ik had er destijds geen hekel aan zoals veel anderen blijkbaar wel hadden. Stonden toen best mooie boeken in die lijst.

   Vleugelslag is echt goed ja, vond ik tenminste;)

   Verwijderen