vrijdag 26 juni 2020

Ida vs Lewy Body

























Ida vs Lewy Body

Auteur: Terry van Lierop
Titel: Ida vs Lewy Body – Een waanzinnige strijd met dementie
Uitgever: Boekscout
Genre: Roman
Uitgave: Paperback ( 222 pagina's)
ISBN: 9789464033052

Omschrijving:
Ida heeft een vol leven achter zich als ze in de winterperiode van haar bestaan geconfronteerd wordt met de ziekte Lewy Body. Een vorm van dementie gepaard gaande met waanbeelden en hallucinaties. In deze originele roman vloeien twee verhaallijnen in elkaar over.
De fantastische verhaallijn bevat Ida’s belevingswereld die gedomineerd wordt door een missie en veroorzaakt door waanbeelden. Haar hersenpan gaat hierin met haar op de loop, maar tegelijkertijd wordt haar liefde voor de natuur er als een rode draad doorheen geweven.
De andere verhaallijn speelt zich af in het verpleeghuis waar Ida woont, waar ze regelmatig geconfronteerd wordt met flashbacks uit haar verleden. Deze roman boeit de lezer met een goed geschreven verhaal en zorgt voor meer inzicht in een leven met Lewy Body.

Over de auteur:
Terry van Lierop (1961) had het begin van deze roman klaar toen haar verhalenbundel ‘Tuin der vervlogen tijden’ werd uitgegeven. Graag wil ze met deze roman de lezer laten voelen hoe het is om te moeten leven met Lewy Body in je hoofd. Ook Terry’s vader heeft jaren aan deze ziekte geleden. Hij vertelde vroeger voor het slapen gaan zelfverzonnen verhalen aan Terry’s jongste zus Dorothé. Al vijfentwintig jaar is Terry lid van een schrijverskring (Schrijverskring Ospel) en vertelde ze graag verhalen aan haar vier inmiddels volwassen kinderen. Nu ze onlangs trotse oma is geworden van haar eerste kleinkind, kan ze over een paar jaar weer naar hartenlust vertellen en voorlezen.

Mijn leeservaring:
Vanaf het voorwoord greep het geschrevene me aan, je proeft de liefdevolle sfeer in de prachtig gekozen woorden van Terry.
Waarschijnlijk hoef ik aan niemand die iemand met dementie in zijn omgeving heeft/had uit te leggen wat een impact deze rotziekte heeft op zijn of haar omgeving. 
Lewy Body gaat (in mijn beleving door het lezen van dit boek) echter nog een stapje verder. De waanbeelden, hallucinaties opgeteld bij de vertwijfeling en de angsten maken het geheel zo intens verdrietig dat ik regelmatig even het boek moest neerleggen omdat ik niets meer kon lezen door de tranen die over mijn wangen biggelden. Ik moest steeds maar denken aan een paar zeer geliefde mensen die te kampen kregen/hebben met dementie. Dat iemand deze hevige emoties bij je op weet te roepen is alleen al een diepe buiging waard voor de auteur.

Het boek wordt geschaard in de categorie Romans, maar het had wat mij betreft ook wel een bijvoeging mogen hebben van Fantasy. Het boek bestaat namelijk uit twee verhaallijnen die flawless in elkaar over lopen. Aan de ene kant lezen we dat Ida op een missie is die voortkomt uit haar verleden, zoveel mogelijk natuur proberen te redden en behouden om het maar even kort door de bocht te zeggen, we willen tenslotte geen spoilers!! Dat dit slechts waanbeelden zijn is overduidelijk, maar toch weten we meteen waar Ida's hart ligt.
Ook haar kinderen zijn natuurlijk geen seconde uit haar gedachten. De kinderen bezoeken haar regelmatig in het verpleegtehuis waar Ida woont. Al naar gelang Ida's geheugen haar steeds meer in de steek laat wordt het verdriet ook veel intenser uiteraard.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het boek geniaal is opgebouwd, de verhaallijnen lopen zo mooi in elkaar over. De realiteit en de fantasie vullen elkaar als het ware aan, versterken het geheel waardoor je op een heftige manier wordt meegesleept in Ida's leventje. Dat dementie niet te genezen is sluimert als een giftige slang in je achterhoofd, je weet dat dit niet goed afloopt voor desbetreffende patiënten, toch wil je graag doorlezen om te beleven hoe Terry dit verhaal tot een einde breit.

Chapeau, ik was ondanks mijn tranen en mijn herinneringen zeer onder de indruk van dit “fantastische” verhaal waarbij we een klein inkijkje krijgen in het surrealistische/realistische hoofd van iemand met Lewy Body. Waarschijnlijk is deze vorm niet bij veel mensen bekend en zou het kunnen zorgen voor wat meer empathie/inlevingsvermogen bij diegenen die te kampen hebben met dit verschijnsel, al is het alleen al voor de mensen die niet direct te maken hebben met Lewy Body maar wel om hun naasten beter te begrijpen. Het is waarschijnlijk moeilijk te verwoorden voor sommigen wat deze ziekte inhoudt, maar Terry van Lierop weet het op een wonderbaarlijk knappe manier te schetsen. 

                                Je voelt en proeft, je beleeft.

Dat op zich al maakt dit boek tot een verrekte knap staaltje schrijfkunst!

Ook uiteraard een vermelding over de cover. Deze is gemaakt door Terry's dochter Guusje Sijbers, een kunstenares met meer talent in het bovenste kootje van haar pink dan ik in mijn hele ledematen bij elkaar ;-)

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Boekscout;

KLIK --->   Ida vs Lewy Body

©José,
Juni 2020

4 opmerkingen:

  1. Het lijkt me een bijzonder boek José.
    En wat een mooie cover!

    Een zomerse groet,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hilly, dat is het zeker. Het raakte me diep.
      Ja Guusje is echt getalenteerd, appel valt niet ver van de boom in dit geval - artistiek (op verscheidene vlakken)tot op het bot!

      Geniet van de zomer lieve Hilly!

      Verwijderen
  2. Het is inderdaad een prachtig boek, waardoor je een reële inkijk krijgt in de waan van iemand die aan deze vorm van dementie lijdt. Verder staan er zeer mooie natuurbeschrijvingen in. Het is een boek, dat boeit van de eerste tot de laatste bladzijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor je mooie reactie anoniempje, je hebt helemaal gelijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen