dinsdag 16 oktober 2018

Jo Spain – Ik beken

























Jo Spain – Ik beken

Auteur: Jo Spain
Titel: Ik beken
Genre: Thriller
Uitgave: Paperback (336 pagina's) En E-book
ISBN: 9789026145186

Omschrijving:
"Ik beken” van Jo Spain is een thriller over corruptie en vergelding.

Voormalig bankier Harry McNamara wordt in zijn eigen huis op brute wijze vermoord, onder de ogen van zijn vrouw Julie. Het heeft er alle schijn van dat Harry's vele zonden - corruptie en verraad - hem noodlottig zijn geworden. Een uur later meldt de indringer zich bij de politie en legt een bekentenis af. Er zijn nu een slachtoffer, een verdachte en een ooggetuige. Case closed. Maar de aanhoudende onrust van Julie geeft aanleiding voor twijfel. Is de verklaring van de dader ingegeven door schuldgevoel of is het zijn eerste stap in een groter plan?

Over de auteur:
Jo Spain werkte eerder als adviseur op Economische Zaken bij het Ierse parlement. Haar debuut werd een bestseller in Ierland. Ze woont met haar man en vier kinderen in Dublin.

Mijn leeservaring:
Yay, debutant! Dat maakt mij zoals jullie intussen wel weten razend benieuwd.
De cover alleen al ziet er adembenemend uit met die doordringende ogen. Mysterieuze blikken gedompeld in onschuld? Of de blik van koelbloedige mensen die zwart van ziel zijn? Geen idee maar het triggert sowieso.
De titel “Ik beken” kan natuurlijk alle kanten op. Je hebt geen idee wie er bekent en wat diegene op zijn lever heeft.
Het lijkt allemaal zo simpel – 1+1= nog altijd gewoon 2 ….. zou je denken.
Maar soms kun je je daarin lelijk vergissen!

Het boek is in vier delen verdeeld, daar had ik dan wel een beetje het idee van dat dat nergens voor nodig was. Het leest namelijk als een geheel door telkens, en hoe!
Het begint in het heden – 2012 en neemt je gelijk mee naar een indringende scene die je kippenvel bezorgt.

"De eerste fontein van bloed die tegen het tv-scherm spettert, het bloed van mijn man. Dat beeld zal me nog weken blijven achtervolgen, die strakke schuine straal, waarvan iedere druppel neerdaalt als een glinsterende rode traan. Dat, en het gekraak van brekend bot als zijn schedel wordt ingeslagen met een golfclub.  Dat geluid gaat door merg en been."

Als Julie en Harry McNamara gezellig op de bank naar een thriller op TV zitten te kijken staat er ineens een indringer voor hun neus en één ding is zeker – hij komt niet gezellig op de koffie.
Yaiks!
Julie lijkt als verstijfd als de indringer los gaat op haar man en daarna weer verdwijnt. Onwerkelijk lijkt het tafereel. Het duurt dan ook even voor ze uiteindelijk reageert. Zal dat haar duur komen te staan?

Geniaal hoe het verhaal is opgebouwd. We leren drie hoofdrolspelers kennen die door hun inbreng alle puzzelstukjes langzamerhand kunnen aanleggen tot een verklaarbare reden waarom de indringer Harry verafschuwde. De dader heeft zich meteen aangeven maar kan zogenaamd zelf geen reden geven over het grote WAAROM?. Je zou denken dat de zaak dan snel opgelost zal zijn – nou mooi niet!

J.P. – de “dader”

Julie McNamara – liefhebbende echtgenote

Alice Moody – Rechercheur

Deze drie mensen vertellen ieder hun eigen kijk op het verhaal, meestal d.m.v. het verleden dat in sommige gevallen hartverscheurend is. Ergens moet er namelijk een verband zijn tussen het slachtoffer en de dader. Aangezien het slachtoffer een stinkend rijke bankgigant is en heel wat op zijn kerfstok heeft qua verraad, corruptie en ook nog eens niet van de vrouwtjes kan afblijven, lijken de mogelijkheden oneindig. Mensen haten Harry McNamara omdat hij zo makkelijk weg is gekomen met al zijn ellende veroorzakende intriges. De crisis was voor de meeste mensen een nekslag. Maar Harry wist op slinkse manier aan een gevangenisstraf te ontkomen, zit hem daar de crux?
Alice Moody is vastberaden om deze zaak te ontrafelen tot de laatste draad. Samen met haar collega's duikt ze in de achtergronden van de verdachten en slachtoffers. 
Julie lijkt dingen achter te houden voor de politie en is zelf haar zoektocht gestart naar antwoorden op vragen die haar man haar achterliet ...

SPANNEND!!

Maar ook geschreven met een grote dosis humor, een schrijfstijl die mij wel aanstaat. Het leest zo makkelijk weg door de snelheid van vertellen door de drie karakters dat je voor je het weet alweer aan het einde van het boek belandt bent. Enkele plottwists zouden je nog op het verkeerde been kunnen brengen maar daar zag ik toch wel doorheen als “doorgewinterde” thrillerfan ;-)

Al met al een heerlijk debuut dat naar meer smaakt!

Jo Spain is te volgen op o.a.;

Facebook ---> KLIK

Twitter ---> KLIK


Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het verkregen recensie-exemplaar!


©José
oktober 2018




Geen opmerkingen:

Een reactie posten