Nodig voor +/- 4 personen:
2 Kilo aardappels
2 Uien
2 Eieren
3 Eetlepels bloem
Peper
Zout
Paprikapoeder
Bakproduct / of olie
Maggi
De aardappels schillen en daarna met de
fijne kant van een rasp of in je keukenmachine met raspaccesoire fijn
raspen.
Als je het met de keukenmachine doet
kun je meteen ook de uien daarin fijn raspen.
Doe alles in een grote kom of schaal en
meng dan de bloem, de eieren, zout en peper en een flinke vleug
paprikapoeder door het aardappelmengsel.
Voor degenen die liever geen ui
gebruiken is knoflook of bieslook misschien een optie.
Neem een koekenpan (of 2 of 3 dat gaat
sneller;)) en doe wat van het bakproduct erin, maak met een lepel
ongeveer 3 koekjes per pan. Niet ophopen maar zo plat mogelijk maken.
Laat ze op matig vuur mooi goudbruin
bakken.
Meteen opdienen als ze nog heet zijn.
Hier doen we er altijd wat druppels maggi op, ieder naar eigen smaak.
Dit recept is er echt een uit de oude
doos, zeg maar gerust heel oude doos.
Mijn oma heeft dit recept gekregen van
een Duitse mevrouw bij haar in de straat toen ze in Zuid-Limburg
woonde in de oorlog.
Ik durf niet echt te zeggen of het
authentiek Duits is, want er schijnen meerdere variaties op te zijn
al naar gelang de streek waar je komt in Duitsland. Het was een
recept dat honger goed stilde met weinig ingrediënten die ook in
oorlogstijd goed te krijgen waren.
Ik herinner me nog wel dat als ze het
maakte, ze altijd zo'n hele grote porseleinen schaal op een pan heet
water zette om het allemaal een beetje warm te houden.
We aten het dan als avondeten zonder
verder iets erbij, heerlijk waren ze altijd.
En hoe vaak ik ze ook maak, nooit kan
ik de hare evenaren, in mijn herinnering ruik ik ze nog altijd.
Oma's reibekuchen … met een scheutje
liefde.
©José '11
Mmmm, lijkt me erg lekker!! Ik heb ze wel eens gegeten in Valkenburg op de kerstmarkt. Maar die van jou, een recept van oma, en dan nog van Duitse oorsprong, daar kan denk ik niets aan tippen. Zeker de moeite waard om eens te proberen... (De uien ten spijt, of misschien inderdaad met bieslook).
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Toos
ReibeKuchen ,als het bij ons thuis werd gemaakt gingen er kilo`s aardappelen en uien door
BeantwoordenVerwijderenMijn oma was van Duitse origine dus betere kon je niet krijgen
Mijn oma`s recept was 1 kilo aardappelen 3 of 4 uien 3 a 4 eieren ongeveer 250 gr bloem en dan al naar gelang wat je zelf zou willen eventueel prei of bieslook of nootmuskaat erdoor ,lekker goudbruin bakken apelmoes of apelstroop erop ,wij maakten hier meestal nog een grote pan quer durch den garten soep erbij dit was zoveel vulling dat je echt voor de eerste 2 dagen genoeg had
smakelijk eten Frans
Leuk Frans je reactie! Ik denk dat het inderdaad was bedoeld als "goeie vulling". De ingrediënten zijn volgens mij ook een beetje nattevingerwerk, het komt niet zo heel nauw volgens mij. Maar wel lekker! Die appelstroop hoorde ik laatst ook van iemand, ik ben zelf meer van de Maggi, iets hartiger. Smaken verschillen uiteraard.
VerwijderenQuer durch den Garten - soep zal wel een goedgevulde groentesoep zijn neem ik aan?
Dank voor je reactie!
Nou, ik heb ze volgens het recept van Frans gemaakt maar volgens mij zijn de verhoudingen anders. Het resultaat was niet zoals ik ze ken van mijn moeder/oma (Duits) Nog maar eens nagevraagd. Te veel ui en ei! De overdaad aan Ei maakt ze te snel bruin en meer een boerenomelet :) Ik heb er later nog eens 1 kilo aardappelen bij geraspt toen werd het al beter. Ik zou voor het eerste recept gaan 2 kilo aardappelen 1a2 ui en 2 ei en 4 eetlepels bloem.
VerwijderenIn de streek van Köln eten ze het met appelmoes, kan het weten heb er lang genoeg gewoond.
BeantwoordenVerwijderenZo heeft iedere streek waarschijnlijk zijn eigen versie. Dank voor je reactie!
Verwijderenlekker krokant gebakken met zout over de reifkoeken en appelmoes erbij zo eten wij ze bij mijn duitse oma
BeantwoordenVerwijderenHet zout lijkt me er wel lekker op, Maggi is ook wat zoutig;)
VerwijderenAppelmoes lijkt me dan weer wat minder, maar smaken verschillen gelukkig;)
Dank voor je reactie :)
Ik eet ze het liefst met een klodder mayo. Heerlijk! Vroeger niet vaak gegeten, was echt iets speciaals. Maar nu woon ik een paar jaar op mezelf en heb ik het herontdekt, pas zelfs speciaal daarvoor een rasp gekocht (tot nu toe deed ik het met een dunschiller en daarna alles met een groot mes fijnhakken, niet handig maar wel te doen als je geen rasp hebt)
BeantwoordenVerwijderenMet mayo had ik nog nooit gehoord, maar zal best lekker zijn!
VerwijderenIk had met een rasp altijd de helft van het vel van mijn vingers er zowat tussen zitten en aangezien je daar niet vrolijk van word dus maar heel snel overgestapt op een keukenmachine met los raspdeel. Scheelt pleisters;)
Dank je wel voor je reactie! :)
Ik doe er altijd flink wat sambal op smeren yami
VerwijderenMisschien ff vermelden.. dat het origineel maar drie ingredienten zijn.. aardappel, uien en ei.. en origineel komt het uit polen.
BeantwoordenVerwijderenOké Kevinz, maar volgens mijn oma was het Duits en aangezien ik haar wel geloofde heb ik niet verder gekeken dan mijn neus lang was natuurlijk ;) Dus kan ook net zo goed Pools zijn, zal het eens navragen.
BeantwoordenVerwijderenMaar er hoort toch ook sowieso bloem in om het geheel wat te binden?
Groetjes en bedankt voor je reactie.
Pools, Duits, Joods. Askenazim kennen dit recept ook en laat die nu vooral in die regio hebben gewoond. Aardappelpannenkoekjes zijn vooral bekend in de Duitse, Oostenrijkse, Poolse, Tsjechische, Oekraïense, Wit-Russische en Jiddische keuken. In Duitsland heeft het gerecht diverse namen, waaronder Reibekuchen en Kartoffelpuffer. In de joodse keuken heten ze latkes of latkas en worden ze gegeten tijdens het chanoekafeest. In Polen zijn placki ziemniaczane algemeen verkrijgbaar als fastfood, onder andere in milkbars en in restaurants die soms zelfs in placki gespecialiseerd zijn (plackarnia), ook om af te halen. In veel landen zijn aardappelpannenkoekjes diepgevroren te koop in de supermarkt.
VerwijderenBereiding
Aan geraspte aardappelen worden gesnipperde ui, bloem, ei en zout en peper toegevoegd. Dit beslag wordt in platte ronde schijven gebakken in vet (meestal zonnebloemolie) of gefrituurd. Er zijn vele verschillende (regionale) recepten en ingrediënten. De koekjes worden opgediend met zure room, appelmoes, knoflooksaus of champignonsaus, of bestrooid met suiker.
Voor de afwisseling kun je ook zuurkool ipv uien doen ;-)
BeantwoordenVerwijderengrt. Mary
Oh ja dat lijkt me ook wel lekker Mary! Ik bak meestal ook restjes zuurkoolstamppot op en dat is vaak de dag er na ook nog lekkerder dan wanneer je het vers gestampt hebt zeg maar ;-)
VerwijderenDank voor je reactie!!
Net terug van de kerstmarkt in Keulen en voor het eerst de overheerlijke Reibekuchen gegeten. Volgens mij komt het recept van van oorsprong van het Joods Chanoukafeest, waar deze koeken als Latkes of Latkas worden gegeten.
BeantwoordenVerwijderenOkay! Wat gaaf dat iedereen er toch wel een andere herkomst van weet! Dank je wel Anoniem voor je leuke reactie!
VerwijderenHier vind iedereen ze ook overheerlijk. :-)
Klikt ook lekker, maar ben dna ene week bezig alleen met mijn aardappels, dus niet ana mij besteed helaas
BeantwoordenVerwijderengroetjes yvon
LOL, dan koop je geschilde aardappels (of laat ze iemand anders schillen en dan zeg je dat hij/zij mag mee-eten als ie schilt! ;-)) Raspen in de keukenmachine of je laat de schiller meteen ff raspen, je zult er geen spijt van krijgen zo lekker!! :-P
VerwijderenWij aten ze thuis met appelstroop en mijn moeder kwam oorspronkelijk uit Solingen en was van Joodse komaf. Binnenkort maar weer eens maken :)
BeantwoordenVerwijderenIk ben best laat voor dit onderwerp maar mensen uiteraard is het duits,joods,pools,oekraiens,... het stamt uit de 2de wereld oorlog. Daar waren al die landen en bevolkingsgroepen in betrokken. Mijn oma was duis en zelfde verhaal. Aardappelen en ui waren makkelijk te vinden en het vulde goed.
BeantwoordenVerwijderen