maandag 23 april 2012

Alex van Galen – SüskindBeschrijving:
1942. In het door de nazi's bezette Amsterdam wordt Walter Suskind aangesteld als hoofd van de Hollandsche Schouwburg. In opdracht van de Joodse Raad regelt hij dat zijn joodse medeburgers vanuit de Schouwburg op transport worden gesteld naar Westerbork, zogenaamd om in Duitsland te gaan werken. Maar als Walter ter ore komt welk lot hun in werkelijkheid te wachten staat, besluit hij een levensgevaarlijk dubbelspel te spelen. Hij sluit vriendschap met de hoge SS-officier Aus der Fünten en zoekt tegelijkertijd aansluiting bij de illegaliteit. Gebruikmakend van zijn positie in de Schouwburg probeert hij een groot aantal kinderen van een wisse dood te redden. Terwijl de razzia's toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is.

In de categorie gedenkwaardig leesvoer is dit er zeker eentje, in mijn beleving.
Eigenlijk kan ik over dit boek met 1 woord volstaan: Indrukwekkend!!!!

Het boek is geschreven naar aanleiding van de gelijknamige film, dat is meestal andersom.
De schrijver heeft naar eigen zegge sommige details uit de film iets verder uitgediept.
Hartverscheurend vond ik het bij tijd en wijle. Het zet je weer aan tot denken over de ongelooflijk absurde ideeën van een, naar mijn inzicht, gestoorde Duitse gek.
Ik dacht weer terug aan de verhalen van mijn oma die door een verdwaalde kogel geraakt werd in haar hoofd en het op miraculeuze wijze overleefde.
De verhalen van mijn tante die vertelde over bijvoorbeeld de schuilkelder waarin ze moesten van opa en oma als de bommen weer eens vielen.
De beelden en verhalen op school die nog op mijn netvlies staan.
Compleet onder de indruk was ik altijd van de verhalen die dan als een mist in mijn hoofd bleven ronddwalen.
We kunnen ons volgens mij geen minifractie van de angst en hoop voor de geest halen van wat zij gevoeld en meegemaakt moeten hebben, en waarvan velen nog steeds de nasleep proeven en beleven. Onvoorstelbaar, zoveel verdriet en ellende.
Het waargebeurde verhaal van Walter Süskind leest als een roman, daar waar ik het woord roman dan weer niet echt vind passen.
Süskind wordt ook wel de Nederlandse Schindler's List genoemd en die film raakte me ook diep.
Ik denk dat deze nog lang in mijn geheugen blijft.
Kortom – echt een aanrader!

©José '12

Kijk voor evt. beschikbaarheid of reserveer: Bibliocenter


P.S: Blogger is weer met lettergrootte aan het goochelen, excuses dat het zo rommelig oogt.

4 opmerkingen:

 1. Heel indrukwekkend lijkt me dit boek! De film Schindler's List heb ik gezien en heeft me ook zo diep geraakt! Wij kunnen ons inderdaad niet voorstellen wat voor een verschrikkelijke tijd dit voor veel mensen is geweest!

  Groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een soort hel op aarde lijkt me een understatement.
   Schindler's List vond ik ook echt aangrijpend. "Mooie" Film was dat.
   Dank voor je reactie Esther.

   Verwijderen
 2. De film heb ik nog niet gezien, maar het lijkt me inderdaad wel een indrukwekkend verhaal. Maar dan moet ik nu dus eerst de film zien in plaats van eerst het boek lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Kim, nee ik heb de film ook niet gezien! Je hoeft niet perse de film te zien om het boek te lezen, het zal in grote lijnen wel hetzelfde zijn denk ik. Al klonk het mij ook wel vreemd in de oren dat je een boek schrijft n.a.v. de film en niet andersom;)
   Dank voor je reactie Kim.

   Verwijderen