woensdag 5 oktober 2011

Reifkoeken of Reibekuchen


















Nodig voor +/- 4 personen:
2 Kilo aardappels
2 Uien
2 Eieren
3 Eetlepels bloem
Peper
Zout
Paprikapoeder
Bakproduct / of olie
Maggi

De aardappels schillen en daarna met de fijne kant van een rasp of in je keukenmachine met raspaccesoire fijn raspen.
Als je het met de keukenmachine doet kun je meteen ook de uien daarin fijn raspen.
Doe alles in een grote kom of schaal en meng dan de bloem, de eieren, zout en peper en een flinke vleug paprikapoeder door het aardappelmengsel.
Voor degenen die liever geen ui gebruiken is knoflook of bieslook misschien een optie.

Neem een koekenpan (of 2 of 3 dat gaat sneller;)) en doe wat van het bakproduct erin, maak met een lepel ongeveer 3 koekjes per pan. Niet ophopen maar zo plat mogelijk maken.
Laat ze op matig vuur mooi goudbruin bakken.
Meteen opdienen als ze nog heet zijn. Hier doen we er altijd wat druppels maggi op, ieder naar eigen smaak.

Dit recept is er echt een uit de oude doos, zeg maar gerust heel oude doos.
Mijn oma heeft dit recept gekregen van een Duitse mevrouw bij haar in de straat toen ze in Zuid-Limburg woonde in de oorlog.
Ik durf niet echt te zeggen of het authentiek Duits is, want er schijnen meerdere variaties op te zijn al naar gelang de streek waar je komt in Duitsland. Het was een recept dat honger goed stilde met weinig ingrediënten die ook in oorlogstijd goed te krijgen waren.
Ik herinner me nog wel dat als ze het maakte, ze altijd zo'n hele grote porseleinen schaal op een pan heet water zette om het allemaal een beetje warm te houden.
We aten het dan als avondeten zonder verder iets erbij, heerlijk waren ze altijd.
En hoe vaak ik ze ook maak, nooit kan ik de hare evenaren, in mijn herinnering ruik ik ze nog altijd.
Oma's reibekuchen … met een scheutje liefde.

Guten Appetit ;)


©José '11

22 opmerkingen:

  1. Mmmm, lijkt me erg lekker!! Ik heb ze wel eens gegeten in Valkenburg op de kerstmarkt. Maar die van jou, een recept van oma, en dan nog van Duitse oorsprong, daar kan denk ik niets aan tippen. Zeker de moeite waard om eens te proberen... (De uien ten spijt, of misschien inderdaad met bieslook).

    Groetjes, Toos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ReibeKuchen ,als het bij ons thuis werd gemaakt gingen er kilo`s aardappelen en uien door
    Mijn oma was van Duitse origine dus betere kon je niet krijgen
    Mijn oma`s recept was 1 kilo aardappelen 3 of 4 uien 3 a 4 eieren ongeveer 250 gr bloem en dan al naar gelang wat je zelf zou willen eventueel prei of bieslook of nootmuskaat erdoor ,lekker goudbruin bakken apelmoes of apelstroop erop ,wij maakten hier meestal nog een grote pan quer durch den garten soep erbij dit was zoveel vulling dat je echt voor de eerste 2 dagen genoeg had
    smakelijk eten Frans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Frans je reactie! Ik denk dat het inderdaad was bedoeld als "goeie vulling". De ingrediënten zijn volgens mij ook een beetje nattevingerwerk, het komt niet zo heel nauw volgens mij. Maar wel lekker! Die appelstroop hoorde ik laatst ook van iemand, ik ben zelf meer van de Maggi, iets hartiger. Smaken verschillen uiteraard.
      Quer durch den Garten - soep zal wel een goedgevulde groentesoep zijn neem ik aan?
      Dank voor je reactie!

      Verwijderen
    2. Nou, ik heb ze volgens het recept van Frans gemaakt maar volgens mij zijn de verhoudingen anders. Het resultaat was niet zoals ik ze ken van mijn moeder/oma (Duits) Nog maar eens nagevraagd. Te veel ui en ei! De overdaad aan Ei maakt ze te snel bruin en meer een boerenomelet :) Ik heb er later nog eens 1 kilo aardappelen bij geraspt toen werd het al beter. Ik zou voor het eerste recept gaan 2 kilo aardappelen 1a2 ui en 2 ei en 4 eetlepels bloem.

      Verwijderen
  3. In de streek van Köln eten ze het met appelmoes, kan het weten heb er lang genoeg gewoond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo heeft iedere streek waarschijnlijk zijn eigen versie. Dank voor je reactie!

      Verwijderen
  4. lekker krokant gebakken met zout over de reifkoeken en appelmoes erbij zo eten wij ze bij mijn duitse oma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zout lijkt me er wel lekker op, Maggi is ook wat zoutig;)
      Appelmoes lijkt me dan weer wat minder, maar smaken verschillen gelukkig;)
      Dank voor je reactie :)

      Verwijderen
  5. Ik eet ze het liefst met een klodder mayo. Heerlijk! Vroeger niet vaak gegeten, was echt iets speciaals. Maar nu woon ik een paar jaar op mezelf en heb ik het herontdekt, pas zelfs speciaal daarvoor een rasp gekocht (tot nu toe deed ik het met een dunschiller en daarna alles met een groot mes fijnhakken, niet handig maar wel te doen als je geen rasp hebt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met mayo had ik nog nooit gehoord, maar zal best lekker zijn!
      Ik had met een rasp altijd de helft van het vel van mijn vingers er zowat tussen zitten en aangezien je daar niet vrolijk van word dus maar heel snel overgestapt op een keukenmachine met los raspdeel. Scheelt pleisters;)

      Dank je wel voor je reactie! :)

      Verwijderen
    2. Ik doe er altijd flink wat sambal op smeren yami

      Verwijderen
  6. Misschien ff vermelden.. dat het origineel maar drie ingredienten zijn.. aardappel, uien en ei.. en origineel komt het uit polen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oké Kevinz, maar volgens mijn oma was het Duits en aangezien ik haar wel geloofde heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang was natuurlijk ;) Dus kan ook net zo goed Pools zijn, zal het eens navragen.
    Maar er hoort toch ook sowieso bloem in om het geheel wat te binden?

    Groetjes en bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pools, Duits, Joods. Askenazim kennen dit recept ook en laat die nu vooral in die regio hebben gewoond. Aardappelpannenkoekjes zijn vooral bekend in de Duitse, Oostenrijkse, Poolse, Tsjechische, Oekraïense, Wit-Russische en Jiddische keuken. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen en Kartoffelpuffer. In de joodse keuken heten ze latkes of latkas en worden ze gegeten tijdens het chanoekafeest. In Polen zijn placki ziemniaczane algemeen verkrijgbaar als fastfood, onder andere in milkbars en in restaurants die soms zelfs in placki gespecialiseerd zijn (plackarnia), ook om af te halen. In veel landen zijn aardappelpannenkoekjes diepgevroren te koop in de supermarkt.
      Bereiding
      Aan geraspte aardappelen worden gesnipperde ui, bloem, ei en zout en peper toegevoegd. Dit beslag wordt in platte ronde schijven gebakken in vet (meestal zonnebloemolie) of gefrituurd. Er zijn vele verschillende (regionale) recepten en ingrediënten. De koekjes worden opgediend met zure room, appelmoes, knoflooksaus of champignonsaus, of bestrooid met suiker.

      Verwijderen
  8. Voor de afwisseling kun je ook zuurkool ipv uien doen ;-)
    grt. Mary

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja dat lijkt me ook wel lekker Mary! Ik bak meestal ook restjes zuurkoolstamppot op en dat is vaak de dag er na ook nog lekkerder dan wanneer je het vers gestampt hebt zeg maar ;-)
      Dank voor je reactie!!

      Verwijderen
  9. Net terug van de kerstmarkt in Keulen en voor het eerst de overheerlijke Reibekuchen gegeten. Volgens mij komt het recept van van oorsprong van het Joods Chanoukafeest, waar deze koeken als Latkes of Latkas worden gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Okay! Wat gaaf dat iedereen er toch wel een andere herkomst van weet! Dank je wel Anoniem voor je leuke reactie!
      Hier vind iedereen ze ook overheerlijk. :-)

      Verwijderen
  10. Klikt ook lekker, maar ben dna ene week bezig alleen met mijn aardappels, dus niet ana mij besteed helaas

    groetjes yvon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. LOL, dan koop je geschilde aardappels (of laat ze iemand anders schillen en dan zeg je dat hij/zij mag mee-eten als ie schilt! ;-)) Raspen in de keukenmachine of je laat de schiller meteen ff raspen, je zult er geen spijt van krijgen zo lekker!! :-P

      Verwijderen
  11. Wij aten ze thuis met appelstroop en mijn moeder kwam oorspronkelijk uit Solingen en was van Joodse komaf. Binnenkort maar weer eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben best laat voor dit onderwerp maar mensen uiteraard is het duits,joods,pools,oekraiens,... het stamt uit de 2de wereld oorlog. Daar waren al die landen en bevolkingsgroepen in betrokken. Mijn oma was duis en zelfde verhaal. Aardappelen en ui waren makkelijk te vinden en het vulde goed.

    BeantwoordenVerwijderen